Lifestyle

Komentari 14

Plan za 2020: Zavjese se peru u travnju, u rujnu čiste ormari

Plan za 2020: Zavjese se peru u travnju, u rujnu čiste ormari

Siječanj je idelano vrijeme za "rješavanje" suvišnih stvari dok je lipanj mjesec za čišćenje "nevidljivih područja", poput kreveta ili sofe, a u studenom već počinje blagdansko ukrašavanje...

Ako imate toliko zadataka koje treba obaviti, možda će biti teško znati odakle započeti. Zbog toga je britanska marka za čišćenje dr. Beckmann napravila kalendar s poslovima koje biste trebali rješavati svakog mjeseca kako bi vam dom ostao u savršenom stanju do kraja 2020. godine.

Ne samo da ćete se nakon toga osjećati bolje, već ćete tako očistiti i svoj um i poboljšati mentalno zdravlje. Devet od deset ljudi koje je doktor Beckmann ispitivao priznalo je da ih neuredan ili prljav dom dovodi do pomalo depresivnog raspoloženja.

Siječanj: Plan i čišćenje nereda

Siječanj je savršeno vrijeme za rješavanje svega nebitnog. To je dobro za vaš um, sreću i ugodniji život. Pripremanje popisa i zadataka dobar je način praćenja onoga što ćete učiniti.

Veljača: Uradi sam

Započnite veljaču dodavanjem boje na zidove ili popravkom oštećenja nastalih tijekom dočeka Nove godine. Čišćenje može sagorjeti i do 250 kalorija na sat - tako da je to sjajan način održavanja kondicije i zdravlja nakon božićnih blagdana. 

Ožujak: Visoki ciljevi

U ožujku posegnite prema zvijezdama i odvojite vrijeme za micanje bilo čega što se skriva po kuhinjskim ili kupaonskim ormarićima. Ne samo da sve izgleda neuredno, već se skuplja ogromna količina prašine. 

Travanj: Zanemarena područja

Iskoristite travanj kao priliku da očistite zapuštene dijelove poput sjenila, zavjesa, polica, okvira, rukohvata i podnih lajsni. Dobro očetkajte i usišite madrace jer se u njima mogu nakupljati grinje. 

Svibanj: Prozori

S vedrijim jutrom i duljim večerima, svibanj je sjajno vrijeme za čišćenje prozora, jer će sunčeva svjetlost pokazati čak i najsitnije mrlje na staklu. Uštedite si novac i vrijeme i ulaštite stakla. 

Lipanj: Nevidljiva područja

Kako dolazi ljeto, lipanj je vrijeme da preuredite namještaj kako biste svoj dom pripremili za druženja na balkonu ili u vrtu. Ciljajte nevidljiva područja poput prostora ispod kreveta, pa odmaknite i sofu, ormare i komode, kako biste očistili stražnje stranice i pod. 

Srpanj: Ljetno spremanje 

Iskoristite duge ljetne noći i toplije vrijeme te pospremite vanjski prostor. Ako imate kuću uredite dvorište, garažu, očistite oluke i odvode ili dodajte cvijeće u vrt i uljepšajte si prostor. 

Kolovoz: Dišite

U glavnom ljetnom mjesecu, iskoristite ovo vrijeme kako biste se opustili. Prije no što krenu u školu, složite s djecom njihovu sobu. Razvrstajte im odjeću koja više ne odgovara, kao i igračke.

Rujan: Detox

Vrijeme je za jesensko čišćenje. Napravite dubinsko čišćenje kupaonice i kuhinje. Također, ako imate ormar za kapute i cipele, provjerite je li sve na svom mjestu i miriše li na svježe. 

Listopad: Tepisi

Ovo je najbolje vrijeme za temeljito čišćenje tepiha, pogotovo ako imate kućne ljubimce. Održavajte čistoću jer uskoro dolazi blagdansko vrijeme i više pažnje posvećivat ćete kolačima i poklonima nego čišćenju. 

Studeni: Tavan i podrum

Uzmite si vremena da očistite potkrovlje, podrum ili gostinjsku sobu, ako je imate. Kada je u pitanju ukrašavanje kuće za Božić, započinjanje u studenom pomoći će vam da se osjećate organizirano i da kontrolirate svoj dom. Tako ćete znati koje ukrase imate i koliko prostora ima za kupnju novih, kao i darova. 

Prosinac: Aparati

Prije božićnog ludila, sjetite se očistiti kuhinjske površine, te hladnjak i zamrzivač. Operite i pećnicu kako biste bezbrižno mogli peći kolače i druge delicije. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci