Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Izađite u šetnju slušanja prirode

'Otkrila sam savršenu aktivnost sa sinom, a i naučimo baš puno'

Djeca znaju slušati, pa izlazak s njima samo da biste osluškivali zvukove prirode može biti pravo otkriće i prilika da se povežete sa zvukovima prirode koje ste kao odrasli prestali primjećivati

VIDEO

CNN-ova novinarka Terry Ward poslušala je savjet akustičnog ekologa Gordona Hemptona, inače suosnivača Quiet Park Internationala, te povela svog četverogodišnjeg sina Nicu u istraživanje prirodnih zvukova njihovog susjedstva. Prema savjetu stručnjaka, samo je slušala zajedno s njim, umjesto da mu nešto objašnjava, ili ga usmjerava, jer je i nju zaintrigirala preporuka da bude 'istinski slušatelj kojeg vodi znatiželja'. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako na nas djeluje izlazak u prirodu 

Pokretanje videa...

Zdravlje i priroda 00:49

- Roditelji su se prilagodili svijetu zagađenom bukom, učeći da ne slušaju, jer buka je beskorisna informacija, tako da i svoju djecu učimo da ne slušaju - kazao je Hempton novinarki, naglasivši kako su djeca, zapravo, rođeni slušatelji. 

- Ako se zaustavimo dok su naša djeca još mala i rođeni su slušatelji, prije nego što od nas nauče da ne slušaju, možemo ih pustiti da njihova pozornost skrene na ono što žele slušati - kazao je stručnjak uputivši mamu u eksperiment. Njegov najbolji dio bilo je to što je to mogla biti mala avantura na koju se mogu upustiti u vlastitom dvorištu, kaže ona. 

Napušteni britanski otok oživio, priroda je doslovno procvjetala
Napušteni britanski otok oživio, priroda je doslovno procvjetala

- Nico je bio presretan što je napustio dom pod okriljem tame I ja sam bila uzbuđena jer ću promijeniti svoju rutinu. Dakle, krenuli smo u noć ispunjenu zvukovima insekata na Floridi, da oslušnemo što sve možemo čuti - kaže Terry.

 Slušatelji po rođenju

U životinjskom svijetu jasno je da su prirodne sposobnosti slušanja ključne za opstanak.

- Sve životinje pažljivo slušaju, predatore, plijen i prijatelje - kaže Jesse Barber, izvanredni profesor na katedri za biološke znanosti na Državnom sveučilištu Boise u Idahu. Za grabežljivce, nedostatak slušanja može značiti sezonu bez reprodukcije, jer ako postanu plijen, to može utjecati na opstanak vrste, dodaje. 

Ljudi sa zdravim sluhom mogu razlikovati vrlo suptilne promjene u frekvenciji zvuka, a posebno to mogu mala djeca, kaže. 

U NP Krka živi 43 vrste vretenca - oni su dokaz da je priroda čista
U NP Krka živi 43 vrste vretenca - oni su dokaz da je priroda čista

- Djeca su itekako svjesna svih zvukova koji ih okružuju u njihovom okruženju - kaže Brian Fligor, doktor audiologije i predsjednik uprave bostonske tvrtke Tobias & Battite Hearing Wellness. Potom ih autoriteti, poput učitelja i roditelja, uče da ne dozvole da ih zvukovi ometaju, pojašnjava.

- No, kad se rodimo, imamo praznu ploču, predivnu slušnu sposobnost da pratimo zvukove maminog glasa i čujemo način na koji ona govori. To je primjer kako fino podešen sluh može otkriti sitne varijacije u načinu na koji su stvari izrečene, a ne samo to što je izrečeno - kaže. Dodaje kako je boravak kod kuće za vrijeme pandemije dobro vrijeme da izađemo u dvorište i osluškujemo, jer se tako može razviti puno sposobnosti.   

- Osjećaj ekološke pismenosti jednako je važan za naše postojanje kao i tekstualna pismenost - ističe i Mark Bailey, profesor na studiju pedagogije na Sveučilištu Pacific, u državi  Oregon. Bailey je osnovao sveučilišnu zajednicu za rano učenje, školu za djecu u predškolskom uzrastu do drugog razreda koja ima učionicu ispod visoke jelke, gdje djeca mogu istraživati ​​svijet u otvorenom okruženju.

On kaže kako noćno slušanje ide za tim da u prvi plan izbiju zvukovi prirode dok se smanjuju oni koje stvaraju ljudi. Tada insekti i druge noćne životinje postaju najglasniji. 

Priroda je prava umjetnica: 10 fascinantnih mjesta na svijetu
Priroda je prava umjetnica: 10 fascinantnih mjesta na svijetu

- Slušam svog sina kako sluša. Dok smo šetali oko našeg lokalnog jezerca ispostavilo se da je moj sin njegovao čaroliju u sebi. Hodao je i davao kratke komentare - 'cvrčci!', 'žabe', 'riba'. Jedan moljac je preletio pored njegove glave. 'Mama, čuo sam leptira', rekao je - priča Terry.

Potom se čulo kako jedan dječak prolazi na biciklu iza nas, Nico se nije morao ni okrenuti da kaže: 'To je netko na biciklu'. Kad je susjed počeo povlačiti kantu za smeće s ulice, Nico me upitao: 'Mama, kakve su to bile ptice?', gledajući jato koje je na nebu stvorilo V-formaciju.

Naučite (opet) slušati 

Kako biste se uputili na šetnju slušanja, treba imati na umu neke stvari, kaže Gordon Hempton, koji to prakticira s unukom Obijem, šetajući oko jezera Tahoe. Potražite mjesta sa što manje buke koju stvaraju ljudi, mjesta gdje ste već bili. 

Otkad nema turista, priroda se budi: Na Stradunu kosili travu!
Otkad nema turista, priroda se budi: Na Stradunu kosili travu!

- Bit ćete iznenađeni onim što ćete primijetiti po prvi put - pojašnjava. Pokušajte izbjeći upotrebu baterije, jer to može omesti djecu, ali držite je pri ruci ako nije riječ o ravnom terenu. Zatim pustite dijete da vodi osluškujući zvukove. Također, nađite mjesto za sjedenje u tišini, u nekom trenutku tijekom šetnje, savjetuje Bailey. Ako postoji mjesto na kojem možete leći, učinite to i samo ležite u miru. Neka vaše uši rade svoj posao.

- Ako rano ne razvijete taj osjećaj pismenosti i povezanosti sa Zemljom, kasnije je teško, trebat će vremena da se povežete s prirodom, kaže Hempton.

- Važno je opustiti se, prepustiti, dopustiti da se to dogodi, u tome da prestanete razmišljati i počnete osjećati - kaže, a prenosi CNN. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'