Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Polinežani i američki Indijanaci bili u kontaktu još 1200. godine

Polinežani i američki Indijanaci bili u kontaktu još 1200. godine

Kako bi više saznali, istraživači su prikupljali genetske podatke petnaest skupina Indijanaca na obali Tihog oceana u Južnoj i u Srednjoj Americi i na sedamnaest polinezijskih otoka, ukupno više od 800 ljudi

VIDEO

Američki Indijanci i Polinežani, premda razdvojeni golemim oceanskim prostranstvom, imali su kontakte još 1200. godine i ostavili neporecive dokaze tog susreta u DNK-u današnjeg stanovništva, zaključak je studije objavljene u časopisu Nature.

Istraživači još ne mogu reći jesu li narodi iz današnje Kolumbije i Ekvadora došli na otočiće u središtu Tihog oceana, ili su pak polinezijski pomorci došli u Južnu Ameriku. No sigurno je jedno, pokazuje ova studija objavljena u srijedu, američki Indijanci i Polinežani su se križali stotine godina prije dolaska Europljana na to područje, napose u Francusku Polineziju.

Potopljeno talijansko selo je mamac za turiste kada umjetno jezero ponekad, rijetko isuše
Potopljeno talijansko selo je mamac za turiste kada umjetno jezero ponekad, rijetko isuše

- Ovo otkriće mijenja naše shvaćanje jednog od najnepoznatijih poglavlja u naseljavanju kontinenata - rekao je za agenciju France Presse Andreas Moreno-Estrada, istraživač u državnom genomičkom laboratoriju za bioraznolikost u Meksiku.

Arheolozi i povjesničari već desetljećima raspravljaju o možebitnim kontaktima stanovnika Oceanije i Indijanaca i, ako ih je bilo, o tome kakvi su bili.

Godine 1947. norveški istraživač i pisac Thor Heyerdahl napravio je splav Kon-Tiki, koju je nazvao po bogu Inka i uputio se na njoj iz Perua, odakle ga je struja nosila 101 dan na putu dugom 7.000 km, nakon čega se nasukao na otočju Tuamoto, u današnjoj Francuskoj Polineziji.

Heyerdahl je zaključio da su stanovnici Perua došli na udaljene otoke u Pacifiku i htio je dokazati tom legendarnom ekspedicijom da je to bilo moguće.

- No vjerojatnije je da su Polinezijci došli u Ameriku s obzirom na njihove pomorske vještine i dokazanu sposobnost da putuju oceanima tisuće kilometara - rekao je Alexander Ionannidis, istraživač na sveučilištu Stanfordu.

Zlatni hotel u Vijetnamu: Čak i WC školjke u njemu su zlatne
Zlatni hotel u Vijetnamu: Čak i WC školjke u njemu su zlatne

Kako bi više saznali, istraživači su prikupljali genetske podatke petnaest skupina Indijanaca na obali Tihog oceana u Južnoj i u Srednjoj Americi i na sedamnaest polinezijskih otoka, ukupno više od 800 ljudi.

- Tražili smo duge sekvence DNK-a s istim kodom - rekao je Ioannidis.

Očito je da su se domorodačke skupine u Kolumbiji i u Ekvadoru križale s domorodcima u Polineziji, što potvrđuju i uobičajene statističke metode i nove metode 'velikih podataka' ('big data').

Zahvaljujući genetskom materijalu utvrđeno je da prva križanja sežu otprilike u 1200. godinu, kada je Kinu osvajao Džingis-kan a križari zauzeli Carigrad. Sve dosad batat je bio najočitiji dokaz kulturne razmjene između Polinežana i Indijanaca.

Premda je podrijetlom iz Amerike, nalazimo ga na pacifičkim otocima puno prije dolaska Europljana, a njegovo ime u mnogim polinezijskim jezicima podsjeća na ime koje su mu davali neki narodi Južne Amerike. (tk)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća