Trik za kuhanje jaja | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Pomoću ovog trika dobit ćete savršeno kuhana jaja svaki put

Pomoću ovog trika dobit ćete savršeno kuhana jaja svaki put

Ako imate problema s pucanjem jaja tijekom kuhanja, pomoću igle probušite rupicu kroz ljusku na debljem kraju jaja - to može pomoći i u smanjenju rupice koja se stvara na kuhanom bjelanjku

VIDEO

Ako su vam cilj napraviti savršeno kuhana jaja koja savršeno izađu iz ljuske svaki put, imamo loše vijesti - nijedna tehnika na svijetu ne može obećati tu razinu savršenstva. No podaci iz znanstvenih istraživanja provedenih s više od 700 kuhanih jaja kažu će da ova tehnika za kuhanje jaja (praktički jaja kuhana na pari jer se kuhaju u samo 2,5 centimetara vode) povećati šanse za to. Svježim jajima će trebati nešto duže da se ogule, ali bi se trebala oguliti jednako dobro kao i starija jaja.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za kuhanje jaja

Pokretanje videa...

Jaja 01:11

Priprema

Pronađite lonac s poklopcem koji je dovoljno velik da vam jaja stanu na dno u jednom sloju. Dodajte 2,5 cm vode, poklopite i zakuhajte. Lagano spustite jaja u lonac pomoću rešetke ili košarice za kuhanje na pari (u redu je ako su jaja djelomično uronjena na dno lonca ili podignuta na rešetki za kuhanje na pari ili uopće nisu potopljena).

Brašno vam se prosipa na sve strane dok ga vadite? Više neće
Brašno vam se prosipa na sve strane dok ga vadite? Više neće

Pokrijte posudu i kuhajte jaja, podešavajući vatru tako da održi snažno vrenje, 6 minuta za tekući žumanjak i čvrsti bjelanjak, 8,5 minuta za mekani žumanjak, ili 11 minuta za žumanjak koji je čvrst do kraja.

Ocijedite jaja, zatim ih ogulite i jedite odmah ili ih premjestite na tanjur i ostavite da se sama ohlade prije nego što ih spremite u hladnjak (možete ih držati do tjedan dana ako su u ljusci). Nemojte ih šokirati s ledenom kupkom nakon kuhanja; zbog toga ih je teže oguliti.

Savjet

Na običnom kućnom štednjaku možete skuhati onoliko jaja koliko stane u jedan sloj u vaš lonac, do desetak. Košara za kuhanje na pari nije potrebna, ali vam može pomoći da nježno podignete i spustite jaja, što će spriječiti slučajno pucanje.

Ako imate problema s pucanjem jaja tijekom kuhanja, pomoću igle probušite malu rupu kroz ljusku na debljem kraju jaja (ovo također može pomoći u smanjenju rupice koja se stvara na kuhanom bjelanjku zbog unutarnjeg zračnog džepa).

7 recepata za vrhunska jela koja jednostavno morate isprobati
7 recepata za vrhunska jela koja jednostavno morate isprobati

NAPOMENA: Jaja u ovom receptu treba kuhati izravno iz hladnjaka; smanjite vrijeme kuhanja za 1 minutu ako koristite jaja na sobnoj temperaturi, piše Cooking New York Times.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama