Lifestyle

Komentari 9

Ova eterična ulja otjerat će predblagdanski stres i nervozu

Ova eterična ulja otjerat će predblagdanski stres i nervozu

Ako ste ovih blagdana ‘raspršeni’, saberite se uz mirisna ulja pačulija i sandala. Citrusna ulja u lampici će vas razbistriti, opustiti i poboljšati vam raspoloženje

Ljudi, koji su uglavnom preplavljeni pozitivnim emocijama, općenito su zadovoljniji i smireniji te ih rijetko obuzimaju negativna stanja - napetost, tjeskoba, depresija, ljutnja i neprijateljsko raspoloženje, pokazala su mnoga istraživanja. 

Optimisti imaju učinkovitiji imunološki sustav i “otporniji” su na mnoge bolesti. Zato ove blagdane ne dopustite da vas svladaju malodušnost ili tuga, nego ih proživite punim plućima. 

Ispunite ih veseljem, radošću i optimizmom, a svoj dom ispunite toplim mirisima koji se šire iz kuhinje, ali i iz aroma lampice. Ugodna atmosfera će vam pomoći ne samo da odagnate stres, nervozu i zimsku depresiju, nego i mentalni umor i nesanicu te navečer zaspite bez previše briga na pameti.

Citrusna eterična ulja su dobitna kombinacija u ovo doba godine. Osim što će podići raspoloženje, opustiti i potaknuti radost, vedrinu i optimizam, odlična su kod “raspršivanja” blagdanske tuge. Najbolje je nakapati od 10 do 20 kapi u lampicu s toplom vodom, jednu vrstu ili mješavinu. 

Izaberite ih prema mirisu koji vam je u tom trenutku najugodniji - mandarina (citrus reticulata), bergamot (citrus bergamia), grejp (citrus paradisi), limun (citrus limon) ili slatka naranča (citrus sinensis) mogu se kombinirati u raznim omjerima ili inhalirati te dodavati kod toplih masaža koje se rade s lagano zagrijanim biljnim uljem s umiješanih 10 posto eteričnih ulja. 

Melem za dušu, uz mirišljave božićne kolače, bit će i začinski mirisi eteričnih ulja koja će prostorijama dati posebnu notu, poput anisa koji podsjeća na miris “Bronhi” bombona ili lovor koji doziva duh slave i pobjednika te potiče samopouzdanje.

Pačuli i sandal ulaze u afrodizijačku paletu eteričnih ulja koja potiču opali libido načet stresom, povezujući seksualnost i duhovnost, a ujedno potiču i opuštaju, što znači da su ulja kao stvorena za “raspršene” osobe. Drvenasta ulja uzemljuju, jačaju i snaže te donose stabilnost, poput cedra atlaskog ili himalajskog, koji u kupki djeluju na pokretanje limfe i izbacivanje viška tekućine iz tijela. 

A u kupki ili masažnoj mješavini možete isprobati i ulje arapskog tamjanovca, moćno meditativno ulje koje pomaže kod astme, nervoze i depresije. 

Najčitaniji članci