Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Patka - kraljica svečanog stola obožavana je u cijelom svijetu

Patka - kraljica svečanog stola obožavana je u cijelom svijetu
4

U gastronomsku su selidbu patke davno krenule iz stare Kine i vrlo se brzo udomaćile u lokalnim kuhinjama, pa mnogi narodi imaju svoja autohtona jela s njom

VIDEO

Vole ih u Kini, vole ih u Francuskoj, uživaju u njima u Americi, ali i u svim dijelovima naše zemlje. Po načinu na koji se priprema patka, jedna od namirnica po kojima se poznaje blagdanski stol, ocjenjuje se umješnost kuhara ili kuharice, a postala je i nadahnućem mnogih pisaca.  Iako su mnogi prekrižili patku na modernim jelovnicima jer je premasna za mnoge koje muče zdravstvene tegobe, gurmani se nikad neće odreći njezina specifičnog punog okusa. 

A imaju i pravo jer su nutricionisti objavili da je meso patke dobar izvor željeza, bakra koji pomaže u održavanju zdravlja kostiju, vezivnog tkiva i živčanih stanica te odličan izvor vitamina B kompleksa, čiji manjak može pridonijeti oštećenju DNK. Zato su se i uzgajale od pamtivijeka, najprije u staroj Kini, a onda su rado prihvaćene u cijeloj Europi i Sredozemlju, tako da ih već u antičko doba i u srednjem vijeku nalazimo posvuda. 

Recepti za njihovu pripremu su mnogi. Jedan je od najpoznatijih - pritisnuta patka, jelo koje je početkom 19. stoljeća smislio Mechenet iz Rouena za jednog vojvodu, a potom ga je preuzeo glasoviti pariški kuhar Federic. Zanimljivo je da je počeo brojiti svaku tako pripremljenu patku u svom restoranu Srebrna kula, pa se zna da je 1996. prodana je milijunta pritisnuta patka. No nije se potrebno zamarati tim pomalo kompliciranim receptom da bi se uživalo u patki za koju mnogi smatraju da je najbolja pečena u pećnici. 

Ako želite hrskavu kožicu, premažite joj prije pečenja kožu medom. Mnogi su čuli za patku s narančama, duck a la orange, glasovito svečano francusko  jelo u kojem se uz pečenu patku poslužuje umak od naranče. Na Long Islandu, ali i u nekim našim krajevima, poslužuju je uz umak od trešanja, a na Baliju uživaju u bebek batutu, patki začinjenoj autohtonim biljem i gorkim korijenjem pa  pečenoj u bananinu lišću. Amerikanci poznaju mnogo jela s patkom, a jedno od neobičnih je puran punjen  patkom koja je punjena s piletinom. 

U nas se najčešće uživa u patki s mlincima ili kiselim zeljem koje donekle ublaži njezinu masnoću, a omiljena je i patka punjena kestenima, jabukama ili heljdom.  Ali oni koji žele iznenaditi svoje goste, neka puste mašti na volju i iskušaju neki od naših recepata.  

Pašteta od patke na špinatu

Sastojci: pačja prsa i jetrica, 10 dag pancete,  2 glavice luka, 3 češnja češnjaka, vezica peršina, lovor, limun, 1 dl bijelog vina, 10 dag maslaca, 1 žličica senfa, 1 jaje, 4 kisela krastavca, papar, sol 

Priprema: 

1. Kuhajte pačja prsa oko pola sata zajedno s glavicom luka, češnjakom, paprom u zrnu, lovorovim listom i malo soli. Dodajte pačju jetru i kuhajte još 10 minuta. U međuvremenu skuhajte jaje. Sitno narežite luk, pancetu, češnjak i peršin. 

2. Meso izvadite iz juhe koju sačuvate i narežite ga na sitne komade. U tavi popecite pancetu, dodajte joj luk, maslac i češnjak, te propirjajte sve zajedno oko 2-3 minute, a onda dodajte meso. Podlijte limunovim sokom i dodajte peršin. Pirjajte još 20 minuta i stalno podlijevajte vodom od  mesa. Pri kraju ulijte bijelo vino i pirjajte još 3-4 minute.

3. Stavite sve u blender, dodajte jaje, senf, kisele krastavce, sol i papar, pa miješajte dok dobijete glatku paštetu. Stavite je u kalup i režite kriške koje poslužite na mladom špinatu.

Pečena patka s narančom

Sastojci:  1 patka, 2 l vode,  sol, 4 žlice meda, 3 naranče, 1 limun,  2 lovorova lista, 8 režnjeva češnjaka, 2 žlice papra, maslinovo ulje 

Priprema: 

1. Patki odrežite vrat i posljednja dva zgloba krila te i odstranite masnoću iz tjelesne šupljine. Isperite potom patku i temeljito je osušite. U posudu za pečenje stavite veliku vrećicu za pečenje. Miješajte zajedno sve sastojke, sol, med, sok dviju naranči i koricu, cijele češnjeve češnjaka te lovor dok se med ne otopi.

2.  Smjesom prelijte patku, natrljajte je, dodajte limun narezan na četvrtine i zavežite vrećicu te je odložite na hladno mjesto da odstoji barem preko noći.  

Izvadite patku, ocijedite je i osušite krpom. Sve bacite osim lovora, češnjaka i korice naranče te limuna. To stavite u unutrašnjost patke, zajedno s još jednom narančom narezanom na četvrtine.

Patku premažite maslinovim uljem i sokom još jedne naranče. Pecite na 200-220 Celzijevih stupnjeva dok dobije hrskavu koricu.

Zimska juha od patke i povrća

Sastojci: 1 pačja prsa, 5 češnjeva češnjaka, štapić cimeta, 2 zvjezdasta anisa, 1 luk, crvena paprika, nekoliko stabljika korijandra, 1 mrkva, komad celera, 1/2 žličice mljevenog raznobojnog papra, 2 litre temeljca, žlica sojina umaka, 1 poriluk, korijen đumbira, paket širokih rižinih rezanaca, žlica koncentrata od rajčice 

Priprema: 

1. Patku narežite na male komade i popržite je na malo ulja u loncu. Kad se meso zažuti izvadite ga i na istu masnoću stavite listiće luka, kockice mrkve, celer, kockice crvene paprike, na listiće narezan češnjak, anis, cimet i sitne komadiće đumbira.  Popaprite, posolite i pirjajte nekoliko minuta. 

2. Povrću dodajte meso, sojin umak i listiće korijandra, podlijte zagrijanim temeljcem i pustite da provrije. Neka vrije na laganoj vatri barem pola sata, pa primiješajte žlicu koncentrata od rajčice i pustite neka vrije još nekoliko minuta.

3. Posebno skuhajte široke rižine rezance prema uputama na pakiranju. Možete ih staviti u svaku pojedinačnu  zdjelicu pa preko njih preliti gotovu juhu, ili ih poslužite posebno.    

Tajna hrskave kožice

Patku položite u posudu za pečenje pa joj oštrim nožićem izbockajte kožu, ali ne duboko u tkivo. Pecite je najprije na 140-150°C kako bi se otopila masnoća. Nakon što pokupite masnoću, pojačajte pećnicu na 180 °C i pecite oko sat pa pojačajte na 200 °C.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa