Plesačica, autorica i umjetnica sa 106 godina i dalje živi punim plućima i ne smatra se starom | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Plesačica, autorica i umjetnica sa 106 godina i dalje živi punim plućima i ne smatra se starom

Plesačica, autorica i umjetnica sa 106 godina i dalje živi punim plućima i ne smatra se starom

Kao balerina je provela deset godina na turnejama diljem četiri kontinenta, Louis Armstrong ju je naučio twist, a živjela je okružena umjetnicima u Parizu i New Yorku

VIDEO

Nakon desetljeća provedenih u inozemstvu, balerina Eileen Kramer (106) vratila se u svoj rodni grad Sydney u dobi od 99 godina. Od tada je surađivala s umjetnicima kako bi stvorila nekoliko videozapisa koji prikazuju njezin primarni talent i životnu strast: ples.

POGLEDAJTE VIDEO: Plesom do zdravlja

Pokretanje videa...

00:45

Ona i dalje pleše, ali sada uglavnom koristeći gornju polovicu tijela. Posljednjih godina počela se baviti i koreografijom.

- Sudjelovala sam na dva velika plesna festivala u Adelaideu i Brisbaneu, bila sam u filmu, održala puno malih predstava, napisala sam tri knjige, a danas imam slobodan dan - rekla je. 

Nešto što je često pitaju je odakle joj sva energija i postoji li tajna plesa u starosti. Njezin odgovor je da je iz svog rječnika izbacila riječi 'stara' i 'starost'. 

- Kažem: nisam stara, već sam dugo ovdje i usput sam naučila nekoliko stvari - kaže Eileen.

- Ne osjećam se onako kako ljudi kažu da biste se trebali osjećati kad ostarite. Moj stav prema stvaranju identičan je onom kad sam bila dijete - ispričala je.

Kao voditeljica vlastite izdavačke kuće Basic Shapes, krajem ove godine namjerava objaviti knjigu o projektima koje je pokrenula. Otkako je završila prvo stoljeće svojeg života, objavila je i zbirku kratkih priča: Slonovi i druge priče.

Izolacija u kojoj je bila tijekom Covida nije imala na nju utjecaja

- Covid mi uopće nije smetao. Nisam se osjećala usamljeno ili zatvoreno, kad pišete, to vam je društvo - rekla je.

Eileen je lokalno jako poznata i aktivni je član društva. Za njezin 106. rođendan prijatelji iz lokalnih plesnih trupa su joj priredili iznenađenje - popravili su joj dio namještaja u sobi i poklonili joj balone. 

Alexis je neuroznanstvenica i trener: 'Vježbanje je važno jer bistri i jača um, ne samo tijelo'
Alexis je neuroznanstvenica i trener: 'Vježbanje je važno jer bistri i jača um, ne samo tijelo'

- Bila sam iznenađena, oduševljena i jako dirnuta - kaže ona. 

Šaroliki život

Od golog modela slikarima do najstarijeg čovjeka ikad prijavljenog na najprestižnije australsko natjecanje u portretima, The Archibald Prize, kreativnost i strast prema životu definirali su njezin dugotrajni život ispunjen avanturama.

Rođena u Mosmanskom zaljevu, školovala se za balerinu, a zatim je desetljeće putovala po Australiji s baletnom skupinom Bodenwieser. Putovala je u Indiju, nastanila se u Parizu, a potom i preselila u New York, u kojem je živjela do svoje 99. godine.

Njezina se plesna karijera prostire na četiri kontinenta i traje cijelo stoljeće, što joj je uvijek bila prva ljubav.

- Budući da sam većinu svog života bila u društvu plesača, nisam se osjećala usamljeno. Za razliku od mene, neki su se oženili i imali djecu ili su se vratili u Europu - ispričala je.

Živeći u Parizu veći dio svog ranijeg života, gospođa Kramer kaže da je jedini način na koji je mogla zaraditi za najamninu bilo poziranje kao goli model umjetnicima. 

Glazba ublažava bol: Pariška violončelistica svira štićenicima doma za palijativnu skrb
Glazba ublažava bol: Pariška violončelistica svira štićenicima doma za palijativnu skrb

- Bilo je pomalo opasno pozirati, ali sam znala te ljude i kako se inače ponašaju - kaže ona.

Golotinja nije bila 'velika stvar', jer je bila u svrhu umjetnosti, konkretno za potrebe satova životnog crtanja.

Vrijeme je provodila s pariškim umjetnicima i učila od njih. Twist ju je naučio Louis Armstrong u kasinu u Dieppeu, prije nego što se preselila u New York.

Po povratku u Australiju bila je zadovoljna što se neke stvari nisu promijenile - poput običaja da ljudi jedu ribu i krumpiriće - i oduševila se drugim stvarima - poput većeg prepoznavanja aboridžinske kulture.

Najbolji savjet koji je ikad dobila bio je od madame Bodenwieser, osnivačice baleta Bodenwieser, o privremenim ljubavnim vezama tijekom turneja.

- Rekla je da žena 'pod reflektorom' dobiva pravog muškarca, a ne obraća pažnju na one prolazne - rekla je i dodala kako su ona i njezine kolegice ostavile mnoga slomljena srca na tim turnejama. 

Danas njezina suradnica Sue Healey opisuje rad s Eileen 'poput proživljavanja povijesti 20. stoljeća'.

- Ona je opipljiva veza s ranim danima modernog plesa u Australiji, a za mene, kao koreografa, ovo je zlato - kaže Healey, počasna profesorica s Fakulteta dramskih umjetnosti Sveučilišta u Melbourneu.

- Živi svoj život s takvom elegancijom i kreativnim guštom. Ima potpunu kontrolu nad svojim životom i neprestano stvara nešto novo - objasnila je.

Eileen kaže da je 'nikad nije zanimalo da bude bolesna poput nekih', dodajući da ne pije nikakve tablete, osim nekih vitamina koje joj je dao doktor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.