Lifestyle

Komentari 0

Pogledajte kako u Španjolskoj slave blagdan Sveta tri kralja

Pogledajte kako u Španjolskoj slave blagdan Sveta tri kralja

U Španjolskoj je, naime, središnji trenutak darivanja na Sveta tri kralja. Baltazar, Melkior i Gašpar su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu nakon rođenja te su mu donijeli darove

Stotine tisuća djece u Španjolskoj, ali i onih starijih, u nedjelju navečer su uzbuđeno čekali na ulicama Sveta tri kralja, u najiščekivanijoj noći u godini.

POGLEDAJTE VIDEO:

U Španjolskoj je, naime, središnji trenutak darivanja na Sveta tri kralja a ne na Božić niti na Novu godinu. Baltazar, Melkior i Gašpar su se prema evanđelju došli pokloniti Isusu nakon rođenja te su mu donijeli darove. Ta je tradicija čvrsto utisnuta u španjolsko društvo.

Preko mora, zraka i kopna osobe odjevene u kraljeve pristizale su u španjolska sela i gradove gdje su darivali djecu. U središnjem Madridu su tisuće ljudi pratile tradicionalnu povorku prilikom koje su kraljevi bacali slatkiše među okupljene.

- Mama ali ja nisam poslao pismo kraljevima, hoće li oni znati što ja želim - pitao je jedan mali dječak držeći za ruku majku s kojom je išao na povorku.

- Naravno, to su Reyes Magos (čarobni kraljevi), oni znaju što ti želiš i bez pisma - odgovorila je majka uzbuđenom dječaku.

Tijekom čitavog dana stvarale su se gužve u trgovinama. 

Točno u ponoć uslijedilo je darivanje među Španjolcima, koji si za Božić daruju manje poklone a one glavne na Sveta tri kralja.

- Bila sam dobra i nadam se da će mi donijeti nešto lijepo - izjavila je jedna mala djevojčica u Madridu.

Kada osvane jutro djeca će tradicionalno sa svojim igračkama izaći u parkove, u jednom od za njih najsretnijih dana u godini.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci