Lifestyle

Komentari 1

Pomaže: Stavite ulje klinčića na komad vate do bolnog zuba

Pomaže: Stavite ulje klinčića na komad vate do bolnog zuba

Ispitanici koji su mirisali cimet pokazali su bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija. Ako se želite opustiti, možete posegnuti i za klinčićem

Mirisi cimeta, klinčića i bora povoljno djeluju na zdravlje te raspoloženje. Tako žvakaća guma s aromom cimeta, ali i samo mirisanje cimeta, poboljšava rad mozga, pokazalo je istraživanje koje je proveo dr. P. Zoladz.

POGLEDAJTE VIDEO:

Točnije, ispitanici koji su mirisali cimet pokazali su bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija. Pretpostavlja se da bi cimet mogao pomoći i starijim ljudima koji gube pamćenje, kao i studen tima koje pogađa strah od ispita. Ranije istraživanje pokazalo je da miris cimeta na muškarce može djelovati kao blagi seksualni stimulans.

Ako se želite opustiti, možete posegnuti i za klinčićem. Eterično ulje klinčića oslobađa od stresa, uklanja mentalni umor i djeluje kao blagi stimulans. može pomoći i kod problema sa spavanjem te potištenosti. Ulje klinčića također dokazano ublažava zubobolju ako ste stavi na komadić vate kraj bolnog zuba, no to ne treba činiti prečesto jer može nadražiti desni. 

Jabuka i banana obuzdavaju želju za prejedanjem

Ispitanici koji su, čim su osjetili glad, pomirisali bananu, zelenu jabuku ili paprenu metvicu, smršavjeli su više od onih koji nisu bili izloženi mirisima. Kad osjetite glad, umjesto za grickalicama posegnite za mirisom, savjetuje dr. Hirsh.

Naranča i lavanda opuštaju

Ljudi koji su uživali u mirisu lavande ili naranče bili su smireniji, pozitivniji te manje tjeskobni, pokazalo je austrijsko istraživanje. U difuzor ili posudu s vodom za ovlaživanje zraka dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja i naporan će dan biti manje stresan.

Miris bora olakšava disanje i pročišćava zrak

I uz plastično božićno drvce kuća može mirisati - dovoljno je staviti nekoliko kapi eteričnog ulja bora u aromatičnu lampu ili na komadić vate. Miris bora potiče i osvježava, bistri um, a povoljno djeluje i na dišne putove jer uništava mikroorganizme.

Godine se ‘prepoznaju’ i prema parfemu

Uz parfem s mirisnom notom citrusa okolina će vas doživljavati mlađe no što jeste. Ispitanici koji su uz miris ružičastoga grejpa gledali fotografije 20 manekenki procijenili su da su one tri godine mlađe nego što uistinu jesu. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: