Kako se riješiti muha? | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ovih 8 prirodnih zamki će vas u tren oka riješiti dosadnih muha

Ovih 8 prirodnih zamki će vas u tren oka riješiti dosadnih muha

Vjerovali ili ne, muha se možete riješiti i tako da na ulazna vrata objesite prozirnu plastičnu vrećicu s vodom. Naime, odraz vode je muhama dovoljan da se dezorijentiraju i ne uđu u kuću

VIDEO

Ako vam muhe uđu u kuću najbolje je tretirati ih prirodnim pripravcima koji ih odbijaju nego se trovati raznim kemikalijama. Najbolji način da spriječite širenje zaraza i bolesti koje prenose muhe je da kuću držite čistom, a hranu ne ostavljate nepokrivenu vani.

POGLEDAJTE VIDEO: Komarci

Pokretanje videa...

Komarci 01:39

Slijedeće biljke odlične su za odbijanje muha, a super stvar je i to što dobro mirišu.

1. Klinčić

U ovom pripravku za uklanjanje muha klinčić se koristi s limunom, još jednim sastojkom koji odbija muhe. Trebat će vam dva limuna i 25 do 50 klinčića. Prerežite limune na pola. Zabodite šest do 12 klinčića u svaku polovicu. Ovako aranžirane limune možete ostaviti na stolu. Oni će biti posebno korisni za druženja na otvorenom. 

2. Repelent od ulja lavande

Da biste napravili domaći repelent od ulja lavande, trebat će vam pola šalice ulja, limenka s poklopcem i tkanina ili spužvica za pranje suđa. Tkaninu ili spužvu natopite nerazrijeđenim uljem lavande. Zatim je stavite u limenku i poklopite. Nakon 24 sata možete maknuti poklopac, a limenku držati na mjestu gdje se skupljaju muhe. S obzirom na to da će ulje na zraku ishlapiti, morat ćete iznova raditi ovu zamku.

Za izradu ovog domaćeg repelenta možete koristiti i ulje eukaliptusa, peperminta ili limunske trave. No, za razliku od lavandinog, ova ulja morate razrijediti alkoholom ili vodom u omjeru 1:3. S obzirom na to da se ulje i voda ne miješaju dobro, koristite tri doze alkohola na jednu dozu eteričnog ulja.

3. Vino

Za ovu metodu je potrebno pola šalice bijelog ili crnog vina. Ako pola šalice ostavite u blizini stakla, vrlo brzo ćete u vinu uočiti muhe privučene mirisom fermentacije. Da biste bili sigurni kako muhe ne dolaze na vino i odlaze nakon što ga okuse, upotrijebite tekućinu za pranje posuđa.

Otopina vina i sredstva za pranje bit će pogubna za muhe. Jednom kada na nju slete, neće moći odletjeti. Možete ostaviti malo vina u boci i staviti je blizu područja gdje dolaze muhe. 

4. Sprej od limunske trave

Za ovaj sprej će vam trebati 10 do 12 kapi esencijalnog ulja od limunske trave, četiri jušne žlice tople vode i boca s raspršivačem. U bocu ulijte ulje i prelijte toplom vodom. Dobro protresite. Dobivenu mješavinu nanesite na vrata, prozore i druge “ulaze za muhe”. Možete njime i izravno pošpricati muhe kada ih uočite. Imajte ovu bocu uvijek pri ruci.

5. Bosiljak 

Kako biste odbili muhe, bosiljak možete posaditi u lonac blizu vrata. Naime, bosiljak je biljka s vrlo snažnim antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem. Ako ga ne možete posaditi, osušite lišće bosiljka i povežite ga u vrećicu od porozne tkanine. Smotuljak držite na području gdje se skupljaju muhe ili objesite u blizini ulaza.

Mnoge druge biljne vrste također prirodno odbijaju muhe. Neke od njih su lovor, menta, rutvica, pelin, buhač i neven.

6. Losion za kožu od klinčića

Klinčić u borbi protiv muha možete iskoristiti na još jedan način. Naravno, ulje od klinčića ne možete nanijeti na kožu, ali u kombinaciji s maslinovim uljem. Za njegovu izradu treba vam čajna žličica ulja od klinčića i 10 čajnih žličica maslinovog ulja. Dobro protresite. Losion nanesite na otkrivene dijelove svojeg tijela kad god želite odbiti muhe i druge insekte od vas.

7. Ljepljive papirnate trake kućne izrade

Pošto su ljepljive trake protiv muha koje možete naći u trgovini često presvučene otrovnim tvarima, najbolje je da napravite kućnu varijantu ove zamke. Ljepljive trake je lako napraviti, a jednako su učinkovite kao i one iz trgovine.

Treba vam:

  • pola šalice kukuruznog sirupa
  • četvrtina šalice šećera
  • papir izrezan na trake (približno 5 cm)
  • škare
  • konac.

Izrežite trake od papira ili kartona tako da budu široke oko pet centimetara. Probušite rupu ili dvije na vrhu i provucite kroz njih konac. Pomoću konca trake objesite na mjestima na kojima se najčešće pojavljuju muhe.

Pomiješajte kukuruzni sirup i šećer. Obložite po jednu stranu svake trake s tom mješavinom. Ako sirup kaplje, ostavite posudu ispod obješenog papira.

8. Plastične vrećice napunjene vodom

Ovo je vrlo zanimljiv i učinkovit način da se riješite muha. Trebate samo čistu plastičnu vrećicu napunjenu vodom. Kad je objesite iznad ulaza u kuću, muhe više neće ući u nju, a postoje dva razloga koji objašnjavaju ovu neobičnu pojavu.

Naime, jedan od njih je da muhe ne mogu vidjeti vrećicu za vodu kao vrećicu za vodu. Njima prozirne vrećice ispunjene vodom nalikuju na paukovu mrežu. Drugo objašnjenje je u odrazu vode. Smatra se da je on dovoljan da bi se muhe dezorijentirale.

Napunite plastičnu vrećicu do pola vodom. Povežite čvor na otvoru vrećice kako bi je zatvorili. Za to možete koristiti i konac ili gumicu. Zatim je objesite u blizini ulaznih, garažnih ili bilo kojih drugih vrata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama