Lifestyle

Komentari 0

Ovo je šest mjesta na kojima se krije najviše bakterija u kuhinji, a mnogi ih zaboravljaju oprati

Ovo je šest mjesta na kojima se krije najviše bakterija u kuhinji, a mnogi ih zaboravljaju oprati

Ljudi svakodnevno čiste kuhinje, brišu pultove i fronte, ribaju ploču za kuhanje, tako da ne bi očekivali da bakterije i dalje vrebaju. Ali one se mogu zadržati na mjestima koja često zaboravimo očistiti

Prema profesionalcima, ovo je popis ključnih područja na koja ljudi zaboravljaju prilikom čišćenja kuhinje.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za ručak bez nereda

Spužve

Ironično, spužve bi trebale učiniti stvari čišćima, ali one su jedno od najgorih mjesta za skrivene bakterije. 

- Da biste ih dezinficirali, prvo ih operite deterdžentom i toplom vodom, a zatim ih potopite u sredstvo za dezinfekciju. Iscijedite što više tekućine i ostavite spužvice da se dobro osuše. Ako nemate pri ruci tekućinu za sterilizaciju, brzo je rješenje namakanje u svježe prokuhanoj vodi - kaže stručnjak. 

Krpe i spužve treba redovito prati i možete ih staviti u perilicu suđa, ali pranje mora biti na jako vrućem ciklusu.

Spremnik za vodu aparata za kavu

Puno ljudi zaboravi očistiti spremnik za vodu u aparatu za kavu.

- Većina nas samo dolijeva vodu bez razmišljanja o dubokom čišćenju posude, ali u njoj bi mogli biti plijesan i svakakve bakterije - objašnjavaju.

Ulijte alkoholni ocat u posudu i ostavite neko vrijeme kako biste uklonili kamenac. Potom ga isperite u vrućoj vodi i osušite.

Sudoper

Vaš sudoper je prvi odabir za mnoge bakterije. Možete ga temeljito očistiti starom četkicom za zube i dezinfekcijskim sredstvom ili izbjeljivačem i posebnu pozornost treba posvetiti otvoru sifona kojeg treba dobro oribati i dezinficirati. 

Ručke hladnjaka te brojčanici štednjaka i pećnica

Mnogi od nas zanemaruju ručke i brojčanike koje u biti svako malo dodirujemo.

Idealno je redovito čistiti te površine toplom vodom i deterdžentom ili koristiti antibakterijski sprej.

Radne ploče

Način na koji ćete čistiti radnu ploču ovisit će o materijalu od kojeg je napravljena. 

- Navečer nakon što završite s kuhanjem za taj dan, dobra je praksa nasprejati antibakterijskim sprejom i obrisati sve kuhinjske pultove čistom krpom  kako bi uklonili sve bakterije. I ne zaboravite redovito čistiti ispod i iza uređaja poput kuhala za vodu i tostera - kažu stručnjaci za britanski Sun

Daske za rezanje

Često se na površinama drvenih daski za rezanje, unatoč pranju i ribanju, znaju zadržati bakterije. 

- Očistite dasku vrućom vodom sa sapunom, a zatim ju prelijte svježe prokuhanom vodom kako biste dasku sterilizirali. Antibakterijski sprej pomoći će da ostane bez bakterija, ali nije zamjena za temeljito pranje - objašnjavaju stručnjaci.

Najčitaniji članci