Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Pomoć kod mršavljenja: Evo kako možete umanjiti želju za hranom dok topite kilograme

Pomoć kod mršavljenja: Evo kako možete umanjiti želju za hranom dok topite kilograme
5

Neutaživa želja za jelom može biti emocionalna, psihička ili fizička, stoga prije nego posegnete za hranom, odagnajte što se događa vašem tijelu i umu i isprobajte ove trikove koji mogu pomoći obuzdati glad

VIDEO

Moguće je otjerati i uspješno pobijediti želju za hranom, posebice ako pazite na kilograme. Uz nekoliko trikova spriječite pretrpavanje želuca. Mentalna vježba također ima veliku ulogu ovdje, jer ponekad se glad javlja samo kao rezultat dosade, nervoze ili stresa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Fit žena 01:16

Kada vas obuzme napadaj gladi pokušajte malo mentalno vježbati, jer želja za jelom može biti emocionalna, psihička ili fizička. Zato prvo pokušajte odagnati što se događa vašem tijelu i umu kada ste gladni i razmislite prije nego posegnete za omiljenom grickalicom ili slatkišem.

Top savjeti kako jesti zdravije: Planirajte obroke na osnovu 30 različitih vrsta biljaka tjedno
Top savjeti kako jesti zdravije: Planirajte obroke na osnovu 30 različitih vrsta biljaka tjedno

Ublažite apetit pomoću nekoliko trikova kojima možete pokušati nadmudriti sami sebe.

Ako vam se jede jer su vas obuzele određene emocije, poput stresa, tjeskobe, ljutnje ili usamljenosti, pokušajte si to osvijestiti, i nekim drugim načinom povratiti osjećaje u balans, bez da to pokušate utažiti nekim masnim sendvičem, čipsom ili keksima.

Stres i nedovoljna količina sna su veliki neprijatelji sitosti i željene figure, stoga je prvenstveno važno dobro i kvalitetno se naspavati, kao i pokušati pobijediti izvore tjeskobe, umora, napetosti i stresa.

Ako ste pak doista gladni i ne možete se oduprijeti želji, jedite pametno. Jedite sporo. Promislite prije nego izaberete namirnicu i pokušajte da porcija bude izbalansirana te jedite svjesno i uživajte u svakom zalogaju.

Neka izbor bude namirnica bogata proteinima i vlaknima. Izaberite neku voćku, salatu, orašaste plodove ili pak šalicu mlijeka. 

Pijte vodu ili nezaslađeni čaj

Često manjak tekućine u organizmu registriramo kao osjećaj gladi. Odličan način za zaustavljanje gladi je ispijanje čaše obične vode. Ona doprinosi osjećaju sitosti, a možete dodati malo i limuna u vašu vodu. Također, dobar izbor je i čaj. Šalicu nezaslađenog omiljenog čaja možete uvijek imati pri ruci kako biste ugrijali želudac. 

Ne preskačite doručak

Najbolji način da pobijedite žudnju za hranom koja vas može pratiti tijekom dana je da ne preskačete doručak. Obilan doručak ujutro može spriječiti glad koja će vas moriti navečer. Ako niste imali zdrav i kvalitetan jutarnji obrok ubrzo će vas sustići osjećaj nedostatka energije i umora, a glad će se češće javljati tijekom cijelog dana.

Dan započnite obilnim uravnoteženim obrokom koji će vas nagraditi energijom za cijeli dan koji je pred vama. Nutricionisti preporučuju najmanje tri cjelovita jela u danu, a koja uključuju ugljikohidrate i vlakna, proteine i masti. Ravnoteža ovih nutrijenata je važna za osjećaj sitosti. Ako niste navikli konzumirati hranu kroz jutro, natjerajte se tu naviku promijeniti. S vremenom će se vaše tijelo prilagoditi na novi raspored jedenja. Možete novu naviku započeti s manjim obrocima koje ćete kasnije nadograđivati i uravnotežiti.

Najpopularnije vrste soli i za što se koja koristi? Stolna, morska, himalajska, keltska i košer
Najpopularnije vrste soli i za što se koja koristi? Stolna, morska, himalajska, keltska i košer

Pojedite juhu i salatu

Prije glavnog jela, uvijek obrok započnite s tanjurom tople juhe. Juha će vas zasititi do neke mjere te ćete nakon nje pojesti manje glavnog jela koje može biti bogato kalorijama. Zahvaljujući velikom udjelu vode, a niskim količinama kalorija, juha je savršen izbor za smanjenje apetita i održavanje željene tjelesne težine. Ukusna povrtna juha dobro će vas zasititi i, prema nekim istraživanjima, smanjiti unos kalorija iz jela koje slijedi iza nje. Također, velika porcija salate, osim što je zdrava, daje nam osjećaj potrebne sitosti. Uz svaki obrok, pripremite i veliku porciju salate od raznog povrća, koju ćete minimalno začiniti s malo soli, maslinovog ulja i domaćeg octa. 

Vlakna i proteini pomažu

Vlakna smanjuju apetit. Povrće, voće, cjelovite žitarice, grahorice uz bogatstvo vlakana, sadrže i velike količine vode što doprinosi osjećaju sitosti. Što obroci sadrže više prehrambenih vlakana to će osjećaj sitosti biti veći, a time će se i apetit umanjiti. Vlakna imaju utjecaj na hormone koji smiruju apetit.

Spavajte dovoljno 

Pobrinite se da svaku noć kvalitetno odspavate najmanje sedam ili osam sati. Kvalitetan san pomaže i održati vitku liniju. Dovoljna količina sna utječe na razinu leptina koji kontrolira apetit. Odlazak u krevet možete olakšati opuštajućim napitkom, čitanjem omiljenog štiva ili tehnikama opuštanja koje vam najviše odgovaraju, kao što su meditacija ili vježbe disanja.

Preporučuje se jedenje većih obroka najmanje dva sata prije spavanja. Potrudite se da nikada ne idete gladni spavati. Obratite pozornost na to da glad prije spavanja može biti znak da niste jeli dovoljno tijekom dana te da tijelo pokušava kompenzirati dodatnu energiju kako bi nadoknadilo ono što je ranije propustilo. 

Recepti za jela koja dijabetičari mogu jesti bez grižnje savjesti: Od pizze, mesa i ribe do deserta
Recepti za jela koja dijabetičari mogu jesti bez grižnje savjesti: Od pizze, mesa i ribe do deserta

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci