Lifestyle

Komentari 4

Pogođenima potresom nude se rizični zajmovi: Sigurnije je uzeti zajam uz kontrolu HNB-a

Pogođenima potresom nude se rizični zajmovi: Sigurnije je uzeti zajam uz kontrolu HNB-a

Oni su nepovoljniji od onih koje daju banke i druge kreditne ustanove koje su registrirane pri HNB-u. Kod kredita koje nude na društvenim mrežama nisu sasvim jasni ni uvjeti

Na društvenim mrežama građanima područja pogođenih potresom nude se rizični zajmovi, upozorava Hrvatska narodna banka.

Ti zajmovi nisu regulirani i nije jasno tko ih daje. Obično su nepovoljniji od onih koje daju banke i druge kreditne ustanove koje su registrirane pri HNB-u. Kod kredita koje nude na društvenim mrežama nisu sasvim jasni ni uvjeti, a kad ih potrošač zatraži, ponuditelj izbjegava dati jasan odgovor. Oni koji se odluče na takve zajmove izlažu se raznim rizicima.

POGLEDAJTE VIDEO: Salon za nokte otvorila u kontejneru

Mogu čak izgubiti novac i prije potpisivanja ugovora. Iznos koji im isplaćuju može biti manji od očekivanog, a mogu vratiti i znatno više nego što su mislili da su dogovorili.

Prije ugovaranja kredita banka mora potrošaču dati Europski standardizirani obrazac iz kojeg su jasno vidljive informacije o zatraženom kreditu, kamati i drugim troškovima, učestalosti i broju uplata, simulaciji u slučaju nepovoljnog kretanja tečaja i brojne druge informacije.

Forma obrasca je standardizirana pa potrošač može lakše usporediti uvjete kredita iste vrste u više banaka. One ponude koje to nemaju su rizične za potrošača, upozoravaju iz HNB-a.

Najčitaniji članci