Lifestyle

Komentari 3

Popularnim stepenicama na Havajima prijeti uklanjanje: One mogu biti opasne po život

Popularnim stepenicama na Havajima prijeti uklanjanje: One mogu biti opasne po život

Gradsko vijeće Honolulua jednoglasno je izglasalo odluku o uklanjanju Haiku stepenica. Kao razlog navode ilegalne ulaske i sve češće ozljede. Konačnu odluku donijet će gradonačelnik Honolulua

Najpopularnije Instagram stepenice, Haiku stepenice, poznate i kao 'stepenice za nebo', sve su bliže uklanjanju. Iako je penjanje njima protuzakonito i kazna je 1000 dolara, to ne sprječava neke da ipak hodaju njima zbog čega se događaju i brojne ozlijede. Zato je Gradsko vijeće Honolulua 8. rujna jednoglasno izglasalo odluku o uklanjanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Haiku stube sastoje se od 3922 stepenica koje vode do 755 metara visokog vrha planine Puʻukeahiakahoe na otoku O'ahu. Stepenice su izgrađene 1942., kada su postavljene kao dio američke komunikacijske mreže. Izvođači radova američke vojske koristili su ih za izgradnju radiostanice, strogo tajnog objekta za prijenos signala brodovima mornarice. 

Godine 1987., nakon zabrinutosti oko vandalizma i odgovornosti, stepenice su ograničene za javnost. Unatoč činjenici da je pristup njima ograničen više od tri desetljeća, ilegalni ulasci te prijave ozljeda i dalje su problem za predstavnike lokalne uprave.

- Zbog rasprostranjenog ilegalnog ulaska, Haiku stepenice predstavljaju značajnu odgovornost i trošak za grad te utječu na kvalitetu života stanovnika u blizini - rekla je članica vijeća Esther Kiaʻāina.

Konačnu odluku o uklanjanju donijet će gradonačelnik Honolulua Rick Blangiardi. Ima 60 dana da donese odluku i očekuje se da će mjeru odobriti. 

Ipak, Prijatelji Haiku stepenica (FHS), grupa volontera koju čine članovi planinarskih organizacija, bore se za zaštitu povijesnih stepenica i njezinog okoliša.

Unatoč stavu vijeća da su stepenice postale značajan trošak i odgovornost u pogledu izvješća o ozljedama, FHS na svojim web stranicama navodi brojne razloge zašto bi se stepenice trebale sačuvati, uključujući i njihovu povijest. Također, tvrde da nije bilo dokumentiranih ozbiljnih ozljeda ili smrti uzrokovanih nesrećama na stepenicama, piše Insider

POGLEDAJTE AVANTURU U SAFARIJU S DUŠANOM BUČANOM I SAROM HDAGHAOM: