Lifestyle

Komentari 11

Plesačica, autorica i umjetnica sa 106 godina i dalje živi punim plućima i ne smatra se starom

Plesačica, autorica i umjetnica sa 106 godina i dalje živi punim plućima i ne smatra se starom

Kao balerina je provela deset godina na turnejama diljem četiri kontinenta, Louis Armstrong ju je naučio twist, a živjela je okružena umjetnicima u Parizu i New Yorku

Nakon desetljeća provedenih u inozemstvu, balerina Eileen Kramer (106) vratila se u svoj rodni grad Sydney u dobi od 99 godina. Od tada je surađivala s umjetnicima kako bi stvorila nekoliko videozapisa koji prikazuju njezin primarni talent i životnu strast: ples.

POGLEDAJTE VIDEO: Plesom do zdravlja

Ona i dalje pleše, ali sada uglavnom koristeći gornju polovicu tijela. Posljednjih godina počela se baviti i koreografijom.

- Sudjelovala sam na dva velika plesna festivala u Adelaideu i Brisbaneu, bila sam u filmu, održala puno malih predstava, napisala sam tri knjige, a danas imam slobodan dan - rekla je. 

Nešto što je često pitaju je odakle joj sva energija i postoji li tajna plesa u starosti. Njezin odgovor je da je iz svog rječnika izbacila riječi 'stara' i 'starost'. 

- Kažem: nisam stara, već sam dugo ovdje i usput sam naučila nekoliko stvari - kaže Eileen.

- Ne osjećam se onako kako ljudi kažu da biste se trebali osjećati kad ostarite. Moj stav prema stvaranju identičan je onom kad sam bila dijete - ispričala je.

Kao voditeljica vlastite izdavačke kuće Basic Shapes, krajem ove godine namjerava objaviti knjigu o projektima koje je pokrenula. Otkako je završila prvo stoljeće svojeg života, objavila je i zbirku kratkih priča: Slonovi i druge priče.

Izolacija u kojoj je bila tijekom Covida nije imala na nju utjecaja

- Covid mi uopće nije smetao. Nisam se osjećala usamljeno ili zatvoreno, kad pišete, to vam je društvo - rekla je.

Eileen je lokalno jako poznata i aktivni je član društva. Za njezin 106. rođendan prijatelji iz lokalnih plesnih trupa su joj priredili iznenađenje - popravili su joj dio namještaja u sobi i poklonili joj balone. 

- Bila sam iznenađena, oduševljena i jako dirnuta - kaže ona. 

Šaroliki život

Od golog modela slikarima do najstarijeg čovjeka ikad prijavljenog na najprestižnije australsko natjecanje u portretima, The Archibald Prize, kreativnost i strast prema životu definirali su njezin dugotrajni život ispunjen avanturama.

Rođena u Mosmanskom zaljevu, školovala se za balerinu, a zatim je desetljeće putovala po Australiji s baletnom skupinom Bodenwieser. Putovala je u Indiju, nastanila se u Parizu, a potom i preselila u New York, u kojem je živjela do svoje 99. godine.

Njezina se plesna karijera prostire na četiri kontinenta i traje cijelo stoljeće, što joj je uvijek bila prva ljubav.

- Budući da sam većinu svog života bila u društvu plesača, nisam se osjećala usamljeno. Za razliku od mene, neki su se oženili i imali djecu ili su se vratili u Europu - ispričala je.

Živeći u Parizu veći dio svog ranijeg života, gospođa Kramer kaže da je jedini način na koji je mogla zaraditi za najamninu bilo poziranje kao goli model umjetnicima. 

- Bilo je pomalo opasno pozirati, ali sam znala te ljude i kako se inače ponašaju - kaže ona.

Golotinja nije bila 'velika stvar', jer je bila u svrhu umjetnosti, konkretno za potrebe satova životnog crtanja.

Vrijeme je provodila s pariškim umjetnicima i učila od njih. Twist ju je naučio Louis Armstrong u kasinu u Dieppeu, prije nego što se preselila u New York.

Po povratku u Australiju bila je zadovoljna što se neke stvari nisu promijenile - poput običaja da ljudi jedu ribu i krumpiriće - i oduševila se drugim stvarima - poput većeg prepoznavanja aboridžinske kulture.

Najbolji savjet koji je ikad dobila bio je od madame Bodenwieser, osnivačice baleta Bodenwieser, o privremenim ljubavnim vezama tijekom turneja.

- Rekla je da žena 'pod reflektorom' dobiva pravog muškarca, a ne obraća pažnju na one prolazne - rekla je i dodala kako su ona i njezine kolegice ostavile mnoga slomljena srca na tim turnejama. 

Danas njezina suradnica Sue Healey opisuje rad s Eileen 'poput proživljavanja povijesti 20. stoljeća'.

- Ona je opipljiva veza s ranim danima modernog plesa u Australiji, a za mene, kao koreografa, ovo je zlato - kaže Healey, počasna profesorica s Fakulteta dramskih umjetnosti Sveučilišta u Melbourneu.

- Živi svoj život s takvom elegancijom i kreativnim guštom. Ima potpunu kontrolu nad svojim životom i neprestano stvara nešto novo - objasnila je.

Eileen kaže da je 'nikad nije zanimalo da bude bolesna poput nekih', dodajući da ne pije nikakve tablete, osim nekih vitamina koje joj je dao doktor. 

Najčitaniji članci