Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Pivo - tajni začin najsočnijih slatkih i slanih specijaliteta

Pivo - tajni začin najsočnijih slatkih i slanih specijaliteta
4

Kuhanje s pivom kulinarski je trend koji postaje sve omiljeniji i među hrvatskim kuharima. Tamno pivo pruža slast desertima, a svijetlo poboljšava jela od piletine

VIDEO

Kuhanje s pivom ne razlikuje se mnogo od pripreme jela s vinom. Pivo jelima daje poseban “štih” radi kojeg su ukusnija, kaže voditelj zagrebačkog restorana K pivovari Marino Franulić. Hoćete li koristiti svijetlo ili tamno pivo u pripremi jela, ponajprije ovisi o tomu čemu se dodaje. 

- Primjerice, tamno pivo se u pravilu slaže s crvenim mesom ili čokoladom, a svijetlo se češće dodaje jelima od piletine i puretine - objašnjava voditelj restorana i dodaje:  

- Pivo čini jela posebnima, ali imajte na umu da ga nije dobro predugo kuhati, dovoljno je kratko vrijeme da alkohol ispari. 

Pivo se najčešće koristi za marinade jer omekšava meso i čini ga sočnim. Preko noći ostavite meso u marinadi od piva, maslinova ulja, nasjeckanog češnjaka i korijena đumbira te ribane narančine korice. Za razliku od vina i octa, marinade na bazi piva ne ostavljaju intenzivnu aromu. Tako će miris i okus začina i mesa biti u prvom planu. Pšenično pivo kombinirajte s čilijem, korijandrom i curryjem. Čestim podlijevanjem mesa pivom tijekom pečenja postići ćete da vaše jelo ima sjajnu i hrskavu koricu.

- Uskoro ćemo u restoranu pripremati i pizzu s pivskim tijestom. Kako je pivo prepuno kvasca, takvo tijesto vrlo je slasno - objasnio je Marino.   

Pivsko je tijesto sjajno i za prženje povrća i morskih plodova u dubokom ulju. Odlično idu uz kriške limuna i umake na bazi jogurta ili majoneze kojima možete dodati začine poput vlasca i kopra te sjeckani mladi luk.

Pivsko tijesto treba biti pomalo tekuće, a glavni chef Miro Dolovčak za pripremu koristi oko 200 mililitara piva, četiri jaja i 200 grama brašna. Može se koristiti i ostatak piva od dana prije, no tada polovicu zamijenite mineralnom vodom. Pravo ljetno osvježenje su i pića s pivom. Ako ga dodate u jednakom omjeru u limunadu, dobit ćete aromatizirano pivo, a isprobajte i sladoled od piva koji će vas rashladiti, savjetuju iz restorana.  

Čokoladna senzacija  

Okus piva u desertima ne smije dominirati nego istaknuti okuse kakaa i čokolade. Najčešće se koristi tamno pivo, koje je slađe, a dodaje se i u smjesu za biskvit kako bi bio rahliji

Torta od piva i tamne čokolade

Sastojci: biskvit: 4 jaja, 220 g oštrog brašna, 20 g kakaa, 120 g šećera, 80 ml tamnog piva, 80 ml ulja; krema: 500 g 70% tamne čokolade, 300 ml tamnog piva, 300 ml slatkog vrhnja

Priprema: Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite s 40 g šećera pa dodajte ulje, pivo i mješavinu brašna i kakaa. Istucite bjelanjke s ostatkom šećera u čvrsti snijeg i umiješajte ga u smjesu žumanjka. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup pa stavite peći 15-20 minuta. Biskvit ostavite da se ohladi. Zagrijte vrhnje i pivo te prelijte preko nasjeckane čokolade pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu te prelijte preko biskvita. Ohladite.

Marinirani odresci sa salatom

Sastojci: juneći ramstek, sol, senf; marinada: luk, češnjak, mrkva, celer, tamno pivo; salata: jabuke, celer, vrhnje, majoneza

Priprema: Nasolite meso i premažite senfom pa ostavite da odstoji jedan dan. Nakon toga lagano ispecite ramstek na roštilju tako da meso iznutra ostane ružičasto. Potom stavite ramstek u marinadu od luka, češnjaka, mrkve, celera i tamnog piva gdje mora odležati najmanje 12 sati. Nakon toga ogulite jabuke i s celerom naribajte na tanke rezance pa dodajte sol, malo papra, vrhnje i majonezu. Sve dobro izmiješajte te pustite da se ohladi. Poslužite uz pečeno meso.  

Medaljoni u umaku od tamnog piva

Sastojci: kg (12 medaljona) svinjskog lungića, 300 ml tamnog piva, 2 prstohvata soli, prstohvat papra, 300 ml demiglace umaka, 50 ml ulja, 20 ml balzamičkog octa, prstohvat šećera; domaći njoki: 750 g krumpira, 250 g oštrog brašna, 2 jaja, žličica soli, 120 g maslaca, 50 g pšenične krupice, malo muškatnog oraščića 

Priprema: Medaljone od lungića popržite u tavu s uljem sve dok ne postanu zlatnožuti. Ulijte tamno pivo i pustite da se malo reducira. Nakon toga dodajte sve preostale sastojke i pustite da se sve lagano prokuha oko pet minuta. Napravite njoke. Ogulite krumpir i skuhajte u slanoj vodi. Dobro ga procijedite i protisnite kroz gnječilicu za krumpir. Stavite zgnječeni krumpir na stol pa na njega dodajte narezani maslac narezan na listiće i ostavite ga da se malo ohladi. Dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Razvaljajte tijesto na trake debljine palca i režite na dužinu od dva centimetra. Kuhajte ih u slanoj vodi dok ne isplivaju te poslužite s mesom i umakom.

Pivska gulaš-juha 

Sastojci: 200 g junećeg buta bez kosti, 200 ml tamnog piva, 80 g krumpira, 50 g ljubičastog luka, 50 g mrkve, 25 g celera, 30 g masti, 30 g brašna, svježe narezani peršin, kukuruzni ili crni kruh  

Priprema: Narežite meso na kockice, kao i mrkvu i celer, a luk nasjeckajte. Popržite luk na masti te mu dodajte junetinu narezanu na kockice i sol. Pirjajte desetak minuta pa pospite brašnom i zalijte hladnim crnim pivom pa toplim goveđim temeljcem. Dodajte mrkvu i celer te kuhani krumpir. Ostavite da prokuha te smanjite vatru i poklopite. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje tri sata. Posljednjih pola sata maknite poklopac. Dodajte papra prema želji. Začinite peršinom i poslužite uz crni ili kukuruzni kruh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dr. Rahelić: Dijabetes možete prepoznati po ovim znakovima
HRVATSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

Dr. Rahelić: Dijabetes možete prepoznati po ovim znakovima

Uz dobru regulaciju šećera u krvi, važno je raditi na tome da se umanji strah od bolesti kod dijabetičara i uklone barijeree za kvalitetan život, ističe prof. dr. sc. Dario Rahelić

Top 3 znaka Zodijaka s najvećim egom - misle da su savršeni
SAMOPOUZDANJE IM JE OGROMNO

Top 3 znaka Zodijaka s najvećim egom - misle da su savršeni

Iako je važno imati samopouzdanje, neki ljudi znaju prijeći granicu i za sebe misliti da su centar svijeta. Bilo da se neprestano hvale koliko su uspješni, ne daju drugima doći do riječi ili zatrpavaju društvene mreže selfijima
'Jeste li znali da postotak kiše na prognozi ne znači kolike su šanse za kišu, već nešto drugo?'
NIJE ONO ŠTO MISLITE

'Jeste li znali da postotak kiše na prognozi ne znači kolike su šanse za kišu, već nešto drugo?'

Čini se kako mnogi ljudi žive u zabludi jer vjeruju da postotak označava kolike su šanse za kišu u određenom području, kaže TikTokerica. Potražili smo što kažu meteorolozi o tome