Lifestyle

Komentari 1

Za bolji san i zdravlje: Znakovi da trebate zamijeniti madrac i kako mu produžiti životni vijek

Za bolji san i zdravlje: Znakovi da trebate zamijeniti madrac i kako mu produžiti životni vijek

Kada madraci počnu gubiti sposobnost potpore, mogu uzrokovati nelagodu i otežati spavanje. Pa osim što ćete biti umorni i mrzovoljni, loša kvaliteta sna može dovesti i do zdravstvenih problema

Madraci su jedna od onih stvari na koje inače ne obraćamo pažnju niti u njih ulažemo. No gotovo polovicu života provodimo ležeći u krevetu. S obzirom na tu količinu vremena, valjalo bi početi razmišljati o kupnji kvalitetnog madraca i jastuka za spavanje - pogotovo zato jer kreveti igraju veliku ulogu u našem zdravlju.

POGLEDAJTE VIDEO: Plan za dobar san

Slijedi popis razloga zašto su madraci važni i zašto je ulaganje u njih vrijedno svake lipe.

1. Madraci imaju ograničen vijek trajanja

Prema riječima stručnjaka, tipični madrac ima prosječni životni vijek od 8 godina. No, stvarna brojka može biti viša ili niža, ovisno o materijalu i kvaliteti proizvoda.

'Latex' madraci obično dolaze s jamstvom od 20 do 25 godina, dok, kvalitetna memorijska pjena uz pravilnu njegu može trajati 10-15 godina.

'Hibridni' madraci imaju manju trajnost i obično ih je potrebno zamijeniti nakon 6 godina. 'Vodeni kreveti' traju između 5 i 10 godina.

2. Istrošeni madrac može poremetiti dobar san i utjecati na zdravlje

S vremenom će se oblik madraca promijeniti i pokazivati ​​znakove istrošenosti. Na primjer, možda ste primijetili da kod starog madraca postoji opuštenost u sredini ili na dijelu gdje je koncentrirana težina.

Kada madraci počnu gubiti sposobnost potpore, mogu uzrokovati nelagodu i otežati spavanje. Osim što ćete se sutradan osjećati umorno i mrzovoljno, loša kvaliteta sna također može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući pretilost i bolesti srca.

Loš madrac također može uzrokovati ukočenost mišića i bolove u tijelu. Ako se probudite i osjećate bolove oko vrata i ramena (a sigurni ste da nije od ozljede), krivac bi mogao biti vaš madrac.

Istraživanja su pokazala da novi madraci mogu pomoći poboljšati kvalitetu sna i smanjiti nelagodu u leđima.

3. Madraci su raj za grinje i alergene

Jedno istraživanje pokazalo je da madraci imaju najveću koncentraciju grinja među svim kućanskim predmetima, a sve te bakterije se brzo razmnožavaju.

Plijesan i grinje koje su se sklonile u pjenu madraca također mogu izazvati alergije ili pogoršati simptome astme. Stručnjaci kažu da ako primijetite da se vaše alergijske reakcije pogoršavaju, to bi mogao biti znak da trebate novi madrac.

4. Kada krevet stvara veliku buku, shvatite to kao poziv u pomoć

Ako jednostavno okretanje u krevetu dovodi do škripanja i pucketanja, to znači da madrac nije u ispravnom stanju. Buka je znak da su zavojnice izgubile svoju izdržljivost i nisu tako učinkovite u reagiranju na pritisak i kretanje.

Još jedna stvar na koju morate paziti pri određivanju treba li vam novi madrac jest osjećate li partnerovo kretanje na krevetu. To bi moglo značiti da je pjena već izgubila sposobnost smanjenja prijenosa pokreta ili minimiziranja utjecaja pokreta.

Savjeti kako produžiti životni vijek svog madraca:

Najčitaniji članci