Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Plin 'smijavac' treba zabraniti, pogrešna doza može biti kobna

Plin 'smijavac' treba zabraniti, pogrešna doza može biti kobna

Dušikov oksid (N2O) izaziva osjećaj euforije, no pogrešna doza može dovesti do pada tlaka i pulsa, te nesvjestice, a onda i pada udjela kisika u tijelu, upozorava prim. dr. sc. Višnja Nesek Adam

VIDEO

Dušikov oksid (N2O), odnosno tzv. plin 'smijavac', kojega mladi sve više koriste da bi 'popravili' raspoloženje na tulumima, ako se konzumira u nekontroliranim uvjetima, te u kombinaciji s drugim opijatima i alkoholom, može biti opasan po život, upozorava prim. dr. sc. Višnja Nesek Adam, predstojnica Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje u KB 'Sveti Duh'.

Riječ je o plinu koji djeluje kao anestetik i ušao je u primjenu u Velikoj Britaniji, radi ublažavanja bolova tijekom poroda, no i danas se koristi kao anestetik, pojašnjava. Kako su se u anesteziji pojavili i noviji, kvalitetniji lijekovi, danas se ipak koristi rjeđe, a ako i jest u primjeni, onda je to u kombinaciji s drugim lijekovima. Pritom je vrlo važno da se koristi u kontroliranim uvjetima, kaže dr. Nesek Adam.    

Dječak autist koji je putovao sam dobio najboljeg 'susjeda'
Dječak autist koji je  putovao sam dobio najboljeg 'susjeda'

- Taj plin ima analgetsko djelovanje, izaziva osjećaj zadovoljstva, veselja i euforije te potiče na smijeh i smije se koristiti samo u kontroliranim uvjetima, jer pogrešna doza može dovesti do pada tlaka i pulsa, te smanjenog rasuđivanja i nesvjestice, što je stanje u kojem dolazi i do pada saturacije kisika u tijelu, a to može imati i smrtni ishod - upozorava prim. dr. Višnja Nesek Adam. Zato nema sumnje oko toga treba li zabraniti slobodnu trgovinu proizvoda koji sadrže tu supstancu, dodaje.

Mama na Instagramu pokazala kako voljeti tijelo nakon poroda
Mama na Instagramu pokazala kako voljeti tijelo nakon poroda

To već godinama traže i gradske vlasti Grada Novalje, pod čijom je ingerencijom i popularno Zrče, koje je, kako tvrde, u sezoni doslovno preplavljeno bombicama tog plina. Naime, osim u medicini, dušikov oksid koristi se i u ugostiteljstvu, u aparatima za proizvodnju šlaga, pa se na internetu mogu pronaći aparati i punjenje u prigodnim pakiranjima i po pristupačnoj cijeni. Taj se plin ispušta u balone i prodaje onima koji se žele 'ušlagirati'.

Prema procjenama Vladinog Ureda za suzbijanje zloporabe droga, riječ je o opijatu koji je drugi po redu po učestalosti uporabe na zabavama mladih na otvorenom, pa ne čude procjene da je riječ o unosnom biznisu. Da je tome tako pokazuju i podaci nakon inspekcije provedene ma Zrču još 2015. godine, kada je u jednoj akciji oduzeto više od 3500 ampula sa spornim plinom.

Vidite li munju, počnite brojati: Znat ćete kada je oluja blizu
Vidite li munju, počnite brojati: Znat ćete kada je oluja blizu

Problem je u tome što supstanca nije zabranjena, pa zasad nema puno mogućnosti za borbu protiv njegove zloupotrebe. Naime, MUP može reagirati samo po nalogu Državnog inspektorata i Carinske uprave, u inspekcijama prema Zakonu o nedozvoljenoj trgovini. Točnije, sve se svodi na običan carinski prekršaj, s relativno malim kaznama i opsežnom papirologijom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća