Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Pogledajte kako je bilo na Čvarakfestu, a tu su i recepti za pitu od čvaraka, juhu i pogačice

Pogledajte kako je bilo na Čvarakfestu, a tu su i recepti za pitu od čvaraka, juhu i pogačice

Na festivalu je bilo ukusnog čobanca, graha iz glinenog ćupa, kotlovine, kobasica i mnogih drugih specijaliteta. Organizirano je i natjecanje u topljenju čvaraka, a pobjednik dobiva titulu majstora čvaraka

VIDEO

Na sajamskoj livadi pored crkve Sv. Donata u Karancu organiziran je najmasniji, najslasniji i najveći sajam domaćih proizvođača u regiji posvećen baranjskim čvarcima. Tradicionalno se održava svake godine, zadnje subote u studenom. Zimski vašar je idealan događaj koji nudi proizvode gotovo 100 lokalnih proizvođača domaćih proizvoda, mahom baranjskih i slavonskih OPG-ovaca. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Na ovom sajmu predstavljeni su poznati baranjski suhomesnati proizvodi (kulen, slanina, kobasica, šunka, čvarci, mast…), vino, rakija, sokovi, sirevi, kolači, med, pletene košare, suveniri, antikviteti i mnoge druge zanimljivosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Manifestacija je prvi puta održana 2009. godine, a od tada svake godine privlači sve veći broj posjetitelja i ljubitelja ove tradicionalne baranjske delicije. 

10 recepata za slatka i slana jela od kestena: Rižoto, gulaš, špageti, kolači, palačinke...
10 recepata za slatka i slana jela od kestena: Rižoto, gulaš, špageti, kolači, palačinke...

Na Vašaru su gosti kušali i ukusni čobanac, grah iz glinenog ćupa, kotlovinu, pečene kobasice, šarana u rašljama, a mogli su popiti i vrhunsko vino. Bilo je tu i domaće rakije pa su se gosti mogli okrijepiti prije ručka. 

U sklopu Zimskog vašara organizira se i 'ČvarakFest' – tradicionalni gastro doživljaj za sve ljubitelje specijaliteta iz špajze. Manifestacijom se gostima nastoji prikazati doživljaj tradicionalne baranjske svinjokolje (topljenje čvaraka, pripremanje kobasica i drugih specijaliteta). Na kraju se proglašava pobjednik koji osvaja titulu majstora čvaraka.

Pogledajte galeriju fotografija iz Karanca: 

U Karancu održan festival čvaraka U Karancu održan festival čvaraka U Karancu održan festival čvaraka
26
| Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija

Donosimo vam i nekoliko recepata za jela s čvarcima, da vas zagriju u ovim prohladnim danima:

Pita od čvaraka po receptu iz 1952. godine

U 'Knjizi za svaku ženu', koja je izdana davne 1952. godine u Hrvatskoj seljačkoj tiskari, pronašli smo zanimljiv recept za pitu koja se radi sa čvarcima i jabukama ili pekmezom.

Sastojci: 4 dl mljevenih čvaraka, 1 dl kiselog vrhnja, 2 dl sitnog šećera, 3 žumanjka, 2 do 3 velike žlice vina, 8 dl brašna prosijanog s malom žlicom soda bikarbone

Priprema: Čvarci se umiješaju pjenasto pa im se dodaju žumanjci, šećer i vrhnje, a na kraju brašno. Zamijesi se tijesto i pusti da stoji pola sata. Potom se razreže u dva dijela, razvalja, stavi u protvan i puni jabukama ili pekmezom pa prekrije drugim dijelom tijesta.  U originalnom receptu ne piše na kojoj se temperaturi peče i koliko dugo, ali kako se radi o piti, pecite je oko pola sata na 180 do 200 stupnjeva. Pita je gotova kada dobije lijepu boju.

Savjet: Jabuke možete naribati pa pomiješati sa malo cimeta i šećera, a ako se odlučite za pekmez, onaj od šljiva je odličan izbor.

Ova jela će vas okrijepiti zimi: 5 finih recepata iz bakine kuhinje
Ova jela će vas okrijepiti zimi: 5 finih recepata iz bakine kuhinje

Dvobojna juha s čvarcima

Sastojci: 1 kg kopriva, 0,5 kg mrkve, 2 ljutike, 1 l pilećeg temeljca, 10 dag maslaca, sol, papar, maslinovo ulje, čvarci od crne slavonske svinje, čvarci, žličica škroba od riže

Priprema: Listove koprive operite i blanširajte te procijedite. Utisnite ljutiku i pirjajte je na maslacu. Dodajte prstohvat šećera. Kad se karamelizira, dodajte koprivu i podlijte temeljcem. Izblendajte. Vratite je u lonac i dodajte rižin škrob. Začinite solju i paprom. Mrkvu skuhajte u pilećem temeljcu pa je stavite u blender. Dodajte maslac i postupno dodajte temeljac do željene gustoće. Servirajte kao na slici i dodajte čvarke u juhu od mrkve.

Na tragu 'street fooda' iz Indije: Zdrava salata s klicama mungo graha i umakom od - datulja
Na tragu 'street fooda' iz Indije: Zdrava salata s klicama mungo graha i umakom od - datulja

Pogačice s čvarcima

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 250 g čvaraka,2 jaja, 1/2 kocke svježeg kvasca,0.2 dl mlijeka, 100 g masti, sol,papar, 100 ml bijelog vina

Fotolia

Priprema: U zdjelu stavite brašno, jaja, kvasac, sol, papar i vino. Potom zamijesite tijesto te dodajte mljevene čvarke. Izmiješajte i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi. Tijesto razvaljajte i premažite s mašću te ga preklopite. Posložite ih na lim na koji ste stavili papir za pečenje i pecite 25 minuta na 200°C.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru