Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
12 komentara

Pohvale kao odgojna metoda djeci više štete nego koriste

Komplimentiranje djeteta je loše ako su te pohvale isprazne i pretjerane, jer ono ne stječe realan uvid u svoje sposobnosti i zbog toga ima gore ocjene u školi

Fotolia
Foto: Fotolia
12 komentara

Fraze poput "kako si pametan", "pravi si umjetnik" i slični hvalospjevi ne utječu dobro na djetetovo samopouzdanje jer su isprazni, tvrdi američki dječji psiholog i autor knjige "Pregledan život" Stephen Grosz.. On smatra kako je mnogo pametnije djeci odavati priznanje na uloženom trudu i radu, piše Daily Mail.

Također, savjetuje roditeljima i učiteljima da komplimente djeci ne daju prečesto, kako oni ne bi izgubili na svojoj vrijednosti i značenju.

- Isprazno hvaljenje još je i gore od kritiziranja, jer se njime na neki način izražava indiferentnost prema djetetovim osjećajima i mislima - kaže Grosz.

Ističe kako brojne znanstvene studije pokazuju da djecu koju roditelji puno hvale obično postižu lošije rezultate u školi i nemaju realan uvid u svoje sposobnosti. Studija američkog Sveučilišta Columbia pokazala je da djeca lošije rješavaju zadatke ako ih se prije toga hvali bez osnove.

- Dječje samopouzdanje se gradi postupno, a najvažnije je biti realan i ne kritizirati niti hvaliti dijete bez razloga - kaže Grosz.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message