Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

PMS više nije izgovor već dokazano medicinsko stanje

Simptome PMS-a iskusilo je barem jednom u životu 80 posto žena, a u ekstremnim slučajevima javljaju se i suicidalne misli te može poslužiti i kao obrana na sudu

Shutterstock
Foto: Shutterstock
15 komentara

Samo u Velikoj Britaniji devet od deset žena pati zbog simptoma PMS-a, pokazalo je nedavno istraživanje. Žene tada najčešće izbjegavaju partnere, osjećaju neobjašnjivu tjeskobu i razdražljivost. Liječnici kažu da ženi, koja osjeća velike psihološke promjene sukladno s menstrualnim ciklusom, ne pomaže ako joj se kaže da se pribere, jer ekstremni slučajevi PMS- a mogu dovesti i do suicidalnih misli. 

PMS ima velik utjecaj na ženin duštveni i poslovni život te ga se kao znanstveno dokazano stanje koristilo i u obrani na suđenju za ubojstvo, kažu stručnjaci. Iako je često predmet izrugivanja kojim se objašnjava nerazumno ponašanje žena, britanski liječnici tvrde kako je predmenstrualni sindrom stvarno medicinsko stanje zaslužno za promjene ženskog raspoloženja. 

Jedan od razloga nastanka PMS-a je hormonalna neravnoteža zbog naglog pada razine hormona estrogena i progesterona, što rezultira manjim lučenjem hormona serotonina i endorfina, a to vodi lošem raspoloženju. Javljaju se i simptomi poput agresivnosti, depresije, nadutosti, umora, osjetljivih grudi i žudnje za hranom, a smatra se kako ih kroz život, barem jednom, iskusi 80 posto žena.

Ublažavanje simptoma

Za lakše podnošenje PMS-a dobro je uzimati dodatak magnezija i B vitamina ili hranu bogatu B vitaminom poput žitarica. Dobro je izbjegavati crveno meso i sve vrste zasićenih masnoća, kofein, puno soli i alkohol koji mogu pogoršati simptome. Za one koje žele liječiti simptome alternativnim pristupom preporuča se vježbanje joge i korištenje eteričnih ulja lavande, jasmina, ruže, kadulje i noćurka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message