Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Ovo su telefoni na kojima ćete dobiti psihološku podršku ako vam je potrebna

Ne sramite se nazvati: Telefoni na kojima svatko može dobiti potrebnu psihološku pomoć

Nastavni zavod za javno zdravstvo, Crveni križ i Hrvatsko psihološko društvo imaju otvorene telefone putem kojih se može dobiti podrška u suočavanju s problemima koji su posljedica potresa ili pandemije

VIDEO

Pandemija korona virusa, koja je značajno izmijenila našu svakodnevicu, sama po sebi predstavlja ogroman izazov za psihološko zdravlje građana, a tome bez sumnje treba dodati činjenicu da se od ožujka do danas brojni građani moraju suočavati s velikom tjeskobom i strahovima zbog potresa i neizvjesnosti vezano uz budućnost. 

POGLEDAJTE VIDEO: Brza i jednostavna vježba disanja za umirenje

Pokretanje videa...

Vježba disanja 01:07

Jedan od pokazatelja da su izazovi s kojima se suočavamo često preveliki, jest i činjenica da se na liječenje u psihijatrijske ustanove javlja  sve više ljudi koji inače nisu imali psihičkih problema i liječenje im u 'normalnim' uvjetima ne bi bilo potrebno, istaknuli su stručnjaci iz psihijatrijskih bolnica na nedavnom okruglom stolu koji je održan on-line, a kojim je obilježen prosinac, Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Iako većina građana s vremenom uspije aktivirati vlastite resurse u borbi s problemima vezanim uz strahove i tjeskobu, stručnjaci ističu kako je izuzetno važno zatražiti pomoć ako nam to ne uspijeva, i to prije nego zdravstveni problemi počnu utjecati na to da ne možemo obavljati svakodnevne aktivnosti.

S obzirom na to da trenutno nije lako doći do liječnika u ustanovama ili bolnicama, valja naglasiti da osnovnu psihološku pomoć možemo potražiti i putem telefona, u okviru nekoliko psiholoških savjetovališta koja tu uslugu nude besplatno.

'Dopustite si tjeskobu kratko, a onda skrenite misli pranjem kuhinje ili slaganjem ormara'
'Dopustite si tjeskobu kratko, a onda skrenite misli pranjem kuhinje ili slaganjem ormara'

To je jednostavan i siguran način da dobijete osnovne savjete i alate  za to kako se nositi s problemima, pri čemu ostajete anonimni ako to želite i možete se lakše otvoriti u razgovoru, ističu stručnjaci. Također, to je dobra prilika da u razgovoru sa stručnjakom procijenite i je li potrebno potražiti pomoć liječnika koji vam može prepisati određenu terapiju lijekova, ili preporučiti savjetovanje.

Donosimo tek neke od telefonskih brojeva na kojima možete potražiti pomoć: 

Što nakon potresa? Savjeti koji će vam pomoći umanjiti stres
Što nakon potresa? Savjeti koji će vam pomoći umanjiti stres

U Psihijatrijskoj bolnici Vrapče ističu kako uz redovne telefone na koje se mogu javiti njihovi pacijenti (01/ 3780 293  - trijažna’’ medicinska sestra, ili 098/ 354 702, 01/ 3780 690 te 01/ 3780 697), dok se građani koji trebaju psihološko savjetovanje mogu javiti na:  01/ 3713 258 ili 01/ 3713 259. 

Ovdje možete potražiti brojeve psihološkog savjetovališta Hrvatskog Crvenog križa prema županijama.

Sisačko-moslavačka županija 

Društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije pridružilo se inicijativi i u suradnji s Hrvatskom psihološkom komorom te Hrvatskim psihološkim društvom pokrenuto je telefonsko savjetovalište na broju 091 781 3627.

6 savjeta psihijatra za borbu sa zimskom depresijom i stresom

Savjetovalište je donedavno bilo namijenjeno  prvenstveno osobama u samoizolaciji ili onima kojima je potrebna stručna pomoć i podrška u nošenju sa korona virusom, no psiholozi su spremni pomoći i onima koji imaju poteškoća u nošenju s posljedicama potresa. Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije nudi pomoć na broju 044/567-164. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku