Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Perfekcionizam vas ograničava u životu? Evo kako to spriječiti

Perfekcionizam vas ograničava u životu? Evo kako to spriječiti

Postoji pogrešna ideja da je perfekcionizam zlatni standard koji vam pomaže da budete najbolji u svemu. U stvarnosti to vas zapravo sprječava u postizanju vaših ciljeva

VIDEO

Ako perfekcionizam suptilno ometa vaš uspjeh, vrijeme je da naučite kako prestati težiti ka savršenstvu. Često mislimo da će nam pomoći to što želimo samo najbolje stvari i rezultate, no što kada se to pretvori u negativnu kvalitetu koja vas sprječava u postizanju ciljeva i koči vas, kako osobno tako i profesionalno?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:37

Kad ne možete prihvatiti manje od savršenog i postavljate nerealne profesionalne i osobne ciljeve, onda prelazite na teritorij perfekcionizma. To vam može oduzeti sreću i sposobnost uživanja u uspjehu. Dobra vijest je da možete biti uspješni bez zahtjeva za perfekcionizmom.

Prvo, morate naučiti ovih šest znakova perfekcionizma.

1. Odugovlačenje

Uvijek odgađate stvari iz straha da ih nećete napraviti kako treba ili nemate dovoljno vremena da date sve od sebe.

2. Stalno preispitujete

Uvijek osjećate da možete bolje i kad pogledate svoj posao, vidite samo nedostatke.

3. Osjećate se kao da niste dovoljno dobri

Čak je i vaše najbolje moglo biti bolje. Muči vas da ono što ste napravili nije dovoljno dobro i držite se nerealnih standarda.

4. Doživljavate stalnu tjeskobu i stres na poslu i kod kuće

Bojite se da će vaš šef reći da vaša prezentacija nije bila dovoljno dobra, vaša kuća nije dovoljno lijepa za primanje gostiju ili mislite da niste dovoljno iskusan kuhar. Popis se nastavlja i ne možete uživati ​​u svom uspjehu, zbog stalnog unutarnjeg dijaloga koji vam govori da ste mogli i bolje.

Nemojte koristiti ove tri fraze jer ćete zvučati neprofesionalno
Nemojte koristiti ove tri fraze jer ćete zvučati neprofesionalno

5. Imate negativnu samoprocjenu

Teško prihvaćate komplimente ili ne vjerujete drugima kad vam daju komplimente. Sumnjate u njihovu iskrenost i kažete sami sebi da vi to možete bolje. Vaše samopoštovanje pati zbog vaših nerealnih standarda.

6. Kritični ste prema sebi i drugima

Vaši visoki standardi vode do toga da se razočarate u sebe i druge. Skloni ste fokusiranju na nedostatke i ono što ne funkcionira, umjesto da vidite što vam je dobro pošlo za rukom.

Dakle, sada kad znate da je vaš perfekcionizam problem i da vam stoji na putu do sreće i uspjeha, kako ga promijeniti i modificirati svoje perfekcionističke osobine?

Morate pronaći više ravnoteže kako biste mogli bolje raditi na tome da budete uspješni, a ne perfekcionisti.

Ovih pet stvari trebate naučiti kako biste prestali težiti savršenstvu:

1. Budite svjesni svog unutarnjeg kritičara i negativnih misli

U glavi vam se stalno vrte misli koje govore da vaš posao nije dovoljno dobar i kako biste se trebali poboljšati. Budite svjesni tog glasa, prepoznajte da su to samo misli i podsjetite se da vi birate ono u što želite vjerovati.

Spretno dekodirajte najčešće fraze u oglasima za novi posao
Spretno dekodirajte najčešće fraze u oglasima za novi posao

2. Zamijenite negativne misli racionalnim 

Stvorite popis pozitivnih misli, poput: 'Trudim se i radim najbolje što mogu. Moje najbolje je dovoljno dobro, ljudi cijene moj trud. Bolje je dovršiti ovaj zadatak nego da se samo brinem oko njega.'

Ponavljanje takvih pozitivnih misli pomaže preoblikovanju mozga i razbijanju navike perfekcionizma.

3. Usredotočite se na to kako se želite osjećati

Želite li se osjećati tjeskobno i stresno s perfekcionističkim idejama? Ili želite imati ravnotežu u svom životu i biti opušteni? Umjereno pristupite svojim ciljevima.

Način razmišljanja o osobnom rastu može vas potaknuti da prihvatite da se neprestano poboljšavate i rastete. Stvari ne moraju biti savršene da biste mogli uživati.

4. Počnite uviđati što ide u dobrom smjeru i usredotočite se na pozitivne aspekte

Umjesto da na svoj posao gledate kritičkim okom i uočite nedostatke, izazovite se da zastanete i potražite ono na što ste ponosni i što ste postigli. Cijenite ono što ste dobro napravili i pozitivno se odnosite prema svom poslu.

Preusmjeravanje fokusa s kritičke na pozitivniju procjenu može promijeniti vaše osjećaje prema samom sebi i vašem poslu.

Posao nije sve što vas određuje, niti bi ikad trebalo biti tako
Posao nije sve što vas određuje, niti bi ikad trebalo biti tako

5. Zapamtite da kritiziranje ne djeluje

Vaš mozak kritiku doživljava kao prijetnju vašem opstanku. Stoga je neučinkovita kao alat za učenje. Manje je vjerojatno da ćete promijeniti svoje ponašanje zbog toga.

Izmjena vaših perfekcionističkih osobina može imati pozitivan utjecaj na vašu psihu i emocionalnu dobrobit. Kognitivno-bihevioralna terapija može biti vrlo učinkovita i može vam pomoći da gledate na iracionalne misli i promijenite ih u zdravije i pozitivnije misli, piše terapeutkinja Monica Ramunda za Your Tango.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku