Lifestyle

Komentari 14

Ovih devet predmeta nikad ne stavljajte u perilicu za posuđe

Ovih devet predmeta nikad ne stavljajte u perilicu za posuđe

Stavljate li u perilicu za suđe pozlaćeni beštek ili kristal oni će brzo izgubiti svoj sjaj, zbog čestog pranja otupjet će i oštrice noževa, a teflonske tave biti ljepljive

Perilica za posuđe za mnoge je nezamisliv dodatak modernom kućanstvu, no iako ona olakšava čišćenje prljavog suđa, u nju se ne može stavljati baš sve. Osim što je neke stvari nemoguće dobro oprati u perilici, visoka temperatura, deterdžent i brzina vrtnje vode mogu oštetiti samo posuđe.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Noževi

Iako izgledaju čvrsto i snažno, noževi mogu biti dosta krhki, osobito na dijelovima gdje se oštrica spaja s drvenom ili plastičnom drškom noža. Zbog pranja u perilici oštrica se može odvojiti od drške, otupjeti te izgrebati se zbog udaranja u drugo posuđe. 

2. Aluminijske posudice

Iako su one potrošne i jeftine, aluminijske posudice nikako ne treba stavljati u perilicu jer one mogu oštetiti drugo posuđe - ostavljajući crne mrlje.

3. Drveno posuđe

Prije stavljanje bilo kojeg drvenog posuđa u perilicu za suđe, najbolje je provjeriti uputstva proizvođača. Voda omekšava drvo, pa oni postaju skloniji pucanju i odvajanju i to već nakon nekoliko pranja.

4. Posuđe od lijevanog željeza

Iako je ovakvo posuđe vrlo trajno i otporno, nikako se ne savjetuje prati ga u perilici za suđe. Pranje u perilici može oštetiti gornji sloj posuđa, pa ono postaje sklonije hrđanju.

5. Kristal

Kristalne, kao i ručno bojane čaše nikako nisu prikladne za perilicu, jer će se može izgrebati, a postoji i veliki rizik od pucanja. Deterdženti također mogu oštetiti gornji sloj čaše zbog čega će one izgubiti svoj sjaj.

6. Pozlaćeni i posrebreni beštek

Ovakav se ukrasni beštek kupuje zbog visokog sjaja i boje koju mu pranje u perilici za suđe definitivno može oduzeti. Iako se to neće dogoditi odmah, već nekoliko pranja oštetit će boju pa ih je bolje prati ručno.

7. Teflon

Lonci, posuđe i tave od teflona gube svoje svojstvo nelijepljenja ako se peru u perilici za suđe. Tada se i teflonski sloj skida, što nije zdravo zbog otpuštanja kemijskih spojeva u hranu koju pripremamo.

8. Mekana plastika

Postoji plastika koju se slobodno može prati u perilici i to je na njoj naznačeno, no većina će se plastičnih posuda izobličiti zbog utjecaja vruće vode. Također, bolje je u perilici ne prati plastične boce ili čašice od jogurta jer se mogu doslovno rastopiti u njoj.

9. Konzerve

Ako želite oprati konzerve za recikliranje ili kako biste ih iskoristili za nešto drugo, najbolje je da ih operete ručno. Zbog visoke temperature s njih može otpasti papirnata deklaracija te začepiti pumpu perilice.

 

Najčitaniji članci