Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ove kućne biljke su rješenje za prašinu i razne toksine u zraku

Ove kućne biljke su rješenje za prašinu i razne toksine u zraku

Neke kućne biljke djeluju kao 'čistači' zraka od prašine i toksina pa mogu biti jako korisne u kupaonici, kuhinji, radnom prostoru, ili spavaćoj sobi, a ove su posebno lake za održavanje

VIDEO

Svatko ima svoj način borbe protiv prašine u domu - netko voli krpe za prašinu koje izgledaju poput perja na štapu, pa se mogu zavući u svaki kutak, primjerice čak i između rebara od radijatora, dok drugima bolje u ruci leži krpa od mikrovlakana, koja se može namotati na kuhaču kad trebate obrisati uske prostore. No nije zgorega razmisliti o drugim, alternativnim rješenjima. Među efikasnima su svakako – kućne biljke, piše The Sun. 

POGLEDAJTE VIDEO: Vrtna bajka u Čepinu kraj Osijeka 

Pokretanje videa...

vrtna bajka 01:19

Zach Morgan, stručnjak za hortikulturu i vrtlarstvo u Fantastic Gardeners, otkrio je sedam sobnih biljaka koje mogu pomoći u uklanjanju prašine, ali i štetnih toksina iz zraka, pa vrijedi probati. Evo njegovog izbora: 

Zeleni ljiljan 

Ako tražite biljku koja ne zahtijeva veliku pažnju, a lako ju je pronaći i još lakše se brinuti o njoj, onda je zeleni ljiljan najbolji izbor za vas. Prema Morganu, to je savršena biljka za vlasnike kućnih ljubimaca jer 'nije otrovna i vrlo je otporna'. Najbolje uspijeva uz neizravnu sunčevu svjetlost, no morate imati na umu da ju treba zaliti nekoliko puta tjedno. 

Za vrt i kućne biljke: Prirodna gnojiva od ostataka iz kuhinje i pripravci protiv nametnika
Za vrt i kućne biljke: Prirodna gnojiva od ostataka iz kuhinje i pripravci protiv nametnika

Morgan kaže: Ove biljke odlično uklanjanju formaldehide iz zraka, pa su dobri čistači zraka u zatvorenom prostoru. Dobro ih je držati pored radnog prostora, tamo gdje boravite dulje vrijeme. Naime, čini se da može ukloniti i ugljični monoksid i ksilen, te da apsorbiraju dušikov dioksid. Ukratko, pomažu da zrak koji cirkulira u vašem domu bude čist i svjež.

Svekrvin jezik 

Riječ je o biljci koja spada u porodicu sukulenata, što također znači da nije previše zahtjevna za održavanje. Morgan ističe da otpušta kisik te uklanja štetne kemikalije.

Istraživači sa Sveučilišta Harvard otkrili su da je to jedna od sobnih biljaka koja u najvećoj mjeri proizvodi kisik, pa ju je korisno imati u spavaćoj sobi, jer će stvoriti ugodniju atmosferu i olakšati disanje tijekom spavanja.  

Bršljan

 

Ako često bojite kosu kod kuće, isplati se uložiti u biljku koja se naziva engleskim bršljanom, jer pomaže u smanjenju razine kemikalija koje se mogu pronaći u nekoliko proizvoda koji se inače koriste za bojanje kose u salonima, kaže Morgan. Dodaje kako je to odlična biljka za kupaonicu, jer uklanja plijesan.

Evo zašto kućne biljke umiru i kako ih treba saditi i njegovati
Evo zašto kućne biljke umiru i kako ih treba saditi i njegovati

- Ipak, treba imati na umu da je engleski bršljan otrovan za mačke i pse, pa ako imate kućne ljubimce, vodite računa da je izvan njihovog dohvata – upozorava. Kaže kako se i za ovu biljku lako brinuti: Treba joj nekoliko sati izravnog sunčevog svjetla na dan i važnu ju je obilno zalijevati. 

Spatifilum (kućni ljiljan)

Biljka je idealna za držanje u spavaćoj sobi, jer pomaže vratiti vlagu u prostoriju ako je uredno zalijevana. To smanjuje razinu prašine u prostoriji i sprječava alergiju na prašinu, kaže Morgan. No, i ovo je biljka koja je toksična za kućne ljubimce i nešto je teža za održavanje: Treba joj samo jutarnja sunčeva svjetlost, dok preko dana voli biti u sjeni, a raste samo ako joj je tlo stalno vlažno. 

Aloe vera

Kad pomislite na aloe veru, vjerojatno će vam odmah pasti na pamet njezina blagotvorna svojstva koja umiruju kožu. Pokazalo se da je i vrlo učinkovita u uklanjanju toksina iz zraka. Prema Morganu, dobro ih je staviti u kuhinju, jer uklanjaju toksine koji se obično nalaze u deterdžentima i dezinficijensima.

Krizantema 

Krizantema je savršen izbor biljke ako želite dodati dašak boje u sobu. 

- Krizanteme su na vrhu popisa kada je riječ o pročišćavanju zraka i uklanjanju uobičajenih toksina. Međutim, tako djeluju samo kada cvijeće cvate (oko šest tjedana), a otrovne su za mačke i pse, pa biste trebali biti oprezni ako imate kućne ljubimce – ističe Morgan.

Biljke ubojice - Omiljene kućne biljke koje oduzimaju život
Biljke ubojice - Omiljene kućne biljke koje oduzimaju život

Tlo krizanteme treba držati vlažnim, a biljka voli sunčevu svjetlost, tako da ju možete iznijeti i na terasu kad vrijeme postane toplije. 

Fikus benjamin

Studija NASA-e pokazala je da je ovo jedna od najučinkovitijih biljaka za uklanjanje toksina iz zraka. Lako ga je održavati, važno je samo da je podalje od propuha i izravne sunčeve svjetlosti, te da tlo održavate vlažnim. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku