Lifestyle

Komentari 5

Pomoć Banovini: Mirovine stižu do svih, ukidaju se naknade, kao i ovrhe za deset tisuća ljudi

Pomoć Banovini: Mirovine stižu do svih, ukidaju se naknade, kao i ovrhe za deset tisuća ljudi

Kako bi pogođenima u potresu barem malo olakšali ovu situaciju, pružatelji usluga na pogođenom području odlučili su korisnicima izaći u susret i poštedjeti ih naknada. Mirovine će kao i do sada dostaviti poštari

Stanovnicima potresom pogođenih područja u Banovini tvrtke poput Hrvatske pošte, HEP-a, HRT-a i ostali pružatelji usluga u domaćinstvima, nastoje izaći ususret kako o računima i mirovinama do daljnjega ne moraju misliti. Svi su, u okviru svojih mogućnosti, odlučili maksimalno olakšati ljudima koji su ostali bez svojih domova. 

POGELDAJTE VIDEO: Na obnovi je radilo 200 tvrtki

Mirovine će donijeti poštar

U ovim trenucima mnogi se brinu hoće li i kako dobiti mirovine, a na potresom pogođenom području živi oko 50.000 umirovljenika. Većina njih mirovinu preuzima od poštara, a iz Hrvatske pošte navode kako, što se tiče isplata mirovina i socijalnih naknada, i dalje će biti ista praksa. Korisnici će ih dobiti na adrese i predati ljudima koji su ostali na svojoj lokaciji. Oni koji su nakon potresa preselili na drugu lokaciju, trebaju se javiti isplatiteljima mirovina i socijalnih naknada i prijaviti novu adresu. Sve druge pošiljke također će se isporučivati, ili će korisnike čekati u poštanskom uredu. Ipak, naglašavaju kako privremeno ne rade tri poštanska ureda, i to Sisak 44000, Sisak-Caprag 44010 te Sela 44273. Ovaj posljednji navedeni nastavit će s radom čim se ukloni dimnjak. Zbog privremenog zatvaranja ureda, korisnici će na obavijesti dobiti informaciju gdje se pošiljka može preuzeti. 

U tom siromašnom kraju Hrvatske više je od 10.500 građana pod raznim ovrhama, no proglašenjem katastrofe na tom području, sve ovrhe su odgođene, a kamate su zaustavljene. Iz Vlade pregovaraju s bankama o moratorijima na kredite.

Bez struje ostalo 150.000 korisnika

Još uvijek se razgovara i sa HEP-om o budućem modelu po kojem će korisnici plaćati struju. Kako nam kažu u HEP-u, surađuju s lokalnim Stožerima kako bi dobili provjerene i točne informacije o stanju na terenu.

- HEP je donio odluku o obustavi ovrha i iskapčanja električne energije kupcima na području Sisačko-moslavačke županije za razdoblje od prva tri mjeseca 2021. godine. HEP kao najveći, ali ne i jedini opskrbljivač na hrvatskom tržištu električne energije, u suradnji s nadležnim državnim tijelima, priprema model podmirenja računa za električnu energiju čija je imovina teško stradala u potresu. Konzultacije su u tijeku te se definiranje modela očekuje u najkraćem mogućem roku - navode iz HEP-a dodajući kako su radnici HEP-a osigurali napajanje sa strujom gdje god je to bilo moguće.

Užurbano se priključuju i objekte za privremeni smještaj i to na postojeći električni priključak bez obračuna naknade. Također, oni koji su tražili da budu privremeno isključeni, po zahtjevu za ponovnim uključenjem HEP će korisnike opet uključiti bez naplate propisane naknade.

- Kontejnerska naselja i druge objekte za privremeni smještaj koji se nalaze na javnoj površini, HEP će priključiti na mrežu na zahtjev grada, odnosno općine. Zahtjevi za priključenje mogu se podnijeti telefonskim pozivom na broj 0800 300 418 - javljaju iz HEP-a. 

Tijekom potresa bez opskrbe električne energije ostalo 150.000 korisnika, u potresu je uništeno ili teško oštećeno 238 trafostanica. Ukupna šteta na elektroenergetskoj mreži i objektima, prema preliminarnim procjenama, veća je od 150 milijuna kuna. 

Toplana radi, HRT ne naplaćuje naknadu

Što se tiče grijanja, Termoelektrana-toplana Sisak je oštećena, a opskrbu toplinskom energijom osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane. Račune će dobiti samo oni koji grijanje i imaju. 

Ravnateljstvo HRT-a također je oslobodilo svoje korisnike od plaćanja pretplate. Tako se, kako su naveli, privremeno ukida obveza plaćanja mjesečne pristojbe za ona kućanstva kod kojih je utvrđena nemogućnost stanovanja. Ovrhe su također obustavljene.

Mobilni operateri i fiksna telefonija

Iz A1 Hrvatska izvijestili su kako su korisnicima fiksnih usluga do kojih trenutno ne mogu A1 Hrvatska dali 120 GB dodatnog besplatnog internet prometa na njihovim A1 mobilnim linijama, a na Tomato linijama besplatnu opciju 5000 min/SMS. Također, svi poslovni mobilni korisnici pogođenih područja dobit će 150 GB besplatnog podatkovnog prometa u siječnju. Fiksni korisnici koji ne mogu koristiti A1 usluge zbog oštećenja doma mogu je ili staviti u funkciju privremenog mirovanja bez naknade tijekom razdoblja nekorištenja ili zatražiti isključenje fiksnih usluga bez naknade i bez potrebe za vraćanjem opreme ili aktivirati zamjenske fiksne usluge poput Flatboxa. 

- Kako bi ih rasteretili razmišljanja o troškovima komunikacijskih usluga koje trenutno ne mogu koristiti korisnike ćemo direktno kontaktirati kako bi bili sigurni da imaju sve potrebne informacije. Svi koji imaju dodatne upite mogu nazvati na  0800 091 091 – navode iz A1 Hrvatska. 

Iz Hrvatskog Telekoma korisnicima potresom pogođenog područja omogućavaju privremeno isključenje fiksnih usluga na period do šest mjeseci, s mogućnošću produljenja privremenog isključenja do još tri mjeseca. Korisnici koji žele trajno isključiti usluge, ne moraju vratiti opremu niti će im se ona naplatiti.

- Na pogođena područja dostavili smo 1000 SIM kartica, 1000 prijenosnih punjača, te radili na uspostavi WiFi-ja za prihvatni centar za ljude koji su ostali bez krova nad glavom. Također, korisnicima s tog područja koji koriste uslugu naše fiksne telefonije otpisat ćemo račune za prosinac. Korisnicima mobilne telefonije u siječnju darujemo 1000 minuta za razgovore gratis i Flat Internet promet za pretplatnike te 1000 minuta za razgovore i 20 GB podatkovnog prometa za korisnike na bonove – navode iz Hrvatskog Telekoma. 

Najčitaniji članci