Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Ove 4 stvari mogu dovesti do povišenog šećera, a nisu hrana

Ove 4 stvari mogu dovesti do povišenog šećera, a nisu hrana
5

Razine šećera u krvi odraz su mnogih različitih čimbenika. Povišene razine šećera mogu biti posljedica konzumiranja velikih količina prerađenih ugljikohidrata, ali i ovih loših životnih navika

VIDEO

Hrana nije jedini uzrok visokog šećera u krvi, pripazite na četiri druga krivca. Kada pomislite na razinu šećera u krvi, poznatu i kao glukoza, vjerojatno vam odmah na um padne to koliko šećera jedete - ako je tako, to je potpuno pošteno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sladoled od plastike 01:08

Unos ugljikohidrata igra značajnu ulogu u razini šećera u krvi. Ugljikohidrati, bez obzira radi li se o voću, žitaricama ili slatkišima, na kraju se razgrađuju i metaboliziraju u glukozu. Konzumiranje veće količine ugljikohidrata, osobito hrane s dodatkom šećera i bez vlakana, preplavljuje krvotok glukozom i može uzrokovati dramatičan porast šećera u krvi.

Recepti za jednostavne, zdrave sladolede od samo 2 sastojka, ne ide šećer, mlijeko ni vrhnje
Recepti za jednostavne, zdrave sladolede od samo 2 sastojka, ne ide šećer, mlijeko ni vrhnje

Međutim, to nije jedina stvar koja utječe na razinu glukoze.

Druge navike koje nemaju nikakve veze s tim što ili koliko jedete također utječu na to kako tijelo regulira šećer. Dakle, ako ste nedavno radili krvne pretrage ili koristite uređaj za mjerenje glukoze i primijetili ste više od poželjnih razina iste, ili ako ste se osjećali pomalo poremećeno u pogledu energije, to može biti zbog jednog ili više od ova četiri podmukla krivca.

Zagreb: Mjerenje razine šećera u krvi

1. Stres

Pod stresom se oslobađaju hormoni poput adrenalina i kortizola. U pravim stresnim situacijama, otpuštanje ovih hormona povećava budnost i proizvodnju energije - što znači da će šećer u krvi skočiti, ali u ovim kratkoročnim situacijama, taj energetski skok je zapravo poželjan. Morate biti budni i puni energije kako biste se nosili s bilo kojom situacijom. I kada se taj stresor ukloni, razine ovih hormona vraćaju se u stanje mirovanja i sve je ponovno uravnoteženo.

Problem nastaje kada stres ne nestaje.

Stres zbog posla, financijskih briga, odnosa, roditeljstva i svakodnevnih neugodnosti također pokreće ove hormone. Kronično visoke razine kortizola mogu kronično povisiti razinu šećera u krvi.

Što možete učiniti po tom pitanju: Uklanjanje stresa nije nužno cilj ovdje, već pokušajte uključiti znanstveno potkrijepljene načine koji mogu pomoći u upravljanju stresom u životu. To može biti korištenje meditacije, joge, aromaterapije ili adaptogena poput ashwagandhe.

2. Loš san

Spavanje utječe na šećer u krvi na nekoliko načina. Nedostatak sna također može potaknuti porast razine kortizola tijekom dana, odnosno povećanje glukoze, i učiniti tijelo manje učinkovitim u snižavanju visokih razina šećera u krvi.

Kako prevenirati dijabetes? Pratite glukozu u plazmi i budite tjelesno aktivni...
Kako prevenirati dijabetes? Pratite glukozu u plazmi i budite tjelesno aktivni...

Nedovoljno sna može poremetiti hormone gladi i možete primijetiti da ste više gladni tijekom dana i manje siti nakon jela.

Što učiniti po tom pitanju: Optimalna količina sna za većinu je između sedam i devet sati noću. Izbjegavajte gledanje u ekrane sat ili više prije spavanja i smanjite temperaturu u spavaćoj sobi. 

Sleeping woman

3. Nedovoljno aktivnosti

Neredovito kretanje također je povezano s nepovoljnom razinom šećera u krvi. Mišićima je potrebna energija za kretanje tijekom vježbanja i oni će povući glukozu iz krvi kao gorivo ako mogu. Istraživači su 2022. otkrili da je hodanje pa čak i stajanje od dvije do pet minuta, u sat ili dva nakon jela, bilo dovoljno da ostvari značajan utjecaj na razinu glukoze u krvi. Intenzivnije vježbanje ima još veći učinak.

Što učiniti po tom pitanju: Nemojte dugo sjediti, osobito odmah nakon jela. Prekinite dan kratkim šetnjama po kući ili susjedstvu, a u tjednu rutinu svakako uključite dulje kardio vježbe i vježbe snage.

4. Vrijeme jela

Nije uvijek ono što jedete ono što utječe na šećer u krvi, nego kada. Tijelo ima tendenciju biti metabolički aktivnije ujutro, što znači da je spremnije za učinkovitu razgradnju hrane, čišćenje glukoze iz krvi i zatim njezino iskorištavanje. Jedenje kasno navečer, neposredno prije spavanja, povezano je s pretjeranim i produljenim odgovorom na razinu glukoze u krvi nego čak i jedenje istog obroka samo četiri sata ranije navečer. 

Što možete učiniti po tom pitanju: Večera je obično najveći obrok u danu za većinu, pa razmislite o tome da je prebacite ranije, i većinu energetskog unosa stavite na doručak i ručak. A kad jedete večeru, neka ona bude ranije, donosi MBG.

Napravite energetske kuglice od brusnice, fine naranče i badema
Napravite energetske kuglice od brusnice, fine naranče i badema
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...