Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Polazak u prvi razred: Poznati ritam pomaže u ovom izazovu

U ponedjeljak za prvašiće počinje sasvim novo razdoblje u životu. Roditelji sad imaju najveću ulogu u što lakšem prihvaćanju nove situacije. Pripremite ih i pokažite im da ćete im pomoći

Foto: Dreamstime
1 komentara

Polazak u prvi razred djeca najčešće dočekuju s uzbuđenjem i veseljem, no ima i onih kojima ta velika životna promjena izaziva nelagodu i strah.

Ponekad se taj strah očituje i u odbijanju odlaska u školu. Iako je strah od nepoznatog najčešće prolazan, ne smiju se zanemariti ili zatomiti znakovi koje dijete pokazuje

Foto: Dreamstime

Novi izazov

Najveću ulogu u lakšoj prilagodbi djeteta na školu imaju roditelji.

- Ustaljeni ritam spavanja, obroka i izvannastavnih aktivnosti važan je za sve ljude, a osobito za osnovnoškolce koji su u fazi brzog tjelesnog rasta i razvoja. Naime, ritam pomaže tijelu da se pripremi za dnevne izazove. Kad ustalimo svoj dnevni ritam, harmoniziraju se biokemijski procesi u tijelu te se umiruje živčani sustav.

Foto: Dreamstime

Kako bi roditelji pomogli djetetu da se pripremi za novu školsku godinu, važno je pokazati mu vlastitim primjerom da pravilan dnevni ritam pomaže da se bolje naspavamo i budemo bolje raspoloženi.

Treba i puno razgovarati s djetetom, pitati ga kakve emocije ima vezano uz školu. Plaši li ga nešto, veseli li se? Razgovorom možemo puno pomoći da se prilagode na nove životne izazove - pojašnjava psihologinja Eva Jurković iz Centra za psihološko savjetovanje Sirius. 

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell | Autor: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

To je, nastavlja Jurković, osobito važno za prvašiće. Polaskom u školu počinje im potpuno novi period života te mogu biti zbunjeni. Polazak u školu za prvašiće može biti teško razdoblje te izazvati zbunjenost, nesigurnost zbog suočavanja s novim izazovima i upoznavanja velikog broja ljudi. 

Ne "popujte" im

Kako bi mu pomogli da prebrodi strah ili krizu, bilo bi dobro da roditelji upoznaju dijete s dnevnim rasporedom koji će imati u školi. Pokažite im, naglašava Jurković, gdje je škola te im objasnite što će se u školi događati, koga će upoznati, kako će steći nove prijatelje... No što učiniti u slučaju kad dijete ima izrazito jak strah od škole?

Foto: Dreamstime
- Ako prvašić sustavno odbija ići u školu, to ne čini iz prkosa, nego zbog toga jer doživljava neki oblik anksioznosti povezan s odlaskom u školu. Takvom djetetu treba pristupiti pažljivo i nježno. Potrebno je puno razgovarati s djetetom, pitati ga što ga smeta u školi. Ako se požali na konkretan problem, potrebno ga je podučiti kako da se s njim suoči.

Objasnite mu da je život ponekad težak i nosi sa sobom razne probleme. Prenesite mu poruku da vjerujete da je on snažan i da se može suočiti s problemom, kakav god bio. Dajte mu do znanja da ste uvijek uz njega i da ćete mu pomoći.

Foto: Dreamstime

Nemojte ‘popovati’, jer to neće polučiti da se dijete osjeća sigurno i sretno - pojasnila je Jurković dodajući da ako se problem ne riješi, roditelji trebaju razgovarati sa stručnim timom škole, a ne problem zanemariti. 

Zadaća ne mora ‘sad i odmah’

Roditelji često griješe pa tjeraju djecu da napišu zadaću čim dođu iz škole. Treba ih pustiti da dođu k sebi, pojedu nešto, odmore se...

fotolia | Autor: fotolia Foto: fotolia

Nakon odmora slijedi pisanje zadaća, a na kraju nagrada - igranje ili izvannastavne aktivnosti, kaže Jurković. Dobro je da svako dijete stvori svoj ritam pisanja zadaća. 

Nervoza neće nikome pomoći

Djetetova loša reakcija na promjenu i odvajanje može biti potaknuta i roditeljskom nervozom. Dječji ego nije još dostatno razvijen za suočavanje sa strahovima, a ako djeca pritom osjećaju strah i nesigurnost roditelja, bit će još nesigurnija, rekla je dr. med. Aleksandra Klobučar, spec. psihijatrije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message