Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Peršin treba u sjenu balkona, a cherry rajčice sunčanu stranu

Peršin treba u sjenu balkona, a cherry rajčice  sunčanu stranu

Ekoproizvodnja na balkonu je moguća i s vrlo malom kvadraturom, a dovoljna je za prehranu četveročlane obitelji. U samo nekoliko kvadrata moguće je uzgojiti salatu, rikolu, špinat i cijeli spektar začinskog bilja

VIDEO

Kad je riječ o prirodno uzgojenoj hrani na balkonu, koji je ujedno prekrasno uređen, nema boljeg društva od krajobrazne arhitektice Željke Kolak i agronomkinje Dubravke Mišolongin, dvije od ukupno tri kreativne žene koje stoje iza tvrtke Moj balkon, koja se bavi uređenjem okoliša s naglaskom na uređenje balkona i terasa te ozelenjivanje interijera. 

- Kvaliteta života u urbanoj sredini narušena je ubrzanim načinom života, pojedinac je otuđen od prirode i potreban mu je odmak od svakodnevnog stresa. Upravo zbog toga misija tvrtke je zelenilom obogatiti životne i poslovne prostore klijenata u skladu s njihovim željama i potrebama - kažu cure.

Dubravka savjetuje da najprije treba odrediti potrebe obitelji i namirnice koje žele posaditi. 

- Za obitelj s dvoje djece i mali balkon može osigurati dovoljne količine povrća. Lako je uzgojiti zelenu salatu, rikolu, rotkvice, špinat, ali i začine. Sve što vam treba su posuda, zemlja te sjeme ili već izrasla biljka - savjetuje Dubravka Mišolongin. 
Ako kupujete već “gotovu” biljku, treba paziti da ima vrlo izraženu zelenu boju listova te čvrstu i debelu stabljiku. 

- Kod sjemena treba paziti na podrijetlo i kvalitetu, a kako je riječ o sadnji na balkonu, treba birati lagane, tresetne supstrate - kaže Dubravka i dodaje kako je danas mnogo proizvođača usmjereno na proizvodnju zemlje isključivo za balkonski uzgoj povrća i začina.

Možete koristiti bačve, košare, stare gume, limene posude i razne kutije. Posude za uzgoj, osim čvrstoće, moraju imati dobru drenažu jer je ona najvažniji čimbenik u ovakvom uzgoju. Zemlja u posudama suši se brže nego u vrtu, pa će biti potrebno češće zalijevanje. 

Korisni savjeti 

Ukras i hrana - Ukrasno bilje poput lavande na balkonu će unijeti dozu boje, ali i prekrasan miris Mediterana.

Sunčana strana - Začine uzgajajte na sunčanoj strani balkona. Trebaju obilje sunca, ali zato ‘vole’ škrto mediteransko tlo. 

Manje količine - Ne pretjerujte s uzgojem više vrsta začina na balkonu. Završit ćete s golemim količinama koje ne možete potrošiti. 

Manje je više - Začine treba stalno trgati ili rezati čime se potiče njihov bujniji rast i jačanje biljke. Izaberite tri do pet začina koje najčešće koristite za kuhanje, po jedna biljka od svakog začina bit će dovoljna. 

Razmak - Rikolu, rajčicu i salatu možete posaditi zajedno ali pazite na razmak od 10 cm između biljaka da bi se plod mogao nesmetano razvijati. 

Dublja posuda - Za začine koji razvijaju jaki korijen, tipa peršin, celer ili koromač, predvidite nešto dublju i veću teglu, promjera 15 cm. Mentu ne sadite s drugim začinima jer će ih vrlo brzo nadvladati. 

Moć kišnice - Ako ne živite u strogom centru grada ili uz prometnicu, Dubravka preporučuje da skupljate kišnicu i njome zalijevate biljke. Prihrana je također vrlo bitna, a trenutno je sve popularnije gnojivo od izmeta šišmiša. 

Preporuka je da se u proljeće na balkonu posade cherry rajčice, a s njima u zajednici može rasti rikola ili salata – to je odlična kombinacija. Začini se također mogu saditi skupa te jako vole osunčana mjesta i drenirano tlo, što znači da na neki način oponašamo Mediteran i tako pružamo mogućnost bilju da se dobro razvija, preporučuje Mišolongin. 

Neke druge vrste vole hladovinu ili polusjenu pa tako peršin ne treba izravno sunce jer obično u prirodi raste na sjenovitim mjestima. 

- Salatu možete saditi kao samostalnu biljku ili kao podrast što znači da može rasti uz rajčicu, ali tad trebate veću teglu jer ona zahtijeva puno veću količinu zemlje. 

Na balkonu se ne preporučuje saditi tikvice ili grahorice i slično jer zahtijevaju jako bogatu zemlju što si na balkonu zapravo ne možemo priuštiti - ističe Dubravka Mišolongin. 

Ako se odlučite na sadnju u drvenoj kašeti (kutiji), tad  treba osigurati i propusnu podlogu jer kutija često ima proreze pa tlo može curiti iz nje. To je najčešće podloga za oblaganje tla u plastenicima ili sve tkanine i materijali koji su propusni za vodu što je vrlo bitno jer ne smijete dopustiti da bilje pliva u vodi. 

- Može se pripremiti i neki oblik drenaže, kao što su kamenčići ili komadići stiropora, ali s tim zapravo ne treba pretjerivati. Zatim se na taj materijal stavlja plodni supstrat – kako je riječ o balkonu, ta zemlja ne smije biti teška nego kvalitetna - ističe Dubravka i savjetuje gdje nabaviti bilje.
 

– Za početnika je najbolje na placu ili u vrtnom centru kupiti već gotove presadnice i onda ih popikati u zemlju s malim razmakom od 10 ili 15 centimetara. Kad salata sazre, listove možete rezati po potrebi ili ubirati cijeli plod - kaže. Kad je riječ o zalijevanju, Dubravka otkriva super trik za provjeru stanja tla. 

- Svima uvijek savjetujem da jednostavno treba probati rukom, prodrijeti u tlo i tako provjeriti koliko je zemlja vlažna – to vrijedi i za sobno i za vanjsko bilje. Ako je poluvlažno, to je idealno, ali ako se posušilo, treba vode, što je u ljetnim mjesecima vrlo realan scenarij - savjetuje Dubravka. 

VIDI OVO: Otkriven tajni sastojak najpopularnijeg pića na svijetu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam