Obavijesti

Lifestyle

Komentari 51

7 zanimljivosti o došašću: Evo kako su počeli božićni sajmovi

7 zanimljivosti o došašću: Evo kako su počeli božićni sajmovi
3

Riječ 'advent' dolazi iz latinskog jezika i označava 'dolazak', odnosno 'došašće'. Ono predstavlja razdoblje odanog i radosnog iščekivanja. Prvo svjedočanstvo o ovom posebnom vremenu donosi biskup Perpetuus

VIDEO

Blagdansko doba je nastupilo. Paljenjem prve svijeće ulazi se u vrijeme došašća ili adventa. Došašće ili Advent označavaju 'dolazak'. To je posebno liturgijsko vrijeme kada se vjernici na poseban način pripremaju za Božić. Obilježavaju ga pokora, molitva, post te odlasci na zornice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

zaruke na zagrebačkom adventu 00:48

1. Dva razdoblja 

Od prve nedjelje došašća do 16. prosinca naglasak je na iščekivanju drugog Kristovog dolaska, a od 17. prosinca naglasak je na pripremi za svetkovinu Božića. Slavljenje došašća javlja se u 5. stoljeću, kada je biskup Perpetuus iz Toursa počeo pripravu za Božić i tako donio prvo svjedočanstvo o posebnom vremenu došašća.

Evo kako izgledaju Adventi diljem zemlje: Sve je spremno u Opatiji, Splitu, Križevcima...
Evo kako izgledaju Adventi diljem zemlje: Sve je spremno u Opatiji, Splitu, Križevcima...

2. 'Dominica gaudete' treće nedjelja došašća

Treća nedjelja došašća naziva se i 'Dominica gaudete', ime joj dolazi iz latinskog jezika i znači 'radujte se'. Smisao i posebnost te nedjelje pronalazi se u riječima Ulazne pjesme iz Pavlove Poslanice Filipljanima. Na ovu nedjelju u liturgiji se može koristiti i ružičasta boja.

3. Uređenje crkve 

U crkvama su izraženije jednostavnost i umjerenost, bez pretjeranog ukrašavanja. Odgovor se nalazi i u Općoj uredbi Rimskog misala koji kaže da oltar treba biti ukrašen cvijećem te bi se trebale koristiti orgulje i druga glazbala, ali sve u umjerenoj mjeri.

Što je 'advent' i zašto danas palimo prvu svijeću na vijencu?
Što je 'advent' i zašto danas palimo prvu svijeću na vijencu?

4. Adventski vijenac

Za vrijeme došašća susrećemo i adventski vijenac koji je prisutan kako u crkvama, tako i u različitim ustanovama i domovima. U vijencu se nalaze četiri svijeće, koje se postepeno pale. Prvi adventski vijenac napravio je evangelistički pastor Johann Hindrich Wichern u Njemačkoj, u Hamburgu, okupljajući siromašnu djecu sa željom da im uljepša dane uoči Božića. 

Svaka svijeća ima posebno značenje - prva svijeća je postilica, ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanje, to je nedjelja koja simbolizira ponovni Kristov dolazak. Druga je pomirilica, odnosno betlehemska i označava mir. Treća svijeća je pastirska i slavi radost i veselje, a obje te nedjelje predstavlja osoba Ivana Krstitelja, dok četvrta nedjelja predstavlja Mariju, Djevicu i Majku koja je rodila Krista. Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi ljubav.

5. Zornice

Uz adventski vijenac, ovo vrijeme došašća, simboliziraju zornice, odnosno rane mise. Zornice se javljaju još u srednjem vijeku, a simboliziraju budnost kršćana u pripravi za Božić i dolazak Krista. U ovim misama mogu se čuti radosne pjesme te štovanje i pobožnost. Zornicom se također naziva i božićna misa u ranu zoru.

6. 'Maranatha'

Usklik 'Maranatha!' često se čuje u vrijeme došašća. Aramejska riječ je bila uobičajeni pozdrav i zaziv prvih kršćana. Nalazi se na kraju Pavlove Poslanice Korićanima, a ima dvostruko značenje pa tako se 'maranâ-thâ' prevodi 'Dođi, Gospodine', dok 'maran-‘athâ' znači 'Gospodin je došao'.

7. Adventski sajam

Tijekom razdoblja adventa gotovo svugdje se održavaju tradicionalni božićni ili adventski sajmovi na kojima se mogu pronaći razni ukrasi, suveniri te hrana i piće poput kobasica i kuhanoga vina. Adventski sajmovi nastali su u kasnom srednjem vijeku, u germanskim krajevima odakle su se proširili na ostatak Europe, a jedan od najstarijih božićnih sajmova je onaj iz 1434. u Dresdenu, a još je stariji Bečki prosinački sajam iz 1294. koji se smatra pretečom kasnijih adventskih sajmova.

Štandovi na Adventu u Zagrebu radit će nedjeljama te na Božić
Štandovi na Adventu u Zagrebu radit će nedjeljama te na Božić
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač