Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Pazi! Na popisu ubojica strasti su jagode, šampanjac, škampi...

Pazi! Na popisu ubojica strasti su jagode, šampanjac, škampi...

Iako jagode često povezujemo sa seksi igricama u spavaćoj sobi, one mogu utjecati na plodnost muškaraca, baš kao i čaj od metvice, meso i lanene sjemenke, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat

VIDEO

Način prehrane i hrana koju biramo dugoročno mogu utjecati na libido i ako želimo kvalitetan seksualni život, jako je važno voditi računa o tome kako se hranimo, ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat. Na primjer, često ističemo kako bi voće i povrće trebali biti najzastupljeniji u prehrani, no važno je voditi računa o tome kako je uzgojeno, upozorava sugovornica. 

POGLEDAJE VIDEO:

- Naime, upotrebom pesticida i kemikalija kojima se ono štiti od nametnika, doveli smo do toga da je zemlja osiromašena nutrijentima, pa i voće i povrće danas imaju manje vrijednih sastojaka nego nekada, pojašnjava sugovornica. Dodaje kako se to posebno odnosi na korjenasto povrće, koje raste u zemlji, ali i na sve vrste voća i povrća koje se tijekom rasta šprica kemikalijama. Postoje brojna istraživanja koja su utjecaj štetnih kemikalija već povezala sa značajnim porastom neplodnosti u muškaraca. Slično je i s nekim drugim namirnicama, primjerice mesom. 

100 jela za seks: Oživite strast i dovedite partnera do ludila...
100 jela za seks: Oživite strast i dovedite partnera do ludila...

- U njegovoj se proizvodnji danas koriste hormoni, koji mogu narušiti hormonalnu ravnotežu. Na to, bez sumnje, utječe i plastika, koja se koristi kao ambalaža za brojne namirnice i sokove koje jedemo i pijemo - upozorava nutricionistica. Dodaje kako i visoka razina šećera i fruktoznih sirupa u industrijski proizvedenoj hrani može utjecati na hormonalnu ravnotežu u organizmu, pa sve takve namirnice treba izbjegavati.
   
Mlijeko i mliječni proizvodi

Sladoled je zgodan za seksi igricu toplo-hladno. Jagode s vrhnjem, ili šlagom za igru kiselo-slatko, a kockice sira odlična su 'zanimacija' uz razgovor i čašu vina...  No birajte manje masne mliječne proizvode, jer prečesto uživanje u onim masnijima povećava rizik od začepljenja krvnih žila, a onda i od problema s erekcijom, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat. Osim toga, mnogi muškarci ne znaju da imaju problema s tolerancijom na laktozu, zbog čega nakon mliječnih proizvoda mogu imati problema s nadutošću i grčevima. To je vrlo nezgodno ako se spremate u osvajanje, pa je najbolje – dalje od mlijeka i mliječnih proizvoda prije seksa.

Čaša vina, dvije za opuštanje, više od toga – opušta gdje ne treba

Vjerojatno nema onoga tko se u to već nije uvjerio: Jedna do dvije čaše alkoholnog pića će vas opustiti i djeluju na širenje krvnih žila te potiču cirkulaciju, pa mogu pomoći da budete bolji u izvedbi, no ako popijete previše, aktivira se hormon stresa, koji dovodi do grčenja krvnih žila, smetenosti i problema. Dugoročno, previše alkohola djeluje na čvrstoću krvnih žila i zdravlje srca, povećava rizik od demencije, depresije i moždanog udara, što nikako nije dobro za libido.  

Kokice uz dobar film, samo ne iz mikrovalne  

Kad na Netflixu pronađete seriju koju biste mogli pogledati udvoje ispod dekice, treba još samo ubaciti kokice u mikrovalnu i spremni ste za seks? Ako vam je to najčešća taktika, pripazite: Mnoge vrste kokica pakiranih za mikrovalnu pećnicu sadrže perfluoroktansku kiselinu, koja utječe na hormonalni sustav tako da smanjuje razinu testosterona i guši seksualnu želju. Ukratko, uz kokice iz mikrovalne, velike su šanse da ćete ju nakon dobrog filma – udaviti razgovorom. Ako nemate drugu ideju, ispecite ih u tavici, na malo maslinovog ulja, jer tako ne sadrže štetne spojeve.

Fali vam seksualnog apetita? Ovaj čaj će vas vratiti u formu
Fali vam seksualnog apetita? Ovaj čaj će vas vratiti u formu

Jagode i šampanjac, mmmmm – fuj!

Američki stručnjaci sastavili su listu voća i povrća koje sadrži najvišu razinu pesticida i pokazalo se da jagode na toj listi debelo prednjače u odnosu na mnoge druge namirnice. Pesticidi i kemikalije kojima se hrana tretira tijekom uzgoja povezuju se s hormonalnim promjenama (povećanom razinom estrogena i smanjenom razinom testosterona) te povećanom neplodnošću u muškaraca, većim rizikom od malformacija ploda, te nizom bolesti, među kojima je i rak. Dakle, jagode i šampanjac mogu biti zgodna kombinacija za poticanje seksualne želje, ali samo ako ste nabavili voće iz ekološkog uzgoja. U protivnom: Fuj!

Čaj od metvice ubija muškost, što je dobro za - žene  

Dobar je za želudac, protiv žgaravice i podrigivanja i neugodnog zadaha, no ako uživate u njemu prečesto, može oslabiti vaš libido. Naime, mentol u metvici dovodi do smanjenja razine testosterona, pokazuju istraživanja. Zbog toga se, zapravo, čaj od metvice preporučuje ženama koje imaju visoku razinu testosterona, osobito ako im je potrebno povećati proizvodnju inzulina ili imaju stanje koje se naziva sindrom policističnih jajnika.

Egon (56) i Lou (20): 'U ljubavi nisu bitne godine, već odnos...'
Egon (56) i Lou (20): 'U ljubavi nisu bitne godine, već odnos...'

Meso iz kontroliranog uzgoja i ne prečesto

Hrana kojom se danas tovi meso na farmama izaziva hormonalnu neravnotežu kod čovjeka, pa pokušajte nabavljati meso životinja koje su se hranile na pašnjacima. I crveno meso pritom može biti korisno u prehrani, jer sadrži selen i cink, minerale koji su važni za mušku plodnost. No imajte na umu da meso sadržava i masnoće koje su u velikim količinama štetne za krvne žile. Uvijek ga je bolje kuhati, ili dinstati na malo masti, odnosno što rjeđe ga pržite ili pecite u puno ulja, jer se time stvaraju štetni spojevi, savjetuje nutricionistica.

Školjke, škampi i velika riba – čuvajte se štetnih spojeva i metala  


   
Čuvajte se školjki i rakova za koje niste sigurni koliko je vremena prošlo otkad su izvađeni iz mora i kako su bili skladišteni. Naime, mekušci koji su dugo stajali prije konzumacije lako mogu biti zaraženi bakterijama, među kojima je i E. coli, koje će izazvati povraćanje i proljev, što nikako nije dobro za libido. Osim toga, škampi se nerijetko tretiraju 4-heksilrezorcinolom, koji pomaže da očuvaju boju, no postoje istraživanja koja ukazuju da taj spoj može utjecati na povećanje razine estrogena i smanjenje razine testosterona. Velike ribe, pak, mogu sadržavati tragove žive, koja je posebno štetna za zdravlje, upozorava Sandra Marić Bulat. 

5 ispovijesti prevarenih žena: Evo kako smo otkrile da varaju
5 ispovijesti prevarenih žena: Evo kako smo otkrile da varaju

Lanene sjemenke dobre za srce, loše za mušku stvar

Znamo za njihov pozitivan utjecaj na probavu i ukupno zdravlje. Odličan su izvor alfa-linolenske kiseline esencijalne masne kiseline omega-3, te dobar izvor fitokemikalija koje se nazivaju lignin, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva, dok novija istraživanja ukazuju na to da smanjuje nakupljanje plaka na krvnim žilama. Bogate su vlaknima, magnezijem, kalijem, manganom i mineralima fosforom, željezom i bakrom... Op! Vratimo se na lignin: Postoje istraživanja koja ukazuju na to da on pridonosi metabolizmu estrogena (zbog čega se lanene sjemenke preporučuju ženama u menopauzi), te da zato u većim količinama može djelovati tako da snižava razinu testosterona. Zato se muškarcima ne preporučuje više od dvije do tri žličice lanenih sjemenki tjedno.

VJERUJU BAŠ SVIMA: Ovi horoskopski znakovi su jako naivni i drugi ih zbog toga iskorištavaju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje