Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Pogreške koje koža pamti: I grubo skidanje šminke šteti...

Pogreške koje koža pamti: I grubo skidanje šminke šteti...
1

Stariji prije vremena: Ne stignete skinuti šminku, oprati kistove ili baciti stari makeup? Uštedjeli ste nekoliko minuta, ali licu dodali godine koje želite sakriti

VIDEO

Da biste se u svojoj koži osjećali dobro, ona mora biti njegovana i zdrava. Imajte na umu da koža skupo plaća sve vaše pogreške. Najčešće su sezonsko nanošenje kreme sa zaštitnim UV faktorom, odlazak na spavanje sa šminkom na licu, kupnja skupih proizvoda koji ne odgovaraju vašem tipu kože te prečesto mijenjanje kozmetičkih preparata. Ako takve pogreške u njezi kože činite često, vratit će vam se poput bumeranga jer će se na licu prije vremena pojaviti vidljivi znakovi starenja. 

Primjerice, ako pod izlikom da niti jedna krema ne djeluje stalno isprobavate nove proizvode - griješite. I vašoj koži, ali i preparatu potrebno je vrijeme da bi se “sprijateljili”. Većini krema treba oko osam tjedana da bi pokazale vidljive rezultate djelovanja. S druge strane, koži je također potrebno vrijeme kako bi izgradila toleranciju na agresivne antiage sastojke u kremama. 

Ako kreme mijenjate prečesto, posljedice mogu biti upale na koži koje ubrzavaju stvaranje finih bora, tamnih mrlja te opuštanje kože, kaže dr. David E. Bank, profesor dermatologije. Savjetuje da, ako želite promijeniti preparat, to činite najčešće jedanput u dva mjeseca.

Dvije minute koje godinama čuvaju lice

Za skidanje šminke potrebne su vam samo dvije minute, a pomoći će koži godinama zadržati svjež i njegovan izgled. Inače će koža cijelu noć biti pritisnuta teretom masnoće, nečistoća i čestica šminke, a posljedica su začepljene pore i akne, upozorava dermatologinja Audrey Kunin.

I grubo skidanje šminke šteti 

Grubi pokreti pri uklanjanju šminke s očiju rastežu kožu i smanjuju njezinu elastičnost. Najbolji su blagi odstranjivači šminke, a idealna zamjena je i dječji šampon.  

Mikrobi vrebaju iz stare šminke 

Zamijenite maskaru svaka tri mjeseca, a kremasta rumenila, pudere te sjenila ne upotrebljavajte dulje od šest mjeseci. Puderi u prahu traju do dvije godine, a ruževi oko godinu dana. 

Deklaracija je važnija od cijene

Pri odabiru kozmetičkih preparata bacite pogled na popis sastojaka, savjetuje dr. David E. Bank. Najučinkovitiji antiage preparati su oni koji na popisu sastojaka imaju retinoide, AHA, peptide, vitamin C te hidratore poput hijaluronske kiseline.

"Koža mi je previše osjetljiva za piling"

Ako vam agresivno struganje izaziva crvenilo i iritaciju kože, umjesto grubim pilinzima mrtve stanice odstranite kemijskim pilingom poput glikolne kiseline ili nježnim sredstvom sa sitnim perlicama. 

UV zrake prže i u autu ili kući, i to cijele godine

Kreme sa zaštitnim faktorom nisu rezervirane samo za ljeto i sunčanje. Tijekom cijele godine izloženi smo štetnom djelovanju UV zraka, koje su glavni krivac za prerano starenje kože. Budući da prodiru i kroz staklo, na dometu ste čak i onda kada ste u kući ili autu, kaže dermatolog Fredric Brandt. Da biste zaštitili kožu, svaki dan upotrebljavajte kremu za sunčanje ili hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom 30. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju
NIJE TEŠKO

Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju

Iako u obzir dolaze brojni elementi, ipak postoje neki zdravi koraci koje je lako poduzeti kako bismo smanjili rizik od ulaska u taj začarani krug tuge, koji s vremenom može postati sve dublji