Lifestyle

Komentari 6

Pomoću ovog trika dobit ćete savršeno kuhana jaja svaki put

Pomoću ovog trika dobit ćete savršeno kuhana jaja svaki put

Ako imate problema s pucanjem jaja tijekom kuhanja, pomoću igle probušite rupicu kroz ljusku na debljem kraju jaja - to može pomoći i u smanjenju rupice koja se stvara na kuhanom bjelanjku

Ako su vam cilj napraviti savršeno kuhana jaja koja savršeno izađu iz ljuske svaki put, imamo loše vijesti - nijedna tehnika na svijetu ne može obećati tu razinu savršenstva. No podaci iz znanstvenih istraživanja provedenih s više od 700 kuhanih jaja kažu će da ova tehnika za kuhanje jaja (praktički jaja kuhana na pari jer se kuhaju u samo 2,5 centimetara vode) povećati šanse za to. Svježim jajima će trebati nešto duže da se ogule, ali bi se trebala oguliti jednako dobro kao i starija jaja.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za kuhanje jaja

Priprema

Pronađite lonac s poklopcem koji je dovoljno velik da vam jaja stanu na dno u jednom sloju. Dodajte 2,5 cm vode, poklopite i zakuhajte. Lagano spustite jaja u lonac pomoću rešetke ili košarice za kuhanje na pari (u redu je ako su jaja djelomično uronjena na dno lonca ili podignuta na rešetki za kuhanje na pari ili uopće nisu potopljena).

Pokrijte posudu i kuhajte jaja, podešavajući vatru tako da održi snažno vrenje, 6 minuta za tekući žumanjak i čvrsti bjelanjak, 8,5 minuta za mekani žumanjak, ili 11 minuta za žumanjak koji je čvrst do kraja.

Ocijedite jaja, zatim ih ogulite i jedite odmah ili ih premjestite na tanjur i ostavite da se sama ohlade prije nego što ih spremite u hladnjak (možete ih držati do tjedan dana ako su u ljusci). Nemojte ih šokirati s ledenom kupkom nakon kuhanja; zbog toga ih je teže oguliti.

Savjet

Na običnom kućnom štednjaku možete skuhati onoliko jaja koliko stane u jedan sloj u vaš lonac, do desetak. Košara za kuhanje na pari nije potrebna, ali vam može pomoći da nježno podignete i spustite jaja, što će spriječiti slučajno pucanje.

Ako imate problema s pucanjem jaja tijekom kuhanja, pomoću igle probušite malu rupu kroz ljusku na debljem kraju jaja (ovo također može pomoći u smanjenju rupice koja se stvara na kuhanom bjelanjku zbog unutarnjeg zračnog džepa).

NAPOMENA: Jaja u ovom receptu treba kuhati izravno iz hladnjaka; smanjite vrijeme kuhanja za 1 minutu ako koristite jaja na sobnoj temperaturi, piše Cooking New York Times.

Najčitaniji članci