Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Pamćenje određuje sve što čovjek oko sebe vidi i čuje

Senzorno pamćenje čuva informacije u izvornu obliku, a često ga se uspoređuje s funkcijom premotavanja unatrag kod audio i video uređaja.

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Osim kratkoročna i dugoročna postoji i senzorno pamćenje. Ova dimenzija pamćenja zadržava primljene informacije u nepromijenjenu obliku. Za vid to vrijeme iznosi otprilike pola, a za sluh oko dvije sekunde. Nakon što je neka informacija nakratko registrirana u senzornu pamćenju, odlazi u kratkoročno pamćenje, gdje se ponavljanjem zadržava koliko je to potrebno. Senzorno pamćenje, radi lakšega opisa, stručnjaci često izjednačavaju s funkcijom premotavanja unatrag kod raznih audio ili video uređaja. Talamus - dio mozga koji regulira protok impulsa od strane svih osjetila, osim njuha, ponekad može ponovno poslati signale nekoliko sekundi nakon što su zapravo bili proslijeđeni. Ako ste, primjerice, na zabavi i čujete kako netko izgovara vaše ime te počinje razgovor, često ćete se, čak i ako ste usred diskusije, poslije lako prisjetiti što je taj netko govorio. Naime, osjeća li da su neke informacije važne (npr. vaše ime), senzorno pamćenje prima i proslijeđuje signale. Da toga oblika pamćenja nema, ne biste mogli zapisivati bilješke na osnovi nečijega govora ili obavljati više zadataka odjednom. (ic) 

NE PONAVLJAJTE RIJEČI KOJE NETKO NIJE ČUO
Ako ste nešto rekli, a prijatelj nije čuo, pričekajte nekoliko sekundi, a tek onda, ponovite. Zbog zakašnjela reagiranja senzornoga pamćenja moguće je da se riječi u njegovu mozgu “premotaju” unatrag i da će vas percipirati sa zadrškom.
 
ASOCIJACIJE POMAŽU SJEĆANJE
Pokušate li neku važnu činjenicu, koju želite zapamtiti, asocirati uz različite osjetne modalitete (okus, boja, zvuk...), zasigurno ćete ju bolje zapamtiti te je se kasnije puno lakše prisjetiti, naglašavaju mnogobrojni stručnjaci.

NE PODCJENJUJTE MOĆ RIJEČI
Negativne riječi i loši komentari u mozgu lako mogu potaknuti kemijske promjene koje zatim ometaju učenje i narušavaju čovjekovo samopouzdanje, naglašavaju mnogobrojni stručnjaci. Stoga nikada ne podcjenjujte snagu i moć riječi. 

MOZAK VOLI BROJ SEDAM
Kratkoročno je pamćenje sposobno zadržati samo pet do devet informacija odjednom. Prosjek je obično sedam. Želite li ipak zadržati neke informacije duže, morat ćete ih upakirati u sedam jedinica ili pohraniti u dugoročno pamćenje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message