Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Pije li vam krv na poslu kritičar, cvilidreta ili pak superjunak?

Pije li vam krv na poslu kritičar, cvilidreta ili pak superjunak?
1

Zbog cjepidlake ćete doći na loš glas, egocentrik vam neće pomoći, a prosvjednik će vas iscrpiti prigovaranjima. Osjetljivi i dobri kolege su najčešća meta krvopija

VIDEO

Emocionalni vampiri su osobe koje drugima “sišu” pozitivnu energiju čineći da se osjećaju iscrpljeno, bezvrijedno i jadno, a to rade svjesno ili nesvjesno, pojašnjava američka psihijatrica Judith Orloff. Kako biste se obranili od krvopija na radnome mjestu, ključno je da pripazite na njihove glavne karakteristike. Zlobni cjepidlaka ne cijeni nikog i ništa, a živi za to da pronalazi drugima pogreške. 

U njegovim očima svi su nesavršeni, puni nedostataka i mana te uvijek u krivu. Stalno uočava tuđe pogreške, daje prijedloge kad ih ne tražite, i to sve uz jako malo praktične i iskrene potpore. Tu je, naravno, i egocentrik. Iako je narcisoidne kolege lako uočiti jer sami sebi pjevaju hvalospjeve, egocentričnost se može izraziti i na neizravan način - tako što su distancirani ili pasivni. Ovaj vampir vam neće pomoći kad ga trebate, a pasivnost može biti znak osvete jer ne žele udovoljavati tuđim potrebama. A vampiru prosvjedniku glavno su oružje bezbrojne pritužbe. Stalno prigovara, preuveličava i najsitnije probleme čineći sebe i kolege nesretnima. 

Slatkorječivom krvopiji ne okrećite leđa

Kolega koji liječi svoj ego omalovažavajući druge prvi će vam zabiti nož u leđa. Iako ih čujete kako hvale najbliskije kolege na sva zvona te im se uvijek smješkaju, čim “meta” ode, počnu je kritizirati, i to samo kako bi sebe prikazali u boljem svjetlu.

Jednominutni superjunak puno priča, a ne djeluje

Ovom krvopiji nikad ne ponestaje rješenja. On zna kako riješiti svaki poslovni problem i nadići prepreke, no kad treba primijeniti rješenje, entuzijazam kod njega u trenu nestane. Naravno, ne provede u djelo nijedan od svojih prijedloga.

Kritičari vole potkopavati uspješne kolege 

Njihova glavna karakteristika je sabotiranje kolega. Kritičari ne vole da su drugi uspješniji od njih pa potencijalne konkurente ogovaraju te potkopavaju njihove vještine i sposobnosti na poslu.

Stalno žure negdje, a ne rade zapravo ništa

Ovaj emocionalni vampir uvijek žuri, ne obavlja ništa, a za sobom ostavlja nezavršene poslove. Skriva se iza previše pričanja, glumi kontrol-frika, a u biti stalno vrši pritisak na druge kako bi sav posao i odgovornost prebacio na njih.

Bježi čim dalje: Cvilidrete crpe pozitivnu energiju

Ovaj tip emocionalnog vampira u sebi krije nepresušan izvor negativnih osjećaja koje velikodušno dijeli s kolegama jer se vodi onim “jad voli društvo”. Njegovi emocionalni izljevi u trenu mogu uništiti dobro raspoloženje i pozitivnu energiju kolega. 

Jeste li magnet za vampire?

Iako vampiri napadaju sve oko sebe, najviše iscrpljuju empatične osobe, kaže psihijatrica Judith Orloff. Zato bi, kako bi se obranili, zaposlenici osjetljivije naravi trebali biti svjesni svojih dobrih i loših strana, dodaje Orloff.

Dobre strane empatičnih kolega je da su velikodušni, uvijek spremni pomoći te odlični mentori. Strpljivi su i ljubazni, a to su osobine koje su poželjne kod menadžera ili vođe tima. 

Također su strastveni, a to znači da daju sve od sebe dok rade na projektima. Intuitivni su, čitaju između redova, osjećaju napetosti na poslovnim sastancima, a sposobnost prosuđivanja tuđih osjećaja ključna je vještina u pregovaranju i upravljanju osobljem tvrtke. Slušanje je važna poslovna vještina koju empatični zaposlenici iskorištavaju za razvijanje uspješnih poslovnih odnosa. No loša strana je da su empatični zaposlenici skloni popt spužve upiti tuđa raspoloženja, a to može biti štetno ako se traži “hladna glava” ili objektivno mišljenje. 

Kako se usklađuju s emocijama kolega, skloni su nervozama, depresiji i umoru te bi se zato trebali naučiti nositi s priljevima tuđih emocija, upozorava Orloff. Najviše vole raditi sami, pa im je prilično teško kad moraju raditi u timu. Baš su zato pravi magnet emocionalnim vampirima koji im crpe energiju kad god stignu. U testu otkrijte koliko ste vi empatični i samim time magnet za emocionalne vampire.

Od vampirskih razgovora spašava se ‘bježanjem’

Zateknete li se u razgovoru koji vas “ubija” te osjećate kako vas energija napušta, i to po tko zna koji put, lijepo se ispričajte i udaljite od vampira jer je fizička udaljenost jedna od bržih strategija nošenja s krvopijama. Većina vaših kolega nije niti svjesna kako utječe na ljude oko sebe na poslu.

Otkrijte tko vas ‘cijedi’, a tko vam daje energiju

Kako biste otkrili tko vam crpi energiju na poslu, a tko vam je daje, identificirajte vampire te ograničite druženje s njima, savjetuje psihijatrica Judith Orloff. Družite se neko vrijeme samo s kolegama koji vam daju energiju pa ćete lakše vidjeti koliko loši vampiri utječu na vas. 

Odredite koliko ćete vremena potrošiti na njih

U borbi s vampirima važno je postaviti jasne granice. Nužno je ograničiti vrijeme koje provodite raspravljajući o njegovim žalopojkama. Pritom je ključan vaš stav, pa umjesto da kažete: “Sebična si, opsjednuta sobom i ne mogu te više podnijeti”, udahnite i na lijep način objasnite kako to utječe na vas.   

Promotrite dobro mane vampira koje vam smetaju

Razmislite i o tome koji vam kolege posebno smetaju jer često privlačite osobe s problemima s kojima se i vi borite. Ako ste okruženi ljutitim vampirima, vjerojatno ste i vi ljutiti. Zato obratite pozornost na ljude koji vas iscrpljuju jer kad riješite određeni problem, takvi kolege više neće loše utjecati na vas.

Meditiranjem čuvate mir i nosite se s krvopijama

A kad vas “udari” vampir, smirite se, zatvorite oči, duboko udahnite, usredotočite na disanje i meditirajte. Barem pet minuta meditiranja, ili koliko uspijete tijekom radnog dana, pomoći će vam da očuvate i obnovite energiju, a time ćete se i lakše nositi s uredskim vampirima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije