Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Ove stvari trebate izbjegavati ako želite uskoro ostati trudni

Ove stvari trebate izbjegavati ako želite uskoro ostati trudni
1

Pokušaj začeća jedna je velika igra čekanja. Nikada ne možete znati hoće li test trudnoće biti pozitivan. Međutim, nekoliko je stvari koje možete učiniti kako bi povećali izglede za trudnoću

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kako spriječiti bijesne ispade kod djece - razljutite ih za igru

Na primjer, možete pratiti svoj ciklus, uzimati prenatalne vitamine, jesti zdravo i ravnomjerno, a evo što trebate i izbjegavati ako želite zatrudnjeti.

1. Pušenje

Osim što povećava rizik od raka pluća, debelog crijeva i gušterače i općenito šteti zdravlju, pušenje može ugroziti vaše šanse za začeće. Pušenje kod žena ubrzava proces starenja folikula jajnika, što zauzvrat može dovesti do rane menopauze i povećanog rizika od neplodnosti. Stoga izbjegavajte cigarete pod svaku cijenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Puno kofeina

Istraživanje Američkog društva za reproduktivnu medicinu iz 2016. godine ukazuje da je konzumiranje više od pet šalica kave dnevno povezano sa smanjenom plodnošću i ako zatrudnite, a pijete više od 200 mg kofeina dnevno (više od dvije šalice kave) možete povećati rizik od pobačaja. Najsigurnije je da pijete do dvije šalice kave dnevno. Imajte na umu da različite vrste kave sadrže različite količine kofeina.

3. Previše alkohola

Premda nije potpuno jasno kako alkohol utječe na plodnost, istraživanja ukazuju da konzumiranje više od dva pića dnevno može smanjiti šansu za trudnoću i povećati vrijeme potrebno za začeće. Ako radite na djetetu, pijte samo povremeno, a u potpunosti izbjegavajte alkohol kada zatrudnite.

4. Lijenost

Američka udruga za srce preporučuje odraslima da tjedno ispune cilj od 150 minuta umjerenog vježbanja za sveukupno zdravlje i dobrobit. Ako ne postižete taj cilj, pojačajte rutinu. Istraživanja tvrde da žene koje se bave umjerenim vježbanjem mogu začeti malo brže od onih koje to ne čine i od onih koje previše vježbaju.

5. Pretjerano vježbanje

Iako se pokazalo da vježbanje potencijalno skraćuje vrijeme potrebno za začeće, također je najbolje izbjegavati pretjerano vježbanje. Istraživanja su također otkrila kako je pretjerano vježbanje visokog intenziteta povezano s dužim vremenom potrebnim za začeće. Jedno moguće objašnjenje za to je da ekstremno vježbanje dijelom može dovesti do ozbiljnog gubitka kilograma i hormonalnih promjena, što zauzvrat može uzrokovati neredovite ili propuštene mjesečnice.

Pogledajte urnebesni video: Svi ukućani tatu uče 'Tik Tok' ples
Pogledajte urnebesni video: Svi ukućani tatu uče 'Tik Tok' ples

6. Nezdrava hrana

Ne može se sa sigurnošću reći da određena hrana, dijeta ili dodaci povećavaju šansu za trudnoćom, ali postoje dokazi da žene koje imaju problema s neplodnošću zbog neredovitih mjesečnica imaju koristi od smanjenog unosa šećera i prerađene hrane i povećanja unosa voća, povrća, zdravih masti i biljnih bjelančevina. Uravnotežena prehrana ne samo da će pomoći u kontroliranju tjelesne težine, nego će također regulirati razinu inzulina, a oboje pomaže povećati izglede za trudnoću.

7. Kronični stres

Iz svakodnevnog života nemoguće je ukloniti sav stres. Nedavna istraživanja pokazuju da što je veći stres prisutan, to je potrebno duže vremena za začeće. Osjećaj stresa, koji traje duže vremensko razdoblje, može dovesti do hormonalnih promjena koje mogu utjecati na ovulaciju i plodnost.

8. Ribe koje sadržavaju velike količine žive

Ribe (poput lososa i srdele) izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina koje potiču razvoj mozga kod ploda. Ali, riba može sadržavati i živu - velike količine mogu naštetiti bebinom razvoju mozga i povećati šanse da izgubite dijete. Izbjegavajte ribu s visokim udjelom toksina.

9. Pazite s lubrikantima

U redu je korištenje lubrikanata pri pokušaju začeća, ali pazite da koristite one koji su pogodni za plodnost. Neke marke sadrže sastojke koji mogu utjecati na pokretljivost sperme (iako neka istraživanja tvrde da u konačnici to možda i ne bi utjecalo na šansu za trudnoću). Da biste bili sigurni, pridržavajte se lubrikanata koji su pogodni za plodnost kao što su Pree-Seed lubrikanti. 

Podijeljena mišljenja oko maski - kad je nositi i kako će pomoći
Podijeljena mišljenja oko maski - kad je nositi i kako će pomoći

10. Bisfenol A (BPA)

Bisfenol A, kemikalija u pakiranoj hrani povezana je s problemima plodnosti.  Budući da kemijski oponaša estrogen, znanstvenici vjeruju da ometa način na koji hormoni funkcioniraju u tijelu. Istraživanja tvrde da neplodne žene imaju višu razinu BPA u krvi od plodnih žena. Ova kemikalija najviše je štetna na početku trudnoće, ustvrdili su stručnjaci te tvrde da tada najviše treba izbjegavati proizvode koji sadrže bisfenol A, prenosi the BUMB.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ljubav u doba korone: Kako preživjeti izolaciju s partnerom

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana