Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Paraliziran od 2011., a sedam godina kasnije istrčao maraton

Paraliziran od 2011., a sedam godina kasnije istrčao maraton

Amerikanac je na rehabilitaciji godinama jačao svoje tijelo, i kad je ponovno stao na svoje noge imao je samo jedan cilj - završiti strašno napornu utrku polu-Ironman...

VIDEO

Teksašanin Trent Fielder (44) ostao je paraliziran još 2011. godine. Vozio je kući s posla kad su mu otkazale noge i više nije mogao pritiskati papučicu gasa. Samo nekoliko sati kasnije, ostao je paraliziran od struka prema dolje.

Liječnici su u bolnici pod hitno napravili CT te otkrili da ima Guillain-Barréov sindrom, poremećaj u kojem imunološki sustav napada periferni živčani sustav, paralizirajući dijelove tijela ili, u nekim slučajevima, cijelo tijelo. 

Nije bilo druge nego da krene vježbati, a to sve ga je odvelo do toga da je ojačao te ponovno naučio hodati, a u listopadu 2018., gotovo sedam godina nakon što je prvi put sjeo u invalidska kolica - završio je polu-Ironman - triatlon koji se sastoji od 1,9 kilometara plivanja, 90 km vožnje bicikla i 21,1 kilometar trčanja. Htio je, kaže, potaknuti druge u sličnoj situaciji i pokazati da postoji život - nakon paralize.

Fielder se prisjeća dana kada su počeli problemi. Tog dana se osjećao posebno umoran. Prošlo je tek sedam mjeseci nakon što je njegova žena rodila blizance, dječaka i djevojčicu, pa je pretpostavio da je to samo rezultat nagomilanog stresa zbog posla i jer se po prvi puta našao u ulozi oca. Međutim, nije se radilo samo o tome, tijelo ga više nije slušalo. 

Kad ga je liječnik upitao: "Jeste li ikada čuli za Guillain-Barrea?", kaže kako nije pokušavao biti sarkastičan, ali ga je upitao: "Je li riječ o nekom drugom doktoru u bolnici?". 

Na Ironman triatlonu bez imalo vježbe: Povraćao sam, plakao...
Na Ironman triatlonu bez imalo vježbe: Povraćao sam, plakao...

No riječ je bila o sindromu kojem često prethodi neka infektivna bolest poput respiratorne infekcije ili gripe. Iznimno je rijetka i pogađa oko 100.000 ljudi diljem svijeta, u manje od 20.000 slučajeva godišnje, prema podacima Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje i moždani udar. Prvi simptomi su joj slabost i trnci u ekstremitetima, a koji se brzo mogu proširiti te na kraju paralizirati cijelo tijelo. Stanje oboljelih se obično pogoršava otprilike u dva do četiri tjedna. 

Ubrzo nakon toga uslijedio je niz udaraca, pa je Fielderu također dijagnosticirana kronična upalna demijelinizacijska polineuropatija (CIDP), neurološki poremećaj koji rezultira progresivnom slabošću u nogama i rukama i zapravo je kronični oblik Guillain-Barre sindroma. 

Fielderu nije pomogla ni operaciju. Iako se nadao da će se osloboditi bolova u leđima, stanje se nije poboljšalo. Zato se od 2014. ozbiljno posvetio fizikalnoj terapiji i mukotrpno trenirao kako bi opet postao pokretljiv, u gornjem dijelu leđa, trupu i nogama, te kako bi se uspravno držao. Naučio je hodati tako da je na noge omotao golf loptice i PVC cijevi kako bi spriječio podrhtavanje nogu. Poticaj mu je davala obitelj, a kaže kako ga je inspirirala i kći koju je čuo kako moli: "Dragi Bože, u novoj godini, želim da moj tata opet hoda." 

Ironman Mario Mandžukić: Na testiranjima je rasturio baš sve
Ironman Mario Mandžukić: Na testiranjima je rasturio baš sve

Uz to, Fielder je počeo plivati ​​i ponovno hodati, najprije uz pomoć, a zatim i bez ičije pomoći. Nakon što je završio program rehabilitacije u Adaptive Training Foundation, odlučio je da je njegov sljedeći izazov natjecanje u polu-Ironman-u. Pripremala ga je trenerica Arlene White, medicinska sestra koja je s njime radila punih osam mjeseci.

- Želio sam to učiniti, ali ne bih to mogao uza sve bolove. Zato sam svaki dan trenirao, vozio bicikl ili bio u invalidskim kolicima, te se molio - kazao je. Želja mu se napokon i ostvarila prošle godine u New Orleansu. Videozapis pokazuje kako sam prelazi ciljnu liniju i pada na koljena uz plač. Nakon toga je izjavio da želi odraditi i punu Ironman utrku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja