Obavijesti

News

Komentari 4

Predstavili su nacionalni plan protiv raka: Sadrži 228 mjera

Predstavili su nacionalni plan protiv raka: Sadrži 228 mjera

Nacionalni plan protiv raka predstavio je predsjednik Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti Eduard Vrdoljak...

VIDEO

Nacrt nacionalnog plana protiv raka, koji je nastajao tri godine i sadržava 228 mjera zdravstvene skrbi: od prevencije, ranog probira i kvalitetne dijagnostike do liječenja i monitoringa ishoda, predstavljen je u četvrtak na radnom sastanku skupine Zastupnika u borbi protiv raka u Hrvatskome saboru.

Dosljednom provedbom plana imali bismo priliku prometnuti se iz jedne od najneuspješnijih europskih zemalja u prevenciji i liječenju raka u zemlju-primjer jer je riječ o prvoj pravoj, istinskoj i sveobuhvatnoj reformi zdravstvenog sustava koja će počivati na ishodima, zaključeno je na sastanku Zastupnika u borbi protiv raka koje vodi nezavisni zastupnik Siniša Varga.

Nacionalni plan protiv raka predstavio je predsjednik Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti Eduard Vrdoljak.

Vrdoljak smatra da su jedini način za poboljšanje u borbi protiv raka ciljane promjene u organizaciji zdravstvene zaštite, nabavi opreme za zračenje, poboljšanje dostupnosti inovativnih lijekova te razvoj centara izvrsnosti kao uvjeta za bolje ishode, budući da bi upravo ishodi liječenja trebali biti mjerilo kvalitete bolnica. Zbog toga je, dodao je, ključno čim prije postići nacionalni konsenzus o javnim politikama i mjerama u zdravstvu, koje moraju biti iznad stranačke i ideološke pripadnosti.

U Hrvatskoj 170.000 građana ima ili je imalo rak 

Rak je uzrok svake šeste smrti u Hrvatskoj i naš vodeći javnozdravstveni problem i problem društva u cjelini. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa kako će se do 2035. godine broj oboljelih od raka udvostručiti.

Hrvatska je po smrtnosti od raka druga među zemljama EU te ima više od 170.000 građana koji su imali ili imaju rak. Zbog svega toga, ove jeseni očekuje se službeno prihvaćanje nacionalnog plana protiv raka u Hrvatskome saboru i njegova brza i odlučna implementacija u sustav od početka 2020., stoji u priopćenju.

"Godišnje u Hrvatskoj imamo 23.650 novooboljelih od raka, a svakodnevno se otkriju 64 nova slučaja zloćudnih bolesti među hrvatskim pacijentima. Nacionalni plan protiv raka mehanizam je za smanjenje ovih brojki. Vrlo brzo nakon davanja u saborsku proceduru plan će biti spreman za implementaciju, a cilj je za 10 godina, na godišnjoj razini, spašavati 4500 života. Borba protiv raka je pitanje opstojnosti nacije, zato se moramo ujediniti i provesti ovaj plan, istinski reformirati onkologiju, a zatim i zdravstvo u cjelini", istaknuo je Vrdoljak.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga i predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina pozdravili su i poduprli inicijativu Zastupnika u borbi protiv raka te što skorije službeno donošenje i provedbu nacionalnog plana protiv raka.

Za rujan 2019. predviđen je radni sastanak u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo o javnozdravstvenim pokazateljima i trendovima raka. (vkm)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'
'DIVAN PRIJATELJ I HUMANIST'

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'

Dr. Rudman se u Kliničkoj bolnici 'Sveti Duh' zaposlio 2017. godine na poziciji liječnika na specijalizaciji iz Kliničke radiologije, koju je specijalizirao pet godina kasnije...

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'
SUDAR DVA AUTA

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'

Zagrebački vatrogasci izvlačili su ozlijeđene ljude iz auta nakon prometne nesreće koja se dogodila oko 22 sata u Sesvetama. Od JVP-a doznajemo kako je na teren izašlo šestero vatrogasaca s jednim vozilom
Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice
PREMINUO U SUBOTU

Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice

Ispraćaj dr. Ninoslava Rudmana bit će u četvrtak, 23. svibnja 2024. u 10:40 sati sa zagrebačkog Krematorija, objavili su iz bolnice