Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ovih šest stvari morate znati ako želite imati lijepe sukulente

Ovih šest stvari morate znati ako želite imati lijepe sukulente
1

Možda vam se sukulenti sviđaju zbog svoje ljepote ili jer ste čuli da je riječ o otpornim biljkama koje je nemoguće upropastiti. Iako su otporni, i sukulenti ipak zahtijevaju određenu njegu

VIDEO

Na tržištu je mnoštvo različitih vrsta sukulenata, pa BuzzFeed donosi paletu općenitih savjeta i trikova kako brinuti o njima bez obzira na vrstu.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski kralj kaktusa Hrvoje Bešlić

Pokretanje videa...

01:03

1. Birajte terakotu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako vaš sukulent još živi u plastičnoj teglici u kojoj ste ga kupili, vrijeme je da mu omogućite novi dom. Presađivanje zvuči kao naporan posao, ali plastične teglice prebrzo isušuju zemlju i usporavaju rast sukulenata, a to je ono što ovim biljkama nikako ne odgovara. Dodatno, ako malo zaprljate ruke zemljom, to će pomoći vašem mentalnom zdravlju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Katherine (@kathssuccs)

Sukulenti više vole da im se korijenje brzo suši, pa će im najviše odgovarati tegla s dobrom drenažom i puno protoka zraka. Ako je predugo u vlažnoj zemlji, korijenje će mu istrunuti i biljka će uginuti. Zato je tegla od terakote najbolji odabir. Brzo se suši, prozračna je, upija vodu iz zemlje i sprječava nagomilavanje vode oko korijenja. Potražite teglu koja je nekoliko centimetara veća od vaše trenutačne teglice.

Ružičasti sukulenti: Jednostavni za održavanje, predivni u vrtu...
Ružičasti sukulenti: Jednostavni za održavanje, predivni u vrtu...

Ako želite koristiti staklenu teglu ili terarij, svakako na dno stavite mnogo kamenja. Staklene tegle jako su privlačne, no loš su izbor kad je riječ o drenaži. Kamenje će omogućiti istjecanje vode bez da se potopi korijenje, a također će upiti višak vode.

2. Pažljivo s odabirom tla

Ako koristite zemlju za lončanice, kako bi se brže sušila dodajte joj pijesak ili perlit jer su porozni. Ako još niste nabavili zemlju, kupite mješavinu za kaktuse koja već ima osmišljene omjere za idealnu drenažu.

Tomislav Miletić/Pixsell

3. Ne zalijevajte previše

Zemlju zalijevajte onoliko koliko je potrebno da krene kapati iz drenažne rupe na dnu. Tada prestanite sa zalijevanjem i vašoj biljci više ne treba voda sve dok se zemlja potpuno ne osuši. Toliko je jednostavno. Ako previše zalijevate sukulente, korijenje će istrunuti. Zato je važna strpljivost. Bolje je ukoliko biljke dobivaju manje vode nego ako ih previše zalijete. Zemlji će trebati oko tjedan dana da se potpuno osuši, ovisno o veličini vaše biljke. Većima je potrebno i do mjesec dana. No čak i tada, ako je i nakon tjedan dana zemlja još vlažna, ne zalijevajte nego pričekajte da se potpuno osuši.

4. Koristite kanticu

Iako ste možda došli u napast da uzmete vodu u spreju i malo navlažite listove svojeg sukulenta, nemojte. Ili mislite da mu je nježnije dodati vodu sprejem radije nego zalijevanjem. No voda tako neće doprijeti do korijena nego će biljka stvoriti još novog korijenja kako bi upila i to malo vlage. Na taj način, sukulent neće dugo preživjeti. Puno će bolje napredovati ako ga propisno zalijete. Usmjerite vrh kantice za zalijevanje izravno prema zemlji oko sukulenta i izbjegavajte listove. Ako se na njima nakupe kapljice vlage, postat će gnjecavi i ispuhani.

Čarobni sukulenti koji izgledaju kao da po sebi imaju kristale
Čarobni sukulenti koji izgledaju kao da po sebi imaju kristale

5. Dajte mu sunca

Sukulenti vole sunce budući da su ionako pustinjske biljke. Preferiraju sve od snažnog do umjerenog sunca, pa pronađite prozor koji gleda na jug jer ćete tako imati dovoljno svjetla tijekom čitavog dana i ondje smjestite svoje biljke.
Sukulenti u bojama poput narančaste, ljubičaste ili drugih jarkih nijansi najviše vole svjetlo, pa je za njih bolji izbor život u vrtu nego u tegli. Ako želite imati sukulente u stanu, kupite zelene jer oni mogu podnijeti i manje svjetla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Gizemligezgin🕊️ (@bygzmligzgn)

6. Pripazite na simptome

Dobra vijest je da mrtvo lišće na dnu sukulenta nije razlog za paniku. To je posve normalno i od vas se očekuje samo da ih uklonite. Nježno ga otkinite i to je to. Loša vijest je ako listovi otpadaju, žuti su ili prozirni ili su na dodir gnjecavi. Najčešći uzrok je previše zalijevanja, pa pričekajte da se zemlja potpuno osuši prije nego opet zalijete biljku. Također, razmislite koliko često zalijevate biljku pa smanjite učestalost. Znak pretjeranog zalijevanja mogu biti i crne mrlje, a u tom slučaju trebate odrezati vrh biljke, ukloniti dijelove s crnim mrljama, pričekati tri do pet dana da se odrezani vrh osuši te ga potom presaditi u novu zemlju.

Kameleon: Sukulent mijenja boju pod sunčevom svjetlosti
Kameleon: Sukulent mijenja boju pod sunčevom svjetlosti

Ako su se listovi smežurali i djeluju suho i lomljivo, premalo zalijevate biljku. Zemlja se mora natopiti vodom dok ne krene kapati iz otvora za drenažu. Nakon nekoliko ciklusa zalijevanja, vaša biljka bi se trebala oporaviti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?
KOJE OTKRIĆE!

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?

Među komentarima uz objavu se našlo svega, od onih oduševljenih otkrićem do sumnjičavih. Napišite što vi mislite o ovoj metodi i slažete li se da metalni dio služi za to