Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Otkrili vitamin koji sprečava spontane pobačaje i defekte

Otkrili vitamin koji sprečava spontane pobačaje i defekte
1

Samo jedan vitamin može pomoći da se spriječi razvoj urođenih mana kod embrija i beba, a on ujedno osigurava i zdravu trudnoću, otkrili su australski znanstvenici. To je vitamin B3

VIDEO

Znanstvenici kažu da je ovo otkriće jedno od najvažnijih u području istraživanja trudnoće i njihova saznanja transformirat će način na koji se zdravstvo brine o budućim majkama. Australski znanstvenici istraživali su 12 godina zašto se neka djeca rađaju s defektima srca, bubrega ili kralježnice. 

Otkrili su da vitamin B3, kojeg inače ima u povrću i mesu, može liječiti molekularne deficijencije koje zaustavljaju rast organa embrija kao i beba da se ispravno razviju u maternici. 

- Ovo ima potencijal da se značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba diljem svijeta. Ove riječi ne govorim olako - ispričala je biomedicinska istraživačica profesorica Sally Dunwoodie s Instituta Victor Chang Cardiac Research u Sydneyu. 

Svaka četvrta žena u prosjeku doživi spontani pobačaj, dok se godišnje rodi oko 7,9 milijuna beba s ozbiljnim urođenim manama. Svake godine umre oko 3,3 milijuna djece do pet godina upravo zbog urođenih mana, ponajviše srčanih, koje zahvaćaju svaku stotu bebu. 

Njihova istraživanja pokazala su da je dodavanje vitamina B3 u prehranu trudnim miševima potpuno spriječilo i spontane pobačaje i defekte, a bebe su rođene savršeno zdrave, piše Sky News.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istraživači kažu da je sljedeći korak razviti test koji će identificirati koje su žene pod najvećim rizikom da imaju bebu s urođenom manom i potom da im se osigura dovoljna količina vitamina B3. 

- Vjerujemo da je ovo veliko otkriće i sigurno će biti jedno od najvećih australskih medicinskih postignuća. Vrlo je rijetko pronaći problem i osigurati rješenje u isto vrijeme. To je zapravo dvostruko otkriće - rekao je profesor Robert Graham, izvršni direktor instituta na kojemu je provedeno istraživanje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'