Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Pet svakodnevnih rutina koje su idealne za vježbanje svjesnosti

Pet svakodnevnih rutina koje su idealne za vježbanje svjesnosti

Posljednjih godina mindfulness ili puna svjesnost je ponovno oživjela i to s razlogom. Ova praksa je povezana s bezbroj mentalnih i fizičkih koristi, uključujući smanjenje stresa, anksioznosti, depresije i kronične boli

VIDEO

Također se pokazuje da pomaže povećati fokus, kognitivne funkcije, pažnju i pamćenje.

Mindfulness nije toliko teško postići kao što biste mogli pomisliti. Ne treba vam neizmjerno puno vremena, namjenski prostor ili specijalizirana oprema. Zapravo, vjerojatno ste već sudjelovali u nekom obliku u svom svakodnevnom životu, a da toga niste bili svjesni. Vodite dnevnik, nekoliko puta duboko udahnete kako biste se usredotočili, koncentrirate se uz pomoć joge - sve je važno.

- Ako promatrate i osvještavate bilo što na način koji vam omogućuje da to u potpunosti doživite, već ste započeli s ugradnjom više mindfulnessa u svoj život - kaže Erin Margolis, licencirani klinički psiholog.

POGLEDAJTE VIDEO (vježbe disanja za ublažavanje stresa):

Pokretanje videa...

Vježba disanja 01:07

Evo nekoliko dostupnih načina da svakodnevne zadatke i rutine pretvorite u trenutke pune svjesnosti.

1. Četkanje zubiju

Tipično, dok prolazimo kroz sve korake četkanja,  radimo sve samo ne koncentrirajući se na stvarni čin četkanja. Ali, ova dnevna rutina idealan je trenutak za šuljanje u neko mentalno vrijeme.

Koristite svjesnu svijest da biste primijetili svaki mali korak koji je uključen u ovaj ritual njege, od toga kako posežete za četkicom za zube, pa do osjećaja svakog pokreta vaše ruke, kaže Elizabeth Ohito, psihoterapeut. Uronite u svoja osjetila - primijetite kakav je okus vaše paste, kakav je osjećaj na zubima i jeziku i zvuk koji proizvodi četkica, predlaže Rebecca Kudgus, životna trenerica.

2. Šetanje

Razmislite o budističkom redovniku Thich Nhat Hanhu, kojeg često nazivaju ocem pažljivosti. Hanh, koji je napisao knjige o pažljivom hodanju, podučava hodanje polako i namjerno sa svakim korakom. Margolis se slaže s ovom metodom, ističući da je korisno osvijestiti stopala i  točke na kojima stopala uspostavljaju kontakt sa zemljom. Također je važno napomenuti da kretanje (posebno hodanje) i pažnja zajedno pomažu u ublažavanju stresa i tjeskobe, što su pokazala istraživanja.

3. Ispijanje jutarnje kave

Moramo se osloboditi navike multitaskinga, smatra Jon Aaron, certificirani učitelj za smanjenje stresa uz metodu pažnje. Dobar način vježbanja je uživanje u jutarnjoj kavi, čaju ili onom što već pijete.  Aaron kaže da pojednostavnimo ovaj već poznati čin ograničavanjem ometanja.

- Kad sjednete za jutarnju kavu, samo popijte kavu - nemojte čitati, slušati glazbu ili gledati u mobitel ili laptop. Samo sjednite. Znajte da sjedite i znajte da pijete kavu i budite znatiželjni o toj aktivnosti - objasnio je Aaron.

4. Obrok

Na sličan način, obroci su još jedan idealan dio dana za vježbanje svjesnosti. Ohito kaže da nam mindfulness omogućava da usporimo dovoljno dugo da bismo uživali u doživljaju prehrane. Također je sjajno vrijeme za razmišljanje o svim ljudima i procesima koji su ta obrok doveli do vašeg stola. Iskoristite tu minutu razmišljanja i zahvalite na njihovom doprinosu.

Štoviše, jedenje sa sviješću o sebi i hrani ispred sebe, drugim riječima, imajući na umu što i kako jedete, može dovesti do zdravih prehrambenih navika, kaže Linda Nikolakopoulos, nutricionistica u Massachusettsu. 

- Svjesno jedenje pomaže nam prepoznati jedemo li zbog gladi, emocija, stresa ili dosade - dodaje.

5. Tuširanje

Mindfulness pod tušem? Apsolutno. Vrijeme tuširanja ili kupanja savršeno je mjesto za ispiranje smetnji dok misli isplivavaju na površinu - barem za Shmois, koja koristi ovo dragocjeno vrijeme da stupi u kontakt sa svojim mislima i osjetilima.

Tuširanje

- Obavezno si dam dovoljno vremena za tuširanje, tako da me nitko ne požuruje. Trudim se u potpunosti biti prisutna i uronjena u iskustvo pranja tijela - dodala je Shmois, a piše Real Simple.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje