Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dijeta s manje ugljikohidrata vodi do remisije dijabetesa tip 2, no teško ju je održati dulje

Ova dijeta je najbolji način za smanjenje razine šećera u krvi

Znanstvenici su još jednom potvrdili da dijeta s manje ugljikohidrata može dovesti do remisije dijabetesa tip 2 nakon 6 mjeseci dijete, no već je utvrđeno da je rezultat teško održavati dugotrajno

VIDEO

Stroga dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata kod mnogih pacijenata s dijabetesom tip 2 dovodi do remisije bolesti, pokazala je nova meta-studija čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu BMJ. U njoj se sugerira da je dijeta s manjim udjelom ugljikohidrata zapravo najbolji pristup za smanjenje razine šećera u krvi. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prepoznajte znakove dijabetesa 

Pokretanje videa...

Dijabetes 01:12

Analiza je sažela podatke iz 23 kontrolirana ispitivanja koja su uključivala više od 1300 sudionika s dijabetesom tipa 2. Većina studija uspoređivala je prehranu s malo ugljikohidrata ili s vrlo niskom razinom ugljikohidrata, definiranu kao manje od 26, ili manje od 10 posto dnevnih kalorija koje su namirene iz ugljikohidrata, u usporedbi s dijetom s manje masnoća.

Pacijenti koji su se šest mjeseci držali dijete s niskim udjelom ugljikohidrata postigli su veće stope remisije od onih koji su probali druge promjene u prehrani. 

Nekoliko Britanaca pobijedilo je dijabetes tip 2 dijetom; dr. Rahelić: Na duge staze je upitno
Nekoliko Britanaca pobijedilo je dijabetes tip 2 dijetom; dr. Rahelić: Na duge staze je upitno

Profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zapadnoj Virginiji, dr.  Mark Cucuzzella, koji je objavio nekoliko studija o prehrambenim promjenama i dijabetesu, rekao je da bi smanjenje unosa ugljikohidrata i konzumacija hrane koja je ne sadrži toliko ugljikohidrata moglo pomoći pacijentima da preokrenu tijek bolesti.

Remisija bolesti

Dodaje kako je nova studija samo još jedna meta-analiza dosadašnjih saznanja o tome da je smanjenjem unosa ugljikohidrata moguće zaustaviti razvoj dijabetesa. 

PIXSELL

Osobe s dijabetesom tipa 2 - 'intolerantne na ugljikohidrate'

Iako je izraz koji liječnici obično koriste za opisivanje dijabetesa tipa 2 'inzulinska rezistencija', Cucuzzella kaže da osobe s dijabetesom možemo  promatrati i kao 'intolerantne na ugljikohidrate'.  

- Njihov organizam i tijelo ne reagiraju dobro na ugljikohidrate, ne metaboliziraju ih dobro, a krajnji rezultat su visoke razine inzulina, koje prethode visokoj hiperglikemiji ili visokoj razini šećera u krvi - kaže. 

Popis hrane s najmanje kalorija - jedite puno i gubite kilograme
Popis hrane  s najmanje kalorija - jedite puno i gubite kilograme

Masnoće i bjelančevine ne uzrokuju skokove šećera u krvi kao što to čine ugljikohidrati, pa smanjivanje slatkiša i škroba može pomoći pacijentima da drže dijabetes pod kontrolom, zajedno s lijekovima. Druga mogućnost za upravljanje dijabetesom uključuje barijatrijsku operaciju (smanjivanje dijela želuca i crijeva), a u zadnje vrijeme spominje se i dijeta s 800 kalorija na dan, rekao je Cucuzzella.

Dijetu s malo ugljikohidrata teško je pratiti 

Većina blagodati prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata koja se može vidjeti  nakon šest mjeseci - poput gubitka kilograma, poboljšane tjelesne masnoće i smanjenog uzimanja lijekova - neće se održati ako se pacijent prestane držati dijete. Teško je reći je li to samo zbog nedostatka volje pacijenata, za to su potrebna dodatna istraživanja. No, činjenica je da se nakon 12 mjeseci takve dijete pogoršavaju parametri koji su nakon šest mjeseci bili dobri, pa se, tako, kod dijela sudionika pogoršala i razina kolesterola. 

Računajte glikemijski indeks i okrenite se zdravoj prehrani
Računajte glikemijski indeks i okrenite se zdravoj prehrani

- Održavanje dijabetesa u remisiji je poput držanja lopte za plažu pod vodom - kaže  Cucuzzella. Ako si pacijenti dopuste odstupanja od novog režima prehrane, bolest se lako može vratiti. Dakle ukupna učinkovitost dijete još nije dovoljno sigurna - kaže Cucuzzella te dodaje kako je zbog toga važna podrška ljudima koji drže dijetu. 

- Ako za šest mjeseci možete pokazati da nešto djeluje, bez podvezivanja želuca, ili operacije, onda moramo smisliti kako pomoći ljudima da nastave s tim planom - ističe, prenosi Insider

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto
ZNAJU ZAŠTO...

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto

Jeste li ikad primijetili kako konobari u restoranima često predlažu da uzmete posebnu ponudu dana? No njihovi razlozi mogu biti više ekonomski nego kulinarski

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje