Ove stvari imaju rok trajanja: Produžni kabel, ručnik, jastuk | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Ove stvari imaju rok trajanja: Produžni kabel, ručnik, jastuk

Ove stvari imaju rok trajanja: Produžni kabel, ručnik, jastuk
1

Za ove stvari u kućanstvu nikada ne bi pomislili kako imaju određeni rok trajanja. Tu je popis njih 17 i objašnjenje zašto više nisu dobre ili sigurne za upotrebu

VIDEO

Nemaju samo hrana i kozmetika rok trajanja, imaju ga i stvari kojima ste okruženi u svojem domu, a za koje vam to možda nikada ne bi palo na pamet. 

Ovo su neke stvari koje imaju vremensko ograničenje do kada ih je preporučljivio koristiti:

 • Jastuk - 2 do 3 godine Jastuci s vremenom postaju dom sve većeg broja grinja i mijenjau svoj oblig zbog čega može doći do pojave bolova u vratu.
 • Papuče - 6 mjeseci One su savršen okoliš za širenje gljivične infekcije. Bilo bi ih dobro oprati što će češće moguće.
 • Spužva za kupanje - 2 tjedna Na njoj se stvaraju gljivice i plijesan. 
 • Ručnik - 1 do 3 godine Mokri ručnici su savršeno su okruženje za razvoj bakterija. Čak niti konstantno pranje neće skroz riješti taj problem pa ih je dobro zamijeniti novima.
 • Četkica za zube - 3 mjeseca Naravno dobro ju je zamijeniti i ranije ako su vlakna izgubila svoj oblik. Preporuka je kupiti novu četkicu i nakon prehlade i gripe kako bi se smanjila mogućnost da se ponovo razbolite.
 • Vodikov peroksid - 2 mjeseca Toliko je vremena da se nakon otvaranja pretvori u vodu, odnosno izgubi svoja svojstva. Boca vodikovog peroksida koja nije otvarana može stajati više od godine dana.
 • Četka za kosu - godinu dana Trebalo bi je čititi barem jednom na tjedan i zamijeniti novom nakon godine dana. Ako se radi o četki s prirodnim vlaknima, tada je dobro nabaviti novu već nakon 7 do 10 mjeseci.
 • Parfem ili toaletna voda - 1 do 3 godine Parfemi sadrže esencijalna ulja koja ishlape nakon dvije godine (ako je bočica otvorena) ili tri (ako parfem nije otvaran). Toaletne vode mogu trajati do četiri godina kada nisu otvarane te dvije kada su otvorene.
 • Dječja duda - 2 do 5 tjedana Njihova zamjena zapravo ovisi koliko vremena je korištena, odnosno koliko je često djetetu u ustima. Dude od lateksa lako pucaju a u pokotinama se mogu razvijati bakterije.
 • Dječja auto sjedalica - 6 do 10 godina S vremenom materijali od kojih je napravljena propadaju i mijenjaju oblik pa sjedalica više nije sigurna za djecu. Uvijek je bolje kupiti novu sjedalicu za svoje dijete neko koristiti rabljenu. Na svakoj autosjedalici i piše rok trajanja kojeg se bez iznimke treba pridržavati 
 • Grudnjak - 1 do 2 godine Čim grudnjak izgubi oblik, elastičnost te postane prevelik ili premalen, treba ga zamijeniti novim. 
 • Tenisice za trčanje - godinu dana Nakon otprilike 400 do 500 kilometara tenisice počinju gubiti svoja svojstva što može postati stres za zglobove. 
 • Aparat za gašenje požara - 15 godina Osim ako se pojavi bilo kakvo oštećenje, tada treba na servis što prije.
 • Produžni kabel - 1 do 2 godine On ima određeni kapacitet i ako se to premaši, može doći do ozbiljnih posljedica.
 • Sredstvo za dezinfekciju - 3 mjeseca S vremenom postaje sve manje efikasno.
 • Začini - 1 do 3 godine S vremenom gube okus i miris. 
 • Repelenti protiv komaraca - 2 godine Nakon tog vremena više od njih nema koristi, piše BrightSide.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Vjeverica kao kućni ljubimac: TinTin ne napušta vlasnika

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:48

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 32

VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu