Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pire i pomfrit nisu jedine opcije: 15 odličnih priloga s krumpirom

Pire i pomfrit nisu jedine opcije: 15 odličnih priloga s krumpirom
11

Gratinirani, kuhani, prženi, domaći, pire, čips, u salati ili kao desert... Ova namirnica može imati stotinu lica. Na vama je da uz svako jelo odaberete omiljeni prilog od ukusnog i svima omiljenog krumpira

VIDEO

Krumpir volimo jesti uz svaki obrok, u bilo kojem obliku, napravljen na bilo koji način i poslužen s bezbroj sastojaka. Uostalom, kad bolje razmislite, postoji tona različitih pripravaka od krumpira. Imajući to na umu, evo 15 najboljih priloga od krumpira.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

krumpir 01:09

Gratinirani krumpir

Gratinirani krumpir otmjeni je način da kažete da želite narezani, preliven sirom i zapečen krumpir u pećnici. Ako nikada prije niste radili ovo jelo, isprobajte ga.

Pečeni krumpiri

Pečeni krumpir je izvrstan kao zdravija alternativa prženim ili duboko prženim krumpirićima. Možete ga preliti maslacem, sirom, komadićima slanine, kiselim vrhnjem i vlascem. 

Kuhani krumpiri

Iako se uglavnom priprema na ovaj način, kuhanom krumpiru nije potrebno prethodno odstraniti kožu. Dakle, prije nego što ih počnete guliti, uštedite si malo vremena prisjećajući se hranjivosti koja se nalazi u u vanjštini namirnice jer kora je izvor vlakana kao i drugih hranjivih tvari. 

Kako čuvati krumpir da ne trune i ne proklija brzo? Trikovi su tu
Kako čuvati krumpir da ne trune i ne proklija brzo? Trikovi su tu

Pomfrit

Pomfrit je najbolji prilog, ili barem najpopularniji. Teško je odoljeti pomfritu kad god se ponudi, pogotovo kad dolazi uz obrok. Tu su još i različiti umaci za umakanje ili dodaci poput sira, čilija... 

'Hash Browns'

Umjesto da se režu na kriške ili kockice, krumpiri se potpuno usitnjavaju prije prženja i poslužuju uz doručak. Kada se oblikuje u pljeskavicu, ovaj stil pripreme sličan je švicarskom jelu 'rösti' ili 'röschti', koje je u osnovi popečak od naribanog krumpira. Kao i hash browns, ovaj švicarski obrok često ide uz jaja.

Domaći prženi krumpir

Domaći prženi krumpirići često se brkaju s prženim krumpirićima. Međutim, razlika je u tome što se domaći krumpirići režu na kockice, a ne na komadiće. Osim toga, ova dva jela imaju mnogo toga zajedničkog, a oboje odlično idu s jajima. Za najbolji okus, napravite ih hrskavim i pomiješajte s nasjeckanom paprikom i lukom.

Pire krumpir

Pire je svakodnevni prilog koji odlično pristaje uz mnoga jela. Nemojte u potpunosti zgnječiti krumpir; ostavite male komadiće unutra za savršenu konzistenciju i da podsjetite svoje goste, obitelj i sebe da jelo nije napravljeno od nekakve 'mješavine'. 

Ideja za večeru: Pileća prsa s krumpirom, paprikom i mrkvom
Ideja za večeru: Pileća prsa s krumpirom, paprikom i mrkvom

Čips

Čips može biti samostalan međuobrok, prilog uz hamburgere ili sendviče ili način da vas restorani prevare da platite više za krumpiriće. 

Palačinke od krumpira

Palačinke od krumpira dolaze u mnogo oblika, veličina, kombinacija i naziva. 'Latkes' ili 'latkas' je tradicionalna židovska hrana koja je važan dio obroka za Hanuku. Poljaci ih dinstaju u raznim umacima. Nijemci ih poslužuju slane ili slatke, potonje s umakom od jabuka. Britanci ih zovu 'tattie fish' zbog oblika, s pomiješanim jajima i lukom. Irci rade škrobnu verziju koja često uključuje sodu bikarbonu i mlaćenicu. Čak i Korejci imaju palačinke od krumpira, koje se zovu 'gamja-jeon'. 

Krumpir salata

Krumpir salata je jelo koje je najbolje poslužiti hladno, što je čini savršenim prilogom za piknik ili roštilj u ljetnim mjesecima. Naručivanje krumpir salate također je sjajan način da se osjećate kao da umjesto krumpirića jedete nešto zdravije, osim ako nije pripremljena s obilatim umacima i preljevima. Ako želite smanjiti unos nekoliko kalorija, napravite njemačku krumpirovu salatu koja ne sadrži majonezu, a umjesto toga zahtijeva ocat, dijon senf, nasjeckani luk i debelo narezanu slaninu.

Krumpir i meso

Iako to nije čvrsto pravilo kada je u pitanju sparivanje krumpira s drugim namirnicama, općenito se radi o hamburgerima i pomfritu, odresku i pečenom krumpiru ili njegovim spojem s purećim i pilećim mesom. Često obično pečemo meso, a želimo glavnom jelu dodati i prilog, a kao olakšavajuća okolnost je to što zapravo možete napraviti piletinu i krumpir u isto vrijeme.

Lonac od slatkog krumpira

Složenac od batata je praktički desert, ovisno kako ga napravite. Možete pomiješati zgnječene slatke plodove sa smeđim šećerom, vanilijom i začinima i sve to preliti kandiranim orasima i marshmallowom.

Pomfrit od slatkog krumpira (batata)

Oni su u osnovi pomfrit, ali napravljeni od slatkog krumpira. To znači da se još uvijek prže u nezdravom, ali ukusnom ulju, ali srećom, sami slatki krumpiri imaju neke zdravstvene prednosti. Jedan cijeli slatki krumpir sadrži više od četiri puta vaše dnevne potrebe za vitaminom A, 37 posto vitamina C i nešto kalcija, željeza i kalija. Zapravo, slatki krumpir ima više kalija od banane. 

'Tater Tots'

Da bi bio ispravno napravljen, ovaj prilog mora biti serviran hrskav izvana, ne smije biti mokar ili nedovoljno pečen iznutra. Nadalje je mašta granica. Možete ih umočiti u kečap, umak za roštilj...

Dva puta pečen krumpir

Razlika između pečenog krumpira i dva puta pečenog krumpira, osim cijelog pečenja drugi put, je u tome što se dvaput pečeni krumpir prereže na pola, izdubi se unutrašnjost i pomiješa sa sastojcima kao što su slanina, sir i vrhnje pa se onda ponovo peče, donosi MSN.

Ne bacajte hranu! Od ostataka pire krumpira napravite kruh
Ne bacajte hranu!  Od ostataka pire krumpira napravite kruh
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...