Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
104 komentara

Pazite ih se: 7 tipova osobnosti koji najčešće varaju partnere

'Više od polovice onoga što čovjeka vodi u preljub ima veze s okolinom i vlastitom psihologijom. Najznačajniji okolišni uzrok je činjenica da možemo varati...', kaže psihijatar dr. Rosenberg

themoviedb.org
Foto: themoviedb.org
104 komentara

Ljudi s određenim vrstama osobnosti su skloniji nevjeri od drugih, kaže dr. Kenneth Paul Rosenberg, američki psihijatar s 20 godina iskustva u liječenju seksualnih problema. O toj temi napisao je i knjigu "Infidelity: Why Men and Women Cheat" (Nevjernost: Zašto muškarci i žene varaju).

- Moji pacijenti, koji se bore s nevjernošću, dolaze iz različitih društvenih okolnosti i situacija - imaju različite seksualne orijentacije, različitih su dobnih skupina i različitih su vjerskih, rasnih te društveno-ekonomskih skupina - kaže dr. Rosenberg, a prenosi Daily Mail.

Fotolia NAJGORE JE BITI OČAJAN Kako izliječiti brak nakon što vam je partner imao preljub?

Tri odrednice varanja

- Tijekom više od dva desetljeća u praksi sam našao tri glavna čimbenika koji određuju preljubničko ponašanje - dodaje.

  • Mozak - neurološke strukture i kemija koju vam je evolucija dala.
  • Psihologija - um koji ste razvili kroz formativna iskustva koja su u vas usadila određene načine razmišljanja o svijetu, vašem mjestu u njemu i kako razmišljate o sebi u kontekstu seksa i romantike. 
  • Kultura - okruženje oko vas, s različitim porukama o seksu, ljubavi i preljubu - koje informira vaše mišljenje o tome i mogućnostima za nevjernost.
PREDNOSTI I MANE Život bez seksa: Ovih 7 stvari se dogodi tijelu - nisu sve loše

- Bazirano na studijama, procjenjujem da postoji gotovo 50 posto onoga što razlikuje preljubnike od onih koji to nisu, a ima veze s biološkim razlikama u kemikalijama njihovog mozga. To znači da više od polovice onoga što čovjeka vodi u preljub ima veze sa okolinom i vlastitom psihologijom - objašnjava ovaj stručnjak.

Dodaje kako je najznačajniji okolišni uzrok činjenica da možemo varati. Što je to lakše učiniti, veća je šansa da će netko to i napraviti.

Foto: Dreamstime

7 tipova osobnosti najsklonijih preljubu

- Kada je u pitanju psihologija varalica, najveći faktor koji ljude tjera na lutanje je osjećaj da imaju na to pravo ili da zaslužuju varati. Istraživanje i kliničko iskustvo identificirali su određene osobine ličnosti koje se mogu povezati s takvim osjećajima - kaže dr. Rosenberg.

  1. Narcisoidnost - osjećaj zadovoljstva sam sa sobom i stavljanje svojih potreba na prvo mjesto.
  2. Nedostatak empatije - nemogućnost stavljanja sebe u poziciju svojeg partnera.
  3. Grandioznost - precjenjivanje svojih sposobnosti, osobito seksualne i potreba potvrđivanja sebe kao vještog ljubavnika.
  4. Impulzivnost - donošenje važnih odluka koje nose velike posljedice, na brzinu.
  5. Želja za uzbuđenjem - doživjeti nešto novo, potraga za novim uzbuđenjima.
  6. Izbjegavanje privrženosti - strah od obveza.
  7. Samodestruktivnost ili mazohizam.

VIDI OVO: Najčudnijia mjesta na kojima muškarci masturbiraju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message