Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Paula (27) počela je crtati da se smiri nakon potresa: 'Sada moje ilustracije usrećuju druge'

Paula (27) počela je crtati da se smiri nakon potresa: 'Sada moje ilustracije usrećuju druge'

Pauline personalizirane ilustracije osvojile su srca mnogih ljudi. Počela ih je crtati prošle godine, nakon zagrebačkog potresa, jer se teško nosila sa stresom

VIDEO

Kad sam se upustila u to nisam ni znala da zapravo znam ilustrirati, točnije nisam bila sigurna koji je moj stil crtanja. Znala sam da mogu crtati i 'ozbiljnije' crteže, ali oduvijek me vukao taj 'dječji' stil. I tako je ruka krenula sama od sebe, ideje su dolazile dok sam mislima odlazila u neke puno ljepše dane i divne uspomene, priča nam Paula Sambolić (27) iz Zagreba čije su personalizirane ilustracije postale jako tražene.

POGLEDAJTE VIDEO (trikovi za sreću):

Pokretanje videa...

Trikovi za sreću: Mazite ljubimca, jedite čokoladu... 01:35

Paula radi kao odgojiteljica, a ilustracije je počela crtati prošle godine u ožujku - nakon zagrebačkog potresa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Buntovna Njemica zaslužna je što se danas slavi ‘Dan žena’...
Buntovna Njemica zaslužna je što se danas slavi ‘Dan žena’...

- Teško sam se nosila sa stresom, imala sam viška slobodnog vremena i zamolila sam prijatelje da se prisjete neke njima najdraže uspomene vezane za naše prijateljstvo, pa ću ja to ilustrirati na neki svoj maštovit način. Kad sam im poslala što sam napravila ostala sam iznenađena koliko su bili oduševljeni - kaže Paula koja je već kao mala pokazivala sklonosti prema crtanju.

Prijatelji su je nagovorili da otvori Instagram profil i svoje radove podijeli s ostatkom svijeta. Tako je, naposljetku, nastao PiccolaSambina Instagram oko kojeg se brzo okupilo mnoštvo ljudi koji su počeli ostavljati lijepe poruke i naručivati svoje ilustracije.

Kako bi nastale personalizirane ilustracije potrebno je da Pauli ispričate svoju priču ili priču osobe kome je namijenjena ilustracija.

- Zamolim osobu da mi potpuno opušteno ispriča o tome kome je namijenjena ilustracija, koja je njihova priča, koja joj je prva asocijacija na tu osobu, postoji li neka smiješna anegdota koju dijele u svom odnosu i slično.  Ako je moguće, zamolim da mi se pošalje slika tih osoba kako bih ih što vjernije mogla prikazati na papiru. Također, ponekad personalizirane ilustracije znam raditi i prema gotovim fotografijama, naravno u svom stilu - objasnila je Paula.

Od motiva najčešće koristi emocije, životne situacije, uspomene, duhovite igre riječima, svemir i slično. Kada ideju pronađe u svojim mislima prenosi ju na papir.  Za crtanje joj treba par sati ili koji dan, ovisno koliko detalja se nalazi na ilustraciji.

Lijekovi iz prirode koji pomažu kod stresa: Umirit će vas brzo
Lijekovi iz prirode koji pomažu kod stresa: Umirit će vas brzo

- Personalizirane ilustracije radim na znatno većem formatu od klasičnih koje također objavljujem, pa je stoga i proces izrade dulji. Što se tiče jednostavnijih i svima namijenjenih ilustracija za njih mi ideja sine tijekom dana i čim ju zamislim zapišem ju ili skiciram negdje i kad se dohvatim papira i markera ili iPada odmah krenem crtati. To crtanje traje znatno kraće od personalizirane ilustracije, nekad čak samo petnaestak minuta - otkrila je.

Ova mlada odgojiteljica svojim ilustracijama nastoji ljudima izmamiti osmijeh na lice što je bilo posebno teško u godini koja je iza nas.

- Vjerujem da je to nešto što u meni stoji oduvijek tu, da sam tako naprosto 'napravljena' i drago mi je ako drugima moj način nošenja s tugom kroz neke sretnije misli uspijeva pomoći i barem nakratko staviti osmijeh na lice. Kad mi netko kaže da ga je moja ilustracija rasplakala, nasmijala ili da mu je uljepšala dan, onda se istog trenutka meni uljepša dan, pa čak i cijeli tjedan. Mislim da je tajna sreće u nesebičnom usrećivanju drugih - ispričala je i dodala da inspiraciju pronalazi posvuda.

- Sve što sam prošla u životu do sad uvelike je utjecalo na mene i na moj pogled na svijet, pa tako i na moju maštu i smisao za humor. Oduvijek sam bila sklona maštanju i romantiziranju stvari i uvijek sam u sebi nosila neki dječji duh. Također, uvijek su me zanimale različite ljudske priče, njihov pogled na stvari i svijet i kako se nose s određenim izazovima na koje nailaze. Drago mi je da sam pronašla način na koji se mogu izraziti i svoje misli prenijeti u opipljivu stvar – ilustraciju -  priznala je Paula koja ima i puno planova za budućnost.

- Voljela bih početi stavljati ilustracije i na neke modne dodatke, šalice i slično kao i ilustrirati svoje ili tuđe slikovnice ili naslovnice za knjige, možda i oslikati zid nekog kafića..Opcija je bezbroj - rekla nam je za kraj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje