Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ostvarite najluđe božićne želje na čarobnim bečkim trgovima

Ostvarite najluđe božićne želje na čarobnim bečkim trgovima
7

Ispričajte svoje božićne želje Christkindlu, posjetite Božićno selo, okušajte se u izradi tradicionalnih božićnih ukrasa ili uživajte u klizanju uz kuhano vino i kolače

VIDEO

Tvornica čuda, koju svake godine posjeti više od tri milijuna ljudi, Beč, i ove je godine otvorila svoja vrata. Već sredinom studenog možete se zasladiti ukusnim božićnim kolačima na 78 štandova ispred dvorca Schönbrunn. Dok vi uživate u slasticama, vaša djeca mogu naučiti praviti tradicionalne ukrase u božićnim radionicama raspoređenima diljem trga. 

Nikako nemojte zaboravite na božićne darove. Svoje želje ispričajte simpatičnim Bečankama koje u ulozi Christkindla obilaze djecu, pričaju im priče i slušaju kakve bi darove htjeli. Ili jednostavno posjetite "Poštu u oblacima" na trgovima diljem Beča odakle možete poslati pismo ili razglednicu s prigodnim poštanskim markicama. Na trgovima koji su pretvoreni u božićne sajmove teško ćete sresti Djeda Mraza, ovdje poklone nosi Mali Isus.

Uživajte uz kuhano vino, klizanje i Eisstockschiessen, lokalnu verziju curlinga, u Božićnom selu na mjestu nekadašnje Opće bolnice. Na znamenitom trgu Freyung u starome gradu, gdje je prvi božićni sajam održan još davne 1772. godine kupite rukotvorine, ukrasne predmete od stakla kao i tradicionalne jaslice. Pripadnice ljepšeg spola nakit će pronaći na božićnom sajmu na Spittelbergu.   

Christkindlmarkt otvoren je do Badnjaka. Radno vrijeme je svaki dan od 10 ujutro do pola 10 navečer, osim petkom i subotom, kada je otvoren do 10 sati navečer. Na Badnjak je sajam otvoren do 18 sati navečer, dok je Božićna radionica otvorena svaki dan od devet ujutro do sedam sati navečer, a na Badnjak do pet navečer. 

Bečki Christkindl je na Rathausplatzu četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom, a 8. prosinca će od pet sati navečer čitati božićne priče ispred jaslica. Popularna "pošta u oblacima" otvorena je od ponedjeljka do četvrtka od tri popodne do sedam navečer, petkom od 10 ujutro do osam navečer, subotom od tri popodne do osam sati navečer, a nedjeljom od 10 ujutro do osam navečer. Na Badnjak radi od 10 ujutro do pet navečer. 

Što posjetiti u Beču

Simbol Beča, austrijski Versailles, dvorac Schönbrunn obavezan je na karti svakog turista. Ljetna rezidencija Habsburgovaca s 1411 soba i raskošnim vrtovima na popisu je UNESCO-ve svjetske baštine. Uz to, najstariji životinjski vrt na svijetu nalazi se u parku. Ulaz u Schönbrunn se naplaćuje. Cijene variraju s obzirom na različite izložbe i priredbe.

Za kulturno uzdizanje tu je barokni kompleks zgrada Belvedere izgrađen za vrijeme Eugena Savojskog. Belvedere čuva djela poznatih majstora 19. stoljeća, kao što su Gustav Klimt i Oskar Kokoschka. Ulaz se naplaćuje, ali varira s obzirom na izložbe. Dvorac je na Badnjak i Božić zatvorena za javnost. 

Malo drugačiju vrstu umjetnosti imate prilike posjetiti u muzeju Hundertwasser, koji slavi rad i djelo austrijskog umjetnika Friedensreicha Hundertwassera. Zgrada koja je svojedobno služila kao tvornica namještaja tvrtke Thonet arhitektonski je oblikovana prema Hundertwasserovim projektima.Ulaz je za odrasle devet eura ili 65 kuna, a obiteljska ulaznica koštat će vas 20 eura ili 150 kuna. Djeca do 10 godina ne plaćaju ulaz. I moderna umjetnost je svoje mjesto pronašla u Beču, u Kunsthalli koja svojim izložbama šokira posjetitelje.

Crkvu koja se izdiže iznad cijelog Beča lako ćete uočiti. Stephansdom ili crkva sv. Stjepana građena je gotovo tri stoljeća, a prepoznatljiva je po 200 tisuća crjepova koji tvore austrijske grbove. Južni toranj iz 15. stoljeća visok je više od 136 metara i dugo je bio najviša građevina u Europi. Na spomenuti toranj moguće se i popeti uz 343 stube. Cijena redovne ulaznice za uspon na toranj je 3,50 eura ili 27 kuna.

U Katedrali se nalaze 23 zvona, od kojih je najteže zvono sv. Marije od 20 tona, najteže u Austriji i drugo u Europi, nakon onog u Kölnu.

Svi fanovi carice Sisi doći će na svoje u muzeju posvećenom upravo njoj u bivšoj carskoj palači Hofburgu. Danas se tamo nalazi ured predsjednika Austrije, tu pjeva svjetski poznati zbor Bečki dječaci,a možete razgledati i carske odaje tj.privatne sobe cara Franje Josipa i carice Elizabete te carsku krunu Svetog Rimskog carstva. 

Članak je napisan u suradnji sa siteom Puturist.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač