Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ovi učitelji imaju 'svoje' ulice u Zagrebu: Prvi je dobio svoju prije gotovo 115 godina

Ovi učitelji imaju 'svoje' ulice u Zagrebu: Prvi je dobio svoju prije gotovo 115 godina

Nedavno je postavljena virtualna izložba Hrvatskog školskog muzeja "Učiteljice i učitelji u zagrebačkim ulicama" za koju vam ne treba ulaznica već samo malo vremena da 'prošetate' virtualnom kartom Zagreba

VIDEO

U moru detalja iz djetinjstva koje su mnogi od nas pohranili u neku posebnu ladicu sa sjećanjima često se nađe ime prve učiteljice ili učitelja, osobe koja je najviše doprinijela tome da sigurno zakoračimo u prvu 'ozbiljnu' zajednicu sa strukturiranim obavezama i da se naučimo nositi s pravilima o mirnom sjedenju u klupi, s time da šutimo i slušamo dok drugi govore, odgovaramo kad nas nešto pitaju, prepisujemo s ploče i učimo napamet prve pjesmice, a da istodobno ne izgubimo dijete u sebi koje bi se još uvijek igralo i bilo bezbrižno. 

POGLEDAJTE VIDEO: S kojim se problemima susreću učitelji

Pokretanje videa...

00:50

Taj prvi susret sa školom baš je po učiteljima poseban, pogotovo ako imate sreće naići na one koji znaju 'hraniti' djetinju znatiželju i usmjeravati ju pomalo prema tome da ju dijete s radošću koristi za stjecanje novih znanja. Kao i one koji su svojim djelovanjem i mimo škole u kojoj rade na neki način mijenjali zajednicu u kojoj žive, pa im uz zahvalnost za brojne generacije mladih ljudi koje su odgojili, dugujemo i puno više.

Nedavno postavljena virtualna izložba Hrvatskog školskog muzeja, pod naslovom "Učiteljice i učitelji u zagrebačkim ulicama", autorice dr. sc. Štefke Batinić, knjižničarske savjetnice i kustosice Hrvatskog školskog muzeja, za koju vam ne treba ulaznica, niti stručno vodstvo, već samo malo vremena da 'prošetate' virtualnom kartom Zagreba koja se stalno nadopunjuje, pokazala je da u Zagrebu itekako ima učitelja koji su nas svojim zaslugama zadužili i zaslužili svoju ulicu. U prvoj fazi izložbe dr. sc. Štefka Batinić izdvojila je imena deset učitelja i dvije učiteljice po kojima su nazvane zagrebačke ulice (to su: Sigismund Čajkovac, Skender Fabković, Ivan Filipović, Tomislav Ivkanec, Marija Jambrišak, Josip Kirin, Milan Lang, Mato Lovrak, Ljudevit Modec, Stjepan Širola, Davorin Trstenjak i Jagoda Truhelka), što će u drugoj fazi nadograditi i lociranjem zagrebačkih ulica koje nose imena fikcijskih učiteljica, poput Šenoine Branke i Đurđice Agićev (po istoimenom romanu Ksavera Šandora Đalskog).

storyeditor/2024-03-06/grad.png

Neki od spomenutih učitelja zaslužni su posebno po svom književnom radu, ili po tome što su imali značajan doprinos u izgradnji dječjih i đačkih domova, odnosno podupiranju đaka, no sve h obilježava to da su dobar dio života proveli u prosvjeti, kaže autorica izložbe. Dodaje kako Zagreb, naravno, nije jedini grad koji se odužio svojim učiteljima imenovanjem ulica po njima.

Čine to drugi gradovi, kaže.

storyeditor/2024-03-06/Ivan_Filipovic_-_hrvatska_enciklopedija.jpg

- Nemamo još konačne i potpune podatke, no čini se da su poznati učitelji 'svoje' ulice najčešće dobivali u svojim rodnim mjestima ili mjestima službovanja. Ipak, ima i zanimljivih iznimaka. Na primjer, u Rijeci postoji Ulica Ivana Filipovića i Ulica Mate Lovraka, koji nisu tamo ni rođeni niti su službovali u Rijeci, a u Zadru Ulica Davorina Trstenjaka, koji također nije rođen u tom gradu niti je radom s njime povezan – ističe.. Dodaje jedan ad hoc popis ulica nazvanih po učiteljima u nekoliko naših gradova. Tako Ulicu Ivana Filipovića možemo pronaći u Velikoj Kopanici, njegovo rodnom mjestu, ali i u Petrinji, Rijeci i Osijeku. Ulica Skendera Fabkovića nalazi se u rodnom Samoboru, kao i Ulica Milana Langa. Ulica Tomislava Ivkanca nalazi se u Petrinji (rodno mjesto), Ulica Ljudevita Modeca u Križevcima (rodno mjesto) i Petrinji (mjesto službovanja), Ulica Davorina Trstenjaka u Varaždinu (mjesto školovanja), Zadru, Sisku, Karlovcu (mjesto službovanja) i Hrvatskoj Kostajnici (mjesto službovanja). Ulica Jagode Truhelke nalazi se u Osijeku. Ulica Mate Lovraka u Bjelovaru, Rijeci, Virovitici, Garešnici, Popovači i Kutini, što vjerojatno treba pripisati činjenici da je napisao neke od najljepših dječjih romana…

Čuvari tiska: 'Znali smo pronaći i netaknute knjige iz doba kuge'
Čuvari tiska: 'Znali smo pronaći i netaknute knjige iz doba kuge'

Uz dozvolu autorice izložbe i Hrvatskog školskog muzeja, donosimo presjek detalja na koje možete naići u virtualnoj šetnji Zagrebom na stranicama HŠM, uz napomenu kako to treba biti samo poticaj da potražite izvornu priču, jer je puno bogatija detaljima i u međuvremenu će se nadograđivati. Osim toga, na blogu HŠM mogu se pronaći i još neke zanimljive virtualne izložbe, poput one o starim igračkama.

Učiteljica savjetovala kako motivirati dijete da navečer ode na spavanje - bez vike i galame
Učiteljica savjetovala kako motivirati dijete da navečer ode na spavanje - bez vike i galame

Prvi učitelj po kojem je nazvana neka zagrebačka ulica je Ivan Filipović, predstavnik i predvodnik generacija učitelja koji su od 60-ih godina 19. stoljeća angažirano i predano radili na afirmaciji učiteljske zajednice na stručnom, prosvjetnom i kulturnom polju. Godine 1909. njegovim je imenom nazvana ulica ispred osnovne škole na Lašćini, a 1933. i sama škola. Rođen je u Velikoj Kopanici 1823. i nakon što je 1842. završio Viši pedagoški tečaj u Srijemskoj Mitrovici, službovao je kao učitelj u Vinkovcima, Novoj Gradiški, Požegi i Zagrebu. Bio je Ilirac, borac za nacionalnu slobodu, urednik časopisa i knjiga za učitelje, djecu i mladež, pisac početnica i čitanki. Jedan je od osnivača Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora (1871), Saveza hrvatskih učiteljskih društava (1886), Općih hrvatskih učiteljskih skupština (1871., 1874., 1878), Hrvatskoga učiteljskog doma (1889) te Učiteljskoga konvikta (1899), a 1895. pokrenuo je Pedagogijsku enciklopediju. Državna nagrada Republike Hrvatske za osobite zasluge u odgoju, školstvu i pedagogiji nosi njegovo ime. Pisao je početnice, čitanke, prevodio s njemačkog jezika, napisavši i rječnik hrvatskoga i njemačkoga jezika. Preminuo je u Zgrebu, 1895. godine.

storyeditor/2024-03-06/Ljudevit_Modec_-_HSM.jpg

Ljudevit Modec (1894. – 1897.) završio je Učiteljsku školu u Pragu i poznat je kao prvi hrvatski metodičar, autor udžbenika, metodičkih priručnika i stručnih rasprava, koji se u radu često opredjeljivao za teološki pristup, koji prepoznaje kao sredstvo za kvalitetan razvoj individualnog morala. Autor je udžbenika, metodičkih priručnika i stručnih rasprava.

Inače, najviše imena ulica nazvanih po učiteljicama i učiteljima u Zagrebu se nalazi u Vrapču, između Aleje grada Bolonje i Bolničke ceste, ističe dr. sc. Štefka Batinić. Tu se nalaze ulice Sigismunda Čajkovca, Tomislava Ivkanca, Marije Jambrišak, Ljudevita Modeca, Davorina Trstenjaka i Jagode Truhelke.

Čajkovac je rođen 1876., u Prkovcima pokraj Vinkovaca, a preminuo je 1962. u Zagrebu. Učiteljsku školu završio je u Zagrebu, a tu je studirao povijest i zemljopis na Filozofskom fakultetu, gdje je 1913. godine,. kao prvi učitelj u Hrvatskoj doktorirao disertacijom "Seljačka zadruga u Slavonskoj Posavini s antropogeografskog gledišta". Službovao je u Slobodnici, Nuštru, Osijeku i od 1907. u Zagrebu. Zanimljivo je da je 1910. imenovan saborskim stenografom, s tim da je usporedo i predavao stenografiju na zagrebačkoj Trgovačkoj akademiji. Bio je ravnatelj Učiteljske škole u Čakovcu, a nakon premještaja u Zagreb postaje zemaljski školski nadzornik te ravnatelj učiteljskih škola.

Vila Angiolina ime je dobila po pokojnoj supruzi i majci trgovca
Vila Angiolina ime je dobila po pokojnoj supruzi i majci trgovca

Od 1926. redoviti je profesor Više pedagoške škole u Zagrebu, a od 1927. bio je i narodni zastupnik HSS-a u Narodnoj skupštini u Beogradu. Od 1929. vraća se u Zagreb i tu djeluje do umirovljenja. Posebno se istaknuo radom na školskom zakonodavstvu te izradbom nastavnih programa i zakona za osnovne škole.

storyeditor/2024-03-06/marija_jambrisak_-_hsm.jpg

Među spomenutim imenima posebno je zanimljiva i Marija Jambrešak (rođena 1847. u Karlovcu i preminula 1937. u Zagrebu). Bila je hrvatska prosvjetiteljica, književnica i veliki borac za prava i školovanje žena. Školovala se i na Bečkom pedagogijumu, gdje je bila prva i u to vrijeme jedina studentica. Često je upozoravala na slabu obrazovanost djevojaka, a na prvoj općoj učiteljskoj skupštini koja je održana 1871., u staroj kazališnoj zgradi na trgu svetog Marka u Zagrebu, zatražila je jednake plaće za učiteljice i učitelje. Bio je to prvi put u Hrvatskoj da je žena javno istupila tražeći izjednačavanje plaća i radnih uvjeta za žene i muškarce.

Jambrešak je zajedno s Jagodom Truhelkom, koja je danas poznata kao spisateljica za djecu, u svibnju 1896. objavila proglas u kojem traži osnivanje Udruge učiteljica kraljevina Hrvatske i Slavonije. To je i ostvareno 1902. godine, kada je uz podršku Hrvatskog pedagoško-književnog zbora pokrenut Klub učiteljica s učiteljicom i književnicom Milkom Pogačić na čelu. Pogačić je, pak, bila posebno posvećena pravu na obrazovanje siromašne djece. Uz to, učiteljice Jambrišak i Truhelka 1900. pokrenule su i uređivale prvi časopis za ženu i obitelj u Hrvatskoj "Na domaćem ognjištu".

Među njima je i učiteljica Dragojla Jarnević (1812. - 1895)., koja je poslije diplome boravila u više europskih država, radeći kao guvernanta i dadilja u bogatim obiteljima, da bi po povratku u rodni Karlovac pokušala osnovati prvu djevojačku privatnu školu. Na kraju je poučavala djevojčice i dječake u vlastitom domu, potičući svijest o potrebi boljeg obrazovanja djevojčica. Treba imati na umu da su to bila vremena kad su se rijetke djevojčice uopće školovale i rijetko završavale više od osnovne škole, pa činjenica da je toliko divnih i hrabrih žena u učiteljskom pozivu u to vrijeme doslovno imponira.    

storyeditor/2024-03-06/Milka_Pogacic_-_hsm.jpg

Istočno od Trga kralja Petra Krešimira IV. su ulice dvojice učitelja – Skendera Fabkovića i Stjepana Širole, dok se na Trešnjevci nalazi ulica poznatoga samoborskog učitelja i etnografa Milana Langa.

Nakon studija u Beču, Fabković postaje učitelj u glavnoj školi u Rijeci, zatim 1852. u glavnoj dječačkoj školi u Virovitici, 1860. u glavnoj školi u Karlovcu, 1865. u zagrebačkoj učiteljskoj školi, gdje predaje crtanje, geometrijsko oblikovanje i hrvatski jezik. U međuvremenu je uređivao niz časopisa, među kojima i časopis Napredak, namijenjen učiteljima i pedagozima. Zaslužan je za osnivanje prve hrvatske staleške organizacije Učiteljske zadruge i prvoga stručnog pedagoškog društva Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora. Prevodio se udžbenike s češkog i talijanskog.

U Širolinoj bogatoj karijeri ističe se, pak, to da je djelovao i kao prevoditelj i novinar i aktivno je sudjelovao u izradi zemljopisnog atlasa.

Zimske radosti nekad: Klizalo se na jezeru, sanjkalo se po ulici
Zimske radosti nekad: Klizalo se na jezeru, sanjkalo se po ulici

U Dubravi se, pak, nalazi ulica poznatog dječjeg pisca Mate Lovraka koji je bio učitelj, a u Ivanjoj Reci učitelja Josipa Kirina. Kirin je, među ostalim, službovao u Marija Bistrici i Zagrebu, bio je posebno angažiran u stručnim i staleškim udrugama i ustanovama. Bio je posebno aktivan u osnaživanju Hrvatskoga školskoga muzeja.ž

- Učiteljskoj su zajednici toga vremena pripadali i brojni kulturni radnici, ponajprije književnici, kao što su. Dragojla Jarnević, Janko Leskovar, Dinko Šimunović i Vjenceslav Novak. Potonji je poznat i po svojim priručnicima i raspravama o metodici glazbenoga odgoja, pisanim, među ostalim, i na osnovu iskustva profesora glazbe u zagrebačkoj Muškoj učiteljskoj školi. Njihovim su imenima također nazvane zagrebačke ulice – naglašava dr. sc. Štefka Batinić. Dodaje kako su još brojna imena koja bi vrijedilo otrgnuti od zaborava.

storyeditor/2024-03-06/Mato_Lovrak_-_HSM.jpg

- Treba se samo sjetiti istaknutih učiteljica zagrebačkog Ženskog liceja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, među kojima su i prve studentice na zagrebačkom Sveučilištu i prve doktorice znanosti u Hrvatskoj. U Liceju, ali i u drugim zagrebačkim školama, radila je učiteljica gimnastike Ivana Hirschmann (o kojoj smo pisali u posebnom feljtonu), koja se nakon završene učiteljske škole i položenog ispita za učiteljicu u višim djevojačkim školama, osposobila i kao tjelovježbena učiteljica, kao jedina polaznica Tečaja za učitelje gimnastike u Zagrebu 1894. godine. Kao svojevrsnu satisfakciju za nastojanja da, unatoč nerazumijevanju mještana u zagrebačkom prigradskom naselju Trnje početkom 20. stoljeća, stvori uzornu školu koja slijedi europske pedagoške trendove, mogao bi svoju ulicu dobiti i učitelj Ivan Tomašić, zaključuje sugovornica.

Bilo bi, zapravo, vrlo zanimljivo vidjeti kako stojimo s imenima učitelja u novijoj povijesti, odnosno u 21. stoljeću, jer će i među njima, zasigurno, biti onih koji će jednog dana konkurirati za to da dobiju ulicu. Takve prijedloge uvijek moraju iznjedriti sami građani, u ovom slučaju bivši đaci pa  nije naodmet predložiti da razmislimo o tome. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju