Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Ovo su naši trikovi za odličan ramstek, slasno varivo i šalšu

Ovo su naši trikovi za odličan ramstek, slasno varivo i šalšu

Najbolji kuhari amateri Morana Mijač i Domagoj Žulj otkrivaju svoje trikove za pripremu vrhunskih jela, kao i omiljene slatke i slane recepte za maštovite zimske poslastice

VIDEO

Morana Mijač i Domagoj Žulj, pobjednici RTL-ova showa “Tri, dva, jedan - kuhaj!”, ljubav prema kuhanju gaje od djetinjstva, kad su krenuli s prvim pothvatima uz asistenciju svojih baka.

U show ih je prijavio Domagoj kojeg je na to, kako kaže, nagnala jedna čaša vina previše. Do kraja su se dvoumili bi li otišli, no nisu požalili.

- Najveća prednost je što smo baratali s namirnicama s kojima čovjek baš ne priprema jela kod kuće te naučili kako napraviti sve domaće. Naučili smo i da se ništa ne mora baciti. Masnoći od pečenja, primjerice, možete dodati malo alkohola, kao što je vino, pokuhati te na kraju samo dodati maslaca i preliti preko mesa - ispričao je Domagoj.

- Korisno je znati i da je biftek ili ramstek važno peći na vrućoj tavi te nakon pečenja dodati maslaca, soli i papra, pa zamotati meso u aluminijsku foliju i ostaviti tako 10-ak minuta da se meso odmori i pusti sokove - nadodao je.

Karamelizacija ističe okuse

- Prije dodavanja namirnica u lonac, primjerice varivu, važno je sve dobro prepržiti. Gljive je, primjerice, dobro prepržiti na vreloj tavi, s malo ulja, tako da se karameliziraju prije dodavanja jelu, jer se prženjem oslobađa njihova aroma. Karamelizacijom se svi okusi istaknu, stoga čak i za temeljac sve prepržim – kaže Morana.

Bitno je da se komadi mesa ne pirjaju na luku, nego prvo sami na vrućoj tavi, da se zatvore pore i da meso ne bude žilavo te da sokovi ostanu sačuvani.

Kuhinjski trikovi za fine kolače bez nereda i bez muke
Kuhinjski trikovi za fine  kolače bez nereda i bez muke

Ako vam se žuri, pečeno meso poput odojka možete polijevati vrelim uljem, a može se i poklopiti folijom da se prvo kuha, pa se 10-20 minuta prije kraja makne folija i podigne rešetka u pećnici, dodaje Domagoj.

Ništa bez masnoće

- Meni jako drag kulinarski postulat je da masnoća drži sav okus jela - kaže Morana kojoj je omiljena masnoća maslac, baš kao i Domagoju.

- Mesu koje pržite na ulju dobro je na kraju dodati kockicu maslaca s utisnutim zdrobljenim režnjem češnjaka i svježim timijanom te kad se maslac rastopi njime polijevati meso - kaže Morana.

Kad pak režete češnjak, pospite ga krupnom solju jer se tako još više oslobađa aroma. A lakše mu je očistiti koru stavite li ga prije u toplu vodu. Ribate li tartuf ili nešto što ima vlage u sebi, dobro ga je prije posušiti u pećnici, kaže Domagoj.

Jelima treba hrskavosti

- U slatka jela korisno je dodati malo soli, a u slana šećer jer pojačavaju okuse. Dobro je dodati jelima i malo hrskavosti. Primjerice, narežite luk na kolutove, pobrašnite ga i ispržite u dubokom ulju. Važno je da jelo nije jednolično, pa možete dodati tostirane žitarice i sjemenke - sezam, orah, badem... - savjetuje Domagoj.

Ne bacajte ljusku od češnjaka - koristit će vam za puno toga
Ne bacajte ljusku od češnjaka - koristit će vam za puno toga

Hrskavost daje i popržena panceta, dodaje Morana koja u kuhinji ne može bez masnoće, kao ni bez oštrog noža, a voli dodavati jelima timijan i češnjak, većinom poprženi.

Domagoj obožava čili i ljutu hranu, a najdraža mu je namirnica batat, koji možete začiniti solju i slatkom paprikom te peći kao pomfrit uz koji napravite dip od vrhnja, češnjaka i vlasca.

Za vrhunsku šalšu

- Za šalšu biram rajčicu San Marzano koja je puna okusa i mesnata, ili šljivar. Bitno je da se izvadi vodenasti dio iz rajčice, da imate samo mesnati. Rajčice prvo blanširam u kipućoj vodi nekoliko minuta, pa ih stavim u ledenu vodu jer se tako lakše ogule, pa ih nasjeckam. Trećinu rajčica stavim u pećnicu da se posuše. Te rajčice služe kao koncentrat, dobije se bogatiji okus. Drugi dio rajčica pirjam s puno luka i češnjaka, a kad su mekane, dodam im sušene, a možete dodati i bijelog vina za koje je važno da ispari da nestane kiseline – kaže Morana.

Morana i Domagoj planiraju ostati u kulinarstvu, a nove recepte objavljuju na svojim Instagram profilima. Morana planira dio novca od nagrade uložiti u daljnje školovanje i usavršavanje te ne isključuje mogućnost da jednog dana postane chef.

125 blagdanskih recepata na jednom mjestu - u Skuhatćute!
125 blagdanskih recepata na jednom mjestu - u Skuhatćute!

I Domagoj bi se htio baviti poslovima vezanim za gastronomiju. Htio bi se dalje usavršavati, no ne sanja o tome da postane chef kako mu taj pritisak ne bi uništio ljubav prema kuhanju. Preporučili bi i drugima da se prijave u ovakav show jer se može puno naučiti o kuhanju, no samo ako imate volje – a tad vam se smiješi i pobjeda.

Morana i Domagoj ove zime inspiriraju se i s više od 125 recepata iz novog magazina Skuhatćute koji je u prodaji na svim kioscima.

Šest zimskih jela by Morana & Domagoj

Zimsko varivo s gljivama

Sastojci: 100 g mrkve, 100 g poriluka, 100 g pancete ili špeka, 100 g lišća celera, 4 režnja češnjaka, 150 ml suhog bijelog vina, 250 g pelata, 1 šalica ječma, 30 g suhih vrganja, po 250 g bijelih i smeđih šampinjona, 2 l povrtnog temeljca, maslinovo ulje, lovor, peršin, đumbir, sol, papar, 2 žlice grčkog jogurta ili vrhnja, ribani Parmigiano Reggiano sir

Priprema: Narežite stabljike šampinjona na sitno, špek na trakice, poriluk, mrkvu i češnjak na kolutiće, te ih prepržite na maslinovu ulju. Zalijte s vinom i pustite da ispari alkohol, oko tri minute.

Zatim zalijte sve temeljcem, dodajte pelate, lovorov list, ječam, suhe vrganje s vodom u kojoj ste ih namočili te začinite po ukusu. Kuhajte oko 45 minuta. Klobuke šampinjona prepržite na naglo na maslinovu ulju te ih zadnjih 15 minuta dodajte varivu. Na kraju u samo varivo naribajte svježi đumbir.

U ovom varivu možete se igrati s raznim kombinacijama dodajući razno povrće: primjerice, slanutak, grah ili kukuruz. Poslužite sa svježim peršinom, vrhnjem i naribanim parmezanom na vrhu te uz prepečeni kruh.

Kruške s mascarpone kremom

Sastojci: 4 kruške, limun, 15 g šećera, 30 g nezasoljenog maslaca, 225 g slatkog vrhnja, mahuna vanilije ili 10 ml ekstrakta, 225 g mascarponea, 45 g espressa, 60 g šećera, 20 g očišćenih listića badema, 10 g kakao praha, 20 g šećera u prahu

Priprema: Ogulite kruške i prerežite ih na pola. Položite u vatrostalnu posudu i ravnomjerno pospite limunovim sokom i šećerom te dodajte malo maslaca. Stavite posudu u protvan napunjen vodom i pecite 60 minuta u pećnici zagrijanoj na 185°C.

Nakon toga okrenite na drugu stranu i pecite još 30 minuta. Gotove su kad nož lako prođe kroz najdeblji dio. Provjeravajte jer ovisno o kruški možda treba i manje vremena.

Za mascarpone kremu stavite slatko vrhnje u malu zdjelu i dodajte sjemenke vanilije te izmiješajte, umiješajte u mascarpone i espresso te umutite sastojke dodajući šećer. Poslužite kremu uz pečene kruške.

Blagdanska pačja prsa s prokulicama

Sastojci: 8 pačjih prsa srednje veličine, 400 g čičoke, 1 l mlijeka, 300 g prokulica, 250 g maslaca, 100 g češnjaka, 200 ml bijelog vina

Priprema: Stavite pačja prsa na hladnu tavu i pecite. Kad se koža zahrskavi, okrenite na drugu stranu i pecite dok ne bude medium u sredini (unutarnja temperatura pačjih prsa za medium je 57 stupnjeva).

Od čičoke napravite pire tako da čičoku kuhate u mlijeku. Kad omekša, pasirajte je u blenderu te začinite po želji, uz dodatak mlijeka ili vrhnja te obavezno maslaca. Kad radite pire, najprije u vruću namirnicu ide maslac, a zatim sve ostalo kako bi se maslac stigao otopiti prije dodavanja hladnije komponente.

Prokulice blanširajte te popržite na tavi s maslacem. Začinite. Deglazirajte tavu od pečenja vinom, reducirajte i dodajte maslaca. Dekorirajte i poslužite sve zajedno. Kao dekoracija i dodatni element može poslužiti hrskavi prženi luk.

Tatarski od tune s prhkim tijestom

Sastojci: 400 g glatkog brašna, 100 g jaja, 250 g maslac a, sol, 50 g svježeg timijana, 50 g svježeg ružmarina, 20 g kiselog vrhnja, 500 g fileta tune, 50 g svježeg peršina, 50 g inćuna, 50 g ljutike, 50 g kapara, 50 g Dijon senfa, limun, 20 ml tabasca, 100 g rotkvica, 100 ml soka od cikle, 20 g mikrozelenja (bosiljak)

Priprema: Zamijesite prhko tijesto od brašna, jaja, hladne vode i maslaca uz dodatak ružmarina i timijana. Oblikujte ga i stanjite te ostavite da odmori 10-ak minuta u zamrzivaču, radi lakšeg valjanja.

Razvaljajte tijesto, izrežite  malene krugove kalupom te pecite 15-ak minuta na 180°C. Pazite na debljinu tijesta dok se valja kako bi svaki oblutak bio isti. Meso tune odvojite od srebrne opne te izgnječite vilicom ili prstima.

Od inćuna, tabasca, senfa i ulja napravite emulziju, žlicu po žlicu dodajući ulje. Na pola dolijevanja ulja dodajte sok limuna. Umiješajte kapare, peršin, luk i papar. Dodajte ribu u umak i umiješajte da riba upije umak te posolite.

Namočite tanko rezanu rotkvicu u sok od cikle i ostavite do serviranja u hladnjaku. Servirajte tunu na vrh pogačice, pospite poprženim sezamom, ukrasite rotkvicom i mikrozelenjem te zalijte maslinovim uljem.

Bajadere Moranine bake

Sastojci: 400 g šećera, 300 g keksa (petit beurre), 100 g lješnjaka (mogu i orasi kao zamjena), 100 g maslaca; Za filu: 5 rebra čokolade, 120 g maslaca, 120 g šećera, 2 žlice mlijeka

Priprema: U 100 ml vode stavite malo ruma, šećer i maslac te zakuhajte i pustite da se šećer rastopi. Lješnjake i kekse sameljite te prelijte smjesom vode i šećera pa zamijesite.

Napravite od dobivenoga glatku površinu u protvanu. Sastojke za filu prokuhajte zajedno dok se ne dobije konzistentna smjesa te prelijte po masi lješnjaka i keksa.

Raskošna juha od cvjetače

Sastojci: 200 g luka, 100 g celera, 100 g mrkve, 30 g peršina, 30 g češnjaka, 100 g maslaca, 500 g cvjetače, 150 g krumpira,150 g gorgonzole, 150 g pancete

Priprema: Od povrća napravite temeljac tako da narežemo 150 g luka, mrkvu i celer na jednake kockice, popržite ih na malo ulja te podlijete litrom vode. Zatim dodajte lovor, papar u zrnu, cijeli češnjak i peršin te pustite da prokuha, te zatim kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta.

Dodajte ovaj jedan sastojak u juhu i bit će znatno ukusnija
Dodajte ovaj jedan sastojak u juhu i bit će znatno ukusnija

Zasebno popržite ostatak luka narezan na sitno i cvjetaču, dodajte krumpir, zalijete temeljcem koji ste procijedili, te nastavite kuhati dok svi sastojci ne omekšaju. Kada je gotovo izblendajte te začinite. Okus cvjetače možete pospješiti dodavanjem malo muškatnog oraščića. Malo gorgonzole umiješajte u juhu.

Pancetu stavite u pećnicu na 180°C oko pet minuta. Juhu poslužite s gorgonzolom i hrskavom pancetom na vrhu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju