Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Ponosno pokazala smočnicu, a onda se razvila žustra rasprava

Ponosno pokazala smočnicu, a onda se razvila žustra rasprava

Neki ih drže u smočnici, neki u hladnjaku, ali rijetko tko zna pravila čuvanja kako bi jaja što duže trajala. Dapače, ovisno o temperaturama i gdje živite - preporuke su različite

Svaka žena zna kakav je to dobar osjećaj kad napokon sve pospremiš i organiziraš. Osjećaj sreće i ponosa je na vrhuncu. Tako se osjećala i Candice Zappel iz Australije nakon što je vojnički organizirala svoju smočnicu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska jaja s omega-3

Pokretanje videa...

Jaja 01:34

Fotografirala ju je i ponosno pokazala na Facebook stranici, ali nije dobila reakcije koje je očekivala. Ljudi su primijetili nešto za što misle da nije dobro za zdravlje.

- Dan organiziranja smočnice - Australka je napisala uz fotografiju i dala savjet drugima nadajući se da će učiniti isto.

- Ako želite organizirati svoje zalihe, tada morate sve izvući iz svoje smočnice, procijeniti i ponovno organizirati - napisala je u objavi.

No dok su neki bili zadivljeni vojničkim slaganjem limenki na milimetar, drugima je pogled zapeo na neočekivanom artiklu u smočnici - jajima - jer prema većini ljudi ona se nikad ne bi trebala držati na sobnoj temperaturi, već u hladnjaku. 

- Sad samo trebate nabaviti Tupperware i staviti jaja u hladnjak - kritizirala ju je jedna žena.

Druga se složila i napisala da 'jajima nije mjesto u smočnici'. To nije u redu, dodala je. 

Kajgana u ljusci: Jeste li to ikad kušali? Jednostavno je napraviti
Kajgana u ljusci: Jeste li to ikad kušali? Jednostavno je napraviti

Treći komentator je predložio da su možda 'kutije za jaja prazne' i istaknuo da 'se jaja kvare sedam puta brže na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku'.

No, čini se da se nisu svi složili, a mnogi su i skočili u obranu ponosne žene, čak se uključio i farmer koji se bavi proizvodnjom i prodajom jaja, piše britanski Sun.

- Ja sam uzgajivač jaja, svježa jaja čuvam na policama četiri tjedna, šest tjedana u hladnjaku - napisao je i dodao da su 'jaja vrlo stabilna sve dok se ne čuvaju na toplom mjestu ili na sunčevoj svjetlosti'.

Ako jaja čuvate na preporučenoj temperaturi od 4 stupnja, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) preporučuje da se iskoriste u roku od tri tjedna nakon kupnje. Stručnjaci kažu da ih možemo jesti četiri do pet tjedana od datuma pakiranja, no dulje od toga nemojte ih koristiti jer se mogu pojaviti bakterije, poput Salmonelle i E-Coli. 

Jaja već očišćena od ljuske, makar su tvrdo kuhana potrebno je konzumirati u roku od jednog dana i čuvati u hladnjaku - stoji u uputama Ministarstva poljoprivrede

Koliko su prepeličja jaja korisna za zdravlje? 'Prestižu' kokošja jaja u željezu i vitaminu B12
Koliko su prepeličja jaja korisna za zdravlje? 'Prestižu' kokošja jaja u željezu i vitaminu B12

Zamrznuta jaja mogu trajati i do godinu dana, ali važno je da ih ne zamrzavate u ljusci. Možete ih zamrznuti tako da odvojite žumanjak i bjelanjak, pa koristite po potrebi, ili tako da ih zamrzavate zajedno.

Ako želite sačuvati ostatke jela u kojima ima jaja, FDA preporučuje da ih držite u hladnjaku i pojedete u roku od 3 do 4 dana. Tvrdo kuhana jaja mogu ostati u hladnjaku i do tjedan dana.

Smjernice Ujedinjenog Kraljevstva navode da se jaja moraju skladištiti na 'hladnom i suhom mjestu', idealno u hladnjaku, dok ih ne upotrijebite'.

Ilustracija uskrsa

Prema 'Britanskoj službi za informiranje o jajima', jaja bi se trebala čuvati na stalnoj temperaturi ispod 20°C jer se na taj način održava njihova svježina i kvaliteta.

To znači da je hladnjak uvijek najbolja opcija - međutim, to se može razlikovati među zemljama.

U Australiji, na primjer, australska potrošačka organizacija Choice rekla je da se 'jaja ne moraju čuvati u hladnjaku, ali da će onda kraće trajati'.

Genijalan trik: Kada kuhate jaja u vodu dodajte sodu bikarbonu
Genijalan trik: Kada kuhate jaja u vodu dodajte sodu bikarbonu

Kako možete znati je li jaje još dobro za korištenje?

Vjerujte svom njuhu i vidu: Ako nešto u vezi s jajima izgleda ili miriše loše, najbolje ih je baciti. Evo nekoliko detalja na koje obavezno treba pripaziti: 

  • Ponjušite jaja - ako već nakon što ste ih razbili imaju užegli miris, nemojte ih jesti.
  • Pogledajte ih - ako je ljuska prljava ili sluzava, odnosno ako je jaje napuklo, to može značiti da su se nastanile bakterije.
  • Ako ljuska ima puderast izgled, to upućuje na plijesan.
  • Kad razbijete jaje, ono ne bi smjelo imati tragove ružičaste, plave, zelene ili crne boje, što je također znak rasta bakterija. U svim tim slučajevima jaja radije bacite nego da ih pojedete. 
  • Budite pažljivi - jaja kontaminirana salmonelom mogu izgledati i mirisati normalno, pa svakako provjerite datum pakiranja, ili rok trajanja, kako biste utvrdili koliko su stara. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19
Dnevni horoskop za subotu 14. prosinca: Blizanci maštaju o putovanju, Vaga shvaća što želi
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 14. prosinca: Blizanci maštaju o putovanju, Vaga shvaća što želi

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 14. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje