Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Pazite, spavat ćete dugo na njemu! Otkrivamo što znače najčešće oznake na madracima

Pazite, spavat ćete dugo na njemu! Otkrivamo što znače najčešće oznake na madracima
6

Sljedećoj kupnji možete pristupiti kao informirani kupac. Visokokvalitetni madrac vrijedan je ulog koji ćete vjerojatno koristiti sljedećih deset godina tako da zaslužuje dodatnu dužnu pažnju

VIDEO

Ima nešto umirujuće u madracu s hrpom certifikata. Ove oznake ulijevaju povjerenje i čine da se osjećate dobro prilikom kupnje. Ali sve one nešto znače i trebalo bi obratiti pozornost na to.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Upoznajte dječaka koji može zaspati svugdje 01:09

Kako dekodirati oznake u potrazi za netoksičnim prostorom za spavanje i zašto kupiti certificirani madrac?

Evo neke istine o njima - mnogi sintetički madraci sadrže kemikalije koje su otrovne, kao što su ftalati i drugi hlapljivi organski spojevi. Prema dr. sc. Samanthi Radford i znanstvenim istraživanjima, ove kemikalije se mogu godinama otpuštati u okoliš, što znači da ćete im biti neprestano izloženi. One imaju suptilne, ali potencijalno ozbiljne dugoročne učinke na zdravlje, prvenstveno utječu na endokrini, odnosno hormonski sustav.

Za bolji san i zdravlje: Znakovi da trebate zamijeniti madrac i kako mu produžiti životni vijek
Za bolji san i zdravlje: Znakovi da trebate zamijeniti madrac i kako mu produžiti životni vijek

Na isti način na koji su materijali u nekim madracima štetni za ljudsko zdravlje, oni također utječu na okoliš nakon što se odlože, napominje stručnjakinja Lindsay Dahl. Procjenjuje se da se 20 milijuna madraca baci svake godine samo u SAD-u, gdje 'iste kemikalije koje dospijevaju u naše domove, dospijevaju na odlagališta otpada i u lokalnu vodoopskrbu', kaže Dahl.

Ovo je devet certifikata za madrace koje morate poznavati:

Globalni standard za organski lateks (GOLS)

Ova potvrda znači da je najmanje 95% prirodnog lateksa koji se koristi u madracu certificirano organski, uz ograničenja upotrebe određenih tvari za ostalih 5%. Također osigurava da je proizvod društveno opravdan, ekološki prihvatljiv. Zabranjuje upotrebu tvari kao što su ftalati, teški metali, formaldehid, VOC, poliuretanska pjena.

Globalni standard za organski tekstil (GOTS)

Ovo je vodeći standard za obradu tekstila za organska vlakna. Ova potvrda znači da su proizvodi za madrace izrađeni od najmanje 95% organskih vlakana. Zabranjuje upotrebu tvari kao što su ftalati, teški metali, formaldehid, VOC i poliuretanska pjena.

Osiguravanje testiranja tekstila na štetne tvari - OEKO-TEX Standard 100

Ova se norma usredotočuje na to kako se tekstil obrađuje i koje se boje i završni slojevi koriste na njima. Sintetičke tkanine mogu imati OEKO-TEX certifikat, a nisu svi proizvodi s OEKO-TEX certifikatom organski. Ali ako tekstil nosi oznaku, možete biti sigurni da je svaka komponenta - konac, gumb, patentni zatvarač itd. - testirana na supstance koje bi mogle štetiti ljudskom zdravlju, kao što su teški metali, usporivači gorenja, ftalati i formaldehid.

Certifikati GOLS, GOTS i OEKO-TEX Standard 100 su glavne preporuke Radford, iako često mogu biti skuplji od ostalih.

Greenguard GOLD

Greenguard certifikat znači da je madrac testiran na određene granice kemijske emisije ftalata, formaldehida i drugih HOS-eva. Greenguard Gold uključuje zdravstvene kriterije za dodatne kemikalije i ima stroža ograničenja emisija HOS-a. To, međutim, ne jamči da nehlapljivi kontaminanti, poput olova ili kadmija nisu u madracu.

Zaštita ljudskog zdravlja i ekosustava - MADE SAFE

Ovaj certifikat znači da je madrac pregledan kako bi se osiguralo da je više od 6 500 zabranjenih I ograničenih tvari izbjegnuto ili ograničeno, čime se eliminiraju najgore opasnosti koje se obično nalaze u proizvodima koji se koriste u domovima i svakodnevnim rutinama. Certifikacija zahtijeva transparentnost proizvodnje i detaljno otkrivanje tvari i specifikacija. Po mišljenju Dahl, ovo je jedan od najimpresivnijih certifikata jer osigurava da je madrac potpuno bez otrovnih kemikalija i tretmana.

Iznenadit ćete se: Otkrivamo koja boja u spavaćoj sobi garantira najzdraviji san
Iznenadit ćete se: Otkrivamo koja boja u spavaćoj sobi garantira najzdraviji san

Sigurna poliuretanska pjena - CertiPUR-US

Ova potvrda znači da je poliuretanska pjena u madracu izrađena bez određenih tvari, formaldehida, olova i drugih teških metala te ima niske emisije HOS-a. Prema mišljenju stručnjaka, CertiPUR-US je najniže cijenjena potvrda na popisu iz dva razloga.

- Prvo, njime upravlja Savez za fleksibilnu poliuretansku pjenu, koji vjerojatno ima veliki interes u propuštanju proizvoda, i drugo, ne certificira cijeli madrac; certificira samo pjenu unutar madraca - kaže Radford. Drugim riječima, ako proizvod ima CertiPUR-US pjenu, ali također ima i sloj vinila, vjerojatno će i dalje ispuštati ftalate i druge potencijalno otrovne kemikalije.

Najbolje za prepoznavanje tvrtke za madrace koja štiti klimu:

Certifikacija B Corp

Ovaj certifikat mjeri cjelokupni društveni i ekološki utjecaj tvrtke. Osigurava da poduzeće ispunjava visoke standarde provjerenog učinka, odgovornosti i transparentnosti na čimbenicima od primanja zaposlenika i dobrotvornih davanja do praksi opskrbnog lanca i ulaznih materijala. Dahl uvijek daje prednost kupnji s certificiranim B korporacijama kada je to moguće.

- Iako logotip B Corp ne znači da je proizvod nužno u potpunosti održiv ili netoksičan, spojite to s MADE SAFE ili Greenguardom i bit će izvrstan izbor - kaže Dahl.

Proizvod je dizajniran imajući na umu cirkulaciju - Cradle do Cradle

Ovaj certifikat znači da su sigurnost, cirkularnost i odgovornost materijala i proizvoda ocijenjeni u pet kategorija - zdravlje materijala, cirkularnost proizvoda, čist zrak i zaštita klime, upravljanje vodom i tlom i socijalna pravednost.

Madrac s niskim emisijama - Climate neutral

Standard Climate Neutral usmjeren je na eliminaciju emisija ugljika tako što klimatsku neutralnost postavlja kao prioritet za tvrtke i potrošače. Da bi dobila klimatski neutralan certifikat, tvrtka mora pokazati da radi na smanjenju emisija stakleničkih plinova iz proizvodnje i isporuke svojih proizvoda i nadoknaditi ih kompenzacijom ugljika svake godine.

Kako znati je li madrac siguran?

Tražite dalje od sintetičkih pjena

Stručnjaci se slažu da bi u idealnom slučaju potrošači trebali odabrati madrac izrađen od nečeg što nije poliuretanska pjena, uključujući memorijske pjene, koja je primarni izvor izloženosti toksičnim kemikalijama i ispuštanju plinova. Alternative uključuju kombinaciju prirodnog lateksa ako niste alergični te pamuka, kapok vlakana i vune.

Ako ipak odaberete madrac od poliuretanske pjene, Radford preporučuje da potražite onaj koji ima barem CertiPUR-US certifikat, iako bi idealno bilo da ima i Greenguard GOLD certifikat.

Tjerajte robne marke da učine više

Važno je napomenuti da certifikati nisu jednokratna vježba, potrebno ih je ažurirati. Nemojte se ustručavati tražiti od marki da vide ažuriranu dokumentaciju ako želite biti sigurni.

Cute blonde in her bed in blue pajamas and sleep mask, top view

- Potrebno nam je da se više tvrtki uključi u traženje da se usvoji zakon kojim će se ukloniti te otrovne kemikalije sa svih madraca, izjednačavajući uvjete za ljude koji si ne mogu priuštiti sigurnije madrace ili nemaju vremena za istraživanje tržišta - kaže Dahl.

Sada sa znanjem o glavnim certifikatima za madrace, svojoj sljedećoj kupnji možete pristupiti kao informirani kupac. Visokokvalitetni madrac vrijedan je ulog koji ćete vjerojatno koristiti sljedećih deset godina tako da zaslužuje dodatnu dužnu pažnju, donosi MBG.

Ne možete se riješiti mrlja na madracu? Ovih 5 stvari pomažu
Ne možete se riješiti mrlja na madracu? Ovih 5 stvari pomažu

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU EKSPERIMENTA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'