Tema je okupila stručnjake, institucije i same studente koji su iz prve ruke podijelili izazove s kojima se suočavaju zbog nepostojanja sigurne bezglutenske prehrane u studentskim menzama
Lifestyle
Komentari 0
Tema je okupila stručnjake, institucije i same studente koji su iz prve ruke podijelili izazove s kojima se suočavaju zbog nepostojanja sigurne bezglutenske prehrane u studentskim menzama
U Zagrebu je održana panel rasprava 'Studentska bezglutenska prehrana', povodom Mjeseca svjesnosti o celijakiji. Događaj je organizirala udruga CeliVita – Život s celijakijom, u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu i udrugom studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Probion.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
01:37
Tema je okupila stručnjake, institucije i same studente koji su iz prve ruke podijelili izazove s kojima se suočavaju zbog nepostojanja sigurne bezglutenske prehrane u studentskim menzama.
- U Hrvatskoj još uvijek ne postoji niti jedna menza koja nudi siguran bezglutenski obrok. Zbog toga su studenti s celijakijom u izrazito nepovoljnom položaju – njihovo zdravlje je ugroženo, a svakodnevica dodatno otežana - upozoravaju iz udruge CeliVita.
U prvom dijelu panela, svoje su osobne priče podijelile studentice oboljele od celijakije.
Lorin, studentica Grafičkog fakulteta, opisala je svakodnevne izazove: 'Najveći je problem nedostatak praktičnosti. Sve mora biti isplanirano barem dan unaprijed. U menzu idem s društvom, ali uvijek nosim svoju hranu – često skuhanu večer prije. Ako išta kupim, to je bočica vode, jogurt ili voćka'.
Iva, studentica fizioterapije, naglasila je da priprema hrane oduzima dragocjeno vrijeme koje bi radije posvetila učenju ili druženju, dok je Lucija, studentica Filozofskog fakulteta, istaknula osjećaj isključenosti i nelagode: 'Ponekad se osjećam kao teret vlastitim prijateljima'.
Dr. Tatjana Petričević Vidović, specijalistica školske medicine, upozorila je na ozbiljne posljedice: 'Izostanak sigurne bezglutenske prehrane predstavlja oblik diskriminacije. To povećava rizik od slučajnog unošenja glutena, pogoršava simptome, utječe na zdravlje i povećava troškove liječenja'.
Jasna Tomašić, pomoćnica ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu za studentsku prehranu, priznala je kako uvođenje bezglutenske prehrane u veliki sustav predstavlja izazov, ali istaknula da je to nešto što se mora sustavno rješavati, uz podršku nadležnih institucija.
Petra Viličnik, predstavnica Klinike za dječje bolesti Zagreb, istaknula je njihov pozitivan primjer, gdje se pacijentima svakodnevno osigurava siguran bezglutenski obrok: 'U početku smo pristupali pripremi s puno opreza i straha, ali sada to radimo s više sigurnosti. Ključ je stalna edukacija i kontrola. Čak i u nesavršenim uvjetima moguće je pripremiti siguran obrok'.
S Ministarstva znanosti i obrazovanja stigla je dobra vijest. Branko Ptiček, načelnik Sektora za upravljanje visokim učilištima, najavio je izradu novog pravilnika koji će olakšati uvođenje bezglutenskih obroka u studentske menze.
Na kraju događanja premijerno je prikazan edukativni video 'Sigurno bez glutena', nastao u suradnji s Lidlom Hrvatska. Video je namijenjen novooboljelima, a cilj mu je olakšati snalaženje u svakodnevnim situacijama – od kupovine do pripreme hrane. Možete ga pogledati na stranicama CeliVite i Lidla.
Događaj su podržali Grad Zagreb i Sveučilište u Zagrebu, a zaključak panela bio je jasan:
Sustavna edukacija javnosti o celijakiji ključna je za uključivanje što većeg broja stručnjaka, institucija i tvrtki u stvaranje ravnopravnih uvjeta za sve studente.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+